f13 發表於 2013-8-30 23:07

louis001 發表於 2013-8-30 14:06 static/image/common/back.gif
其實我都認同師兄所講 如果講力水 751r 會好力水過 929
以下唔係我作架 係有網站測試結果

會去聽埋.

今日再去聽多次R300, 真係幾毒... 忍住聽埋IKON 先.

宜家要頭痕後置同SUB既選擇..

後置要掛牆.. 5尺高到.
SUP要包圍感重D

rlwk2009 發表於 2013-8-30 23:27

後置:IKON ON-WALL MK2{:6_134:}

http://www.dali-speakers.com/en-US/Loudspeakers-1/IKON-ON-WALL-MK2.aspx

http://www.dali-speakers.com/en-US/Loudspeakers-1/FAZON-SAT.aspx

小瑟 發表於 2013-8-30 23:37

我個人心水:
AMP: ONKYO 929 / PIONEER LX87(岩岩出)
前置: KEF R300
中置: KEF R200c(100尺地方, 你前置只用R300書架, 中置R200C都應該頂得住, 當然BUDGET多D就R600C, 睇戲人聲中置出, 所以好緊要, 就笠睇 NOW TV既MOVIE依家都有DD5.1,因為我都岩岩JOIN左NOW HD~~{:6_237:} )
後置: HTS3001SE Satellite(細細地岩你要求, 雖然最好其實應該買返同系KEF R800ds, 不過怕你覺得太大件)
SUB: 一步到位就 JL112 / C/P值高就 MK SB12 / 平靚正就 Aviano 9, 不過依家好似冇得賣了/ 仲有隻CERWIN VEGA XLS-12S其實都好抵又勁抽, 不過就係唔多人講, SUB仔我建議多D上樓上鋪睇, 試, 總之一句講哂, 你企硬唔會比人左右你, 咩 SALES都呃你唔到.

最安全睇完上來再問下D師兄弟先啦~~{:6_193:}

小瑟 發表於 2013-8-30 23:45

f13 發表於 2013-8-30 23:07 static/image/common/back.gif
會去聽埋.

今日再去聽多次R300, 真係幾毒... 忍住聽埋IKON 先.

後置要掛牆 <----人耳對上2-3尺~~~

wkkevin 發表於 2013-8-31 11:37

師兄929我就未聽過,但CA751R我就聽過真係唔錯,好毒吓,雖然冇929咁多function ,但可以一試。

f13 發表於 2013-9-2 01:38

小瑟 發表於 2013-8-30 23:37 static/image/common/back.gif
我個人心水:
AMP: ONKYO 929 / PIONEER LX87(岩岩出)
前置: KEF R300

今日同老婆去左友誠16樓聽左DALI 同ELAC.. 再同之前聽既KEF R300比..

個人都係鍾意 DALI IKON 2 MK2. 人聱好出. 尤其男聲真係贏好多.
中置IKON VOKAL2 MK2
後置 - FAZON SAT.. 貴D不過老婆鍾意白色..

反而SUB 仔試左幾隻都係太打心口, 加上屋企裝修唔掛地板整唔到D電線.. 可能唔買住..

AMP 好似828 都夠, 未洗929. (唔知分別係咪只係7.1同9.1 如果係我應該唔會再加喇叭住..)

SALES 一直SELL我地ELAC, 不過反覆聽多次都係覺得IKON 岩聽D.. 應該喇叭就confirm喇, 係睇多陣AMP同SUB

louis001 發表於 2013-9-2 12:16

f13 發表於 2013-9-2 01:38 static/image/common/back.gif
今日同老婆去左友誠16樓聽左DALI 同ELAC.. 再同之前聽既KEF R300比..

恭喜師兄 Dali 係一對好喇叭 基本上你俾幾多可以食幾多 聽歌睇戲都冇問題
amp 就可以再選擇下 祝師兄早日沉淪毒海 {:6_176:}

keke323 發表於 2013-9-2 15:03

f13 發表於 2013-9-2 01:38 static/image/common/back.gif

ching 而家 DALI IKON 2 MK2 咩價位 {:6_141:}

ctleung1 發表於 2013-9-2 22:24

師兄有無試929的電子分音(要前置 Bi-wired)的效果呀!
簡直喜出望外!

{:6_193:}

f13 發表於 2013-9-3 01:16

ctleung1 發表於 2013-9-2 22:24 static/image/common/back.gif
師兄有無試929的電子分音(要前置 Bi-wired)的效果呀!
簡直喜出望外!

無.. 完全唔知咩黎..

係咪828無的?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 新人入手音響 DALI IKON MK2 / KEF R300

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。