ilavbnm 發表於 2013-9-6 14:17

嘗試講下影音器材上8字頭的安裝方向(L/N的方向)...歡迎補充

首先講明...我係無學過"電氣/電子"o既
以下所講o既...都只係一d經驗之談
如有錯漏...還望大家不吝指正...{:1_249:}

耐不耐就有C兄出post問8字頭如何分辨L/N
我講過8字頭"通常"左N右L
點解用通常喱個字眼呢?
因為...正如我開頭所講...我係無學過電氣/電子o既
但係...我亦非亂講一通...我自然亦有一定根據啦
根據係咩?...看圖識字應該比較好D...{:1_263:}

Sony BDP-S350

Panasonic DMR-ES10

Pioneer DVR-340H

以上3部係小弟家中使用8字頭的器材
從圖中可以見到...3部器材8字頭的安裝方向都係一樣(左N右L)
唯一有少少唔同o既就係Panasonic...左N右A
由於我唔知A是否=L...所以我只係指示N一邊(不過都足夠分辨啦)
唔知o係大家心目中...以上3個牌子在影音器材中是否名牌
但係...家庭電器中...喱3個一定係有名有姓的品牌
佢地都不約而同...安裝方向都係一樣
所以我有理由相信...8字頭的安裝都係有一定的規格...就係"左N右L"
至於8字頭電源線...已經有不少C兄提過如何分辨(利用"他錶/他筆"等等)
所以...今次就不再重複啦
希望今次喱個post會對大家有少許幫助/可以解到大家心中的疑問啦...{:1_249:}

PS
最後講多次...如果有錯...還望大家指正
因為...我都唔想提供錯誤訊息比別人...累左人就唔好啦...thx...{:1_254:}

歡迎大家補充:
因為有朋友提醒我...我果幾部都係日系機
歐美牌子機種可能有出入...但係我手上又無相關資料
所以...如果C兄們有有關歐美牌子機種的資料...絕對歡迎補充
即使未能整理到一個肯定的答案
起碼可以讓大家知道不同品牌8字頭的方向(L/N的方向)
斷估唔會有品牌...批批機/不同型號都會轉插頭方向o卦
希望大家可以提供多D資料...不勝感激...{:1_347:}

keke323 發表於 2013-9-6 14:41

我家中仲有部陳年 DVD機都係 8字頭.......用左咁多年都無留意有無插錯 {:6_176:}

ctmk 發表於 2013-9-6 14:44

喜歡上76就係因為見到有呢D咁謙厚嘅ching{:6_193:}

沙煞比 發表於 2013-9-6 15:04

叮噹兄呢d 就真有圖有真相既好例子

ropresident 發表於 2013-9-6 15:18

多謝多d大俠造福人群{:8_387:}

depeche_lam 發表於 2013-9-6 15:37

唔比分點對得住自巳{:6_193:}

louis001 發表於 2013-9-6 16:50

叮噹兄又做福人羣 {:6_193:}

ricoy288 發表於 2013-9-6 16:55

好正既分享....{:6_193:}

plnl88 發表於 2013-9-6 16:57

好厲害的叮噹大哥!{:6_200:}
非加分不可。{:6_193:}

ilavbnm 發表於 2013-9-6 17:57

keke323 發表於 2013-9-6 14:41 static/image/common/back.gif
我家中仲有部陳年 DVD機都係 8字頭.......用左咁多年都無留意有無插錯...

不如你又拆埋部DVD...睇下我喱個"經驗之談"是否屬實
如果可以多幾部機引證一下...咁樣大家都可以清楚D...{:6_229:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 嘗試講下影音器材上8字頭的安裝方向(L/N的方向)...歡迎補充

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。