frankpoon 發表於 2013-8-22 17:07

yuppi 發表於 2013-8-22 13:53 static/image/common/back.gif
5009, 聲底中性帶小厚暖, 分析力中上, 吾會好似 pioneer 夾硬加強高中音扮高分析力 ...

ching,英雄所見略同, 我都係一路唔滿意部LX73但又一路玩, 如是一路閙一路玩左3年...

其實講真這一代P記73,83好嘈吵, 諗緊開機殼搞一搞, 但又諗諗下好似換機來得潇洒...

yuppi 發表於 2013-8-22 17:58

frankpoon 發表於 2013-8-22 17:07 static/image/common/back.gif
ching,英雄所見略同, 我都係一路唔滿意部LX73但又一路玩, 如是一路閙一路玩左3年...

其實講真這一代P ...

咁你千其吾好試新p仔,佢係將73加濛再加冇控制力。

ww1338 發表於 2013-8-22 19:12

keke323 發表於 2013-8-22 11:42 static/image/common/back.gif
唔知點解.....我都係對 pioneer 有情義結
可能真係比較簡單易用.......就算換機係 setting 上 ...

師兄好!自己用都是普通貨式,不過就分開兩聲道聴歌,聽歌就Yamaha AS1000加Onkyo7030cd,平平地我都滿意。其實之前是用yamaha Rx2010,因AV amp早前撞鬼{:9_412:} 需修理,但維修部個電話永遠不能直接打通,留口信等第日先有回覆,當時也想轉款簒了,但再加上yamaha陳列室那位極品行口行面的先生,所以轉會了(先說明後來我知道,那位極品不是patrick lee,我有見過patrick lee,它是個好職員)。現用pioneer Lx56,須然此機在調攪上是有缺乏(也平呢),但是用自動音場所比出來結果己有90%滿意,因為多數睇演唱會,所以用舊籃光碟比較,Pioneer比到實在現場感,由其是金屬樂器分離度和速度感,以前用yamaha av amp攪歺死都未滿意,用自動又無那種演唱會氣紛和動的感覺,不過我可能無料先攪不好yamaha。現在都滿意pioneer,不過有人要我部56就想77了{:1_338:} 。動感音樂,細緻、速度Pioeer{:6_193:} 。聽歌細緻,感情、豐滿有力表現、貭感,兩聲道啦{:6_193:}

keke323 發表於 2013-8-22 19:19

ww1338 發表於 2013-8-22 19:12 static/image/common/back.gif
師兄好!自己用都是普通貨式,不過就分開兩聲道聴歌,聽歌就Yamaha AS1000加Onkyo7030cd,平平地我都滿意 ...

我見官網寫新呢一代用左 "SABRE 32 DAC" 唔知對聽歌會唔會有改善呢 {:6_175:}

ww1338 發表於 2013-8-22 19:46

keke323 發表於 2013-8-22 19:19 static/image/common/back.gif
我見官網寫新呢一代用左 "SABRE 32 DAC" 唔知對聽歌會唔會有改善呢

未聽過新款,不過yamaha的新機都用ESS,反應好似好好(头淡湯)。不過聽cd應該唔會好過兩聲道,大家線路設計好唔同。就等如pioneer86現在都是12k左右,不可能和19k的5010比較,你多收1k,你就要比多一些好的,如果聲底差別少又或者自己喜好,平多6-7k何樂而不為,如果個人唔鐘意,就篡平打死都唔買。個人想法是無可能天下無敵,好似食物,各有各喜好。

keke323 發表於 2013-8-22 19:55

ww1338 發表於 2013-8-22 19:46 static/image/common/back.gif
未聽過新款,不過yamaha的新機都用ESS,反應好似好好(头淡湯)。不過聽cd應該唔會好過兩聲道,大家線路 ...

咁又係.....正如好多 ching 講始終用 av amp 聽歌都唔會好聲得去邊.....{:6_188:}
但對我地呢 d 要求唔高既.....稍為改善返好 d 可能已經足夠 {:6_143:}

tank 發表於 2013-8-22 20:21

A3030啦, 耐玩, 好聲, surround好, 機唔熱, 長命!

ww1338 發表於 2013-8-22 20:24

keke323 發表於 2013-8-22 19:55 static/image/common/back.gif
咁又係.....正如好多 ching 講始終用 av amp 聽歌都唔會好聲得去邊.....
但對我地呢 d 要求唔 ...

之前用onkyo818,bi-amp和用電子分音聽兩声道cd都幾好咖,真是像換了喇叭,後來先分開聽和睇。有些ching每每都是換機中渡日,缺乏了細味部機好處。

ww1338 發表於 2013-8-22 20:32

tank 發表於 2013-8-22 20:21 static/image/common/back.gif
A3030啦, 耐玩, 好聲, surround好, 機唔熱, 長命!

ching,用過2010,Direct聲cd都好,幼細有感情(多數聽慢歌),現在的新款應更加好{:6_193:}

keke323 發表於 2013-8-22 20:35

ww1338 發表於 2013-8-22 20:24 static/image/common/back.gif
之前用onkyo818,bi-amp和用電子分音聽兩声道cd都幾好咖,真是像換了喇叭,後來先分開聽和睇。有些ching每 ...

呢個真.....818 我都聽過.....係聽歌方面我自己就接受仲覺得唔錯添 {:6_122:}
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 暑假想換新AMP 20K內

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。