f13 發表於 2013-8-30 11:50

louis001 發表於 2013-8-30 08:14 static/image/common/back.gif
師兄唔好客氣
我初初玩AV都係多得呢度的師兄幫忙同分享
我而家都係將我知道既同心得分享下 回報返呢度

BOOK左友誠16樓再試.

不過929既wifi 果d function多d, 老婆鍾意d.
睇下過兩日去試有咩結果.

宜家諗緊都係後置點買, 有咩心得?
後置同sub 我估都係一次過覺, 遲d忙驚無時間

louis001 發表於 2013-8-30 12:09

f13 發表於 2013-8-30 11:50 static/image/common/back.gif
BOOK左友誠16樓再試.

不過929既wifi 果d function多d, 老婆鍾意d.

如果師兄諗住係KEF R300 我諗真係 3010 或 5010 會好的

f13 發表於 2013-8-30 12:27

louis001 發表於 2013-8-30 12:09 static/image/common/back.gif
如果師兄諗住係KEF R300 我諗真係 3010 或 5010 會好的

有師兄話amp唔會用好耐。所以買靚少少speaker.
如果用929推會唔會q300 = r300?
星期日聽下ikon 再定定

louis001 發表於 2013-8-30 12:39

f13 發表於 2013-8-30 12:27 static/image/common/back.gif
有師兄話amp唔會用好耐。所以買靚少少speaker.
如果用929推會唔會q300 = r300?
星期日聽下ikon 再定定 ...

唔好諗q300 爭兩班 價錢都係 {:6_176:}
929 如果推Dali 應該都唔錯 R300 就可能未必發揮得咁全面
但如果可以 其實我都建議師兄買 R300
不過最好自己聽埋 Dali 先作決定會好的 聲底呢的野真係好個人化口味
祝師兄早日沉淪毒海 {:6_177:}

肥仔樂 發表於 2013-8-30 13:45

我自己用929 就覺得唔係好夠力推R300..

不過都係試左先啦~如果真係睇BUDGET~如果睇電影多我會買隻好D SUB 仔.(10K+).. KEF Q300 都夠用.. 禁夾929 就夠力水~

肥仔樂 發表於 2013-8-30 13:47

個BUDGET 計唔計br... 最少都出部oppo 103, or 有米d出ca752/103

肥仔樂 發表於 2013-8-30 13:50

重有..裝修中唔止電源...而且係諗投影好時機..平平地20k 有找..~~

louis001 發表於 2013-8-30 14:06

肥仔樂 發表於 2013-8-30 13:45 static/image/common/back.gif
我自己用929 就覺得唔係好夠力推R300..

不過都係試左先啦~如果真係睇BUDGET~如果睇電影多我會買隻好D SUB...

其實我都認同師兄所講 如果講力水 751r 會好力水過 929
以下唔係我作架 係有網站測試結果

751 數據

http://www.soundandvisionmag.com/article/test-report-cambridge-audio-azur-751r-av-receiver?page=0,2

Output at clipping (1 kHz into 8/4 ohms)
   1 channel driven: 239/325W (23.8/25.1 dBW)
   5 channels driven (8 ohms): 146W (21.6 dBW)
   7 channels driven (8 ohms): 125W (21 dBW)

安記 727數據 (因為冇929)

http://www.soundandvisionmag.com/article/test-report-onkyo-tx-nr727-av-receiver?page=0,2

Output at clipping (1 kHz into 8/4 ohms):

1 channel driven: 173/279W (22.4/24.5 dBW)
    5 channels driven (8 ohms): 45W (16.5 dBW)*
    7 channels driven (8 ohms): 45W (16.5 dBW)*

肥仔樂 發表於 2013-8-30 14:36

我最後無買751r 因為覺得av amp 都係要來睇戲.. 其實ca751 都係一部好野..

另外買左752br 夾返..睇br concert...其實amp 同br 都試都無試..只係以前用過640a/640cd.. 估到太約係咩料..

我無買105 ..因為本身用93... 又係估105 係咩味道..哈哈

louis001 發表於 2013-8-30 17:33

肥仔樂 發表於 2013-8-30 14:36 static/image/common/back.gif
我最後無買751r 因為覺得av amp 都係要來睇戲.. 其實ca751 都係一部好野..

另外買左752br 夾返..睇br conc ...

929 夾752 再加隻威仔十 睇戲同聽演唱會都包晒啦 {:6_193:}
直頭封晒佢上中下 三路呀 {:6_195:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: 新人入手音響 DALI IKON MK2 / KEF R300

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。