chanherry 發表於 2013-7-28 19:35

chanherry 發表於 2013-7-27 23:27 static/image/common/back.gif
到手喇…不過無時間接駁住

尋晚小試兩聲道加十仔…因夜已深只可輕輕用立體聲兩聲道/直出/pure直出睇段slienthill2/打幾鋪高達…同聽隻sacd
同4311既感覺差不遠…但有D問題唔知有無師兄指教…點解個主搖控好似傻傻地既?4310時都係呢個控但點解禁一下
要等一秒先可以再禁…?係呢個控有壞定係根本係唔同4310果個?
另外…係咪唔能夠用網頁控制?點試都都不能用browser開control webpage 了…而media server/dlna就全部都一樣……咁難用同
唔穩定囉…即係出到4520都係一成不變!web功能安橋都印象麻麻…最勁一定係先風!sc07時用得都不知幾爽!簡直掂過airplay!
輕輕一試後只知仲有大量野未試…但肯定無換錯的了…淨係個樣擺向度都順眼好多…[雖然4520我都買金色…但越睇越唔順眼]
不過個蓋敵不過時間已經輕微合不上了…但無所謂呢個世界有樣野叫雙面膠紙…{:6_197:} 自我安慰…

chanherry 發表於 2013-7-30 08:14

chanherry 發表於 2013-7-28 19:35 static/image/common/back.gif
尋晚小試兩聲道加十仔…因夜已深只可輕輕用立體聲兩聲道/直出/pure直出睇段slienthill2/打幾鋪高達…同聽 ...

繼續包膠分享…成套系統功能表同新款只係大同小異…但原來4308已經係用緊advanceAL24 codec...
唔怪得第一個感覺同4311一模一樣…唔同既就係無法升級到prologicZ,dtsX,auddsseyDSX!!而我好彩
要到部尾期升級版天生已經係4308A~ 分別係追加左mutliEQ XT,auddssey dynamicEQ!
其實呢個A字係好緊要…無就等如不能各聲道獨立任tune EQ...都不能自動setup時做埋那個
auddssey 音場eq校正!其實呢D所有既野全部都唔係天龍開發出黎…都係auddssey lab既野
只係授權用落去…安橋先鋒都有同樣既野可能名稱有小小出入!想講既係大概呢部之後
出到今日既機種…其實技術上係無進步過…同也媽下一樣只係出新機去同步番業界既技術更新…
但安橋同先鋒就未停過發展自家既聲音技術…同針對性克服左好多產品既弱點…重前安橋未能
爭到日本一呢個稱號…好大原因係佢D有放大向入面既產品真係過熱…十幾年前我第一部ds939…
我形容佢係一個核子反應堆!…到nr808都仲因為過熱而令部機有嚴重設計缺陷…安橋自己都認
因為過熱令前屏幕有物質分解跟住會滴落下面份前級引至燒哂前級caps…只能向未出事前清理
D慘出既野先得…如果有一日發現部807/808全聲道啞了…無得整的了!!!!!!!!!!!
講咁多係想話,今時今日玩安橋既師兄仲有無投訴部機似反應堆丫?…
相反天龍並無呢D問題缺陷…反而傳承落黎既係足以自豪既輸出牛放大線路同埋聲音還原技術
今日我敢講佢係保留唔到呢D優勢向佢既avamp…[但聽過有師兄讚pma2020超正甚至堅過pmaA100]

唉哎無撩所以有感而發…向度維園呀伯添…梳妮梳妮…!包膠會繼續………

此乃臨時求其亂擺…試好哂後會大執位…都會開番對蜘蛛架出黎用的了

yong8048 發表於 2013-7-30 09:18

Ching avr3312 and4308a any different in sound quality??

chanherry 發表於 2013-7-30 12:11

yong8048 發表於 2013-7-30 09:18 static/image/common/back.gif

3312係我都近期先發現既特殊機型…[我覺得]佢係唯一有齊auddssey DSX/prologicZ紫而又未轉用D類放大既3系avamp…
所有13尾既機型都全部用緊數碼晶片classD放大…您可以話佢無問題但有小小要求既都會接受不了…天龍注沉厚高保真度既聲底而變了乏力而且感覺似ironman部識對話既超級電腦咁既聲…而從前既七聲道全獨立均等放大…規格上佢寫無變…但耳仔話我知當7ch全開至少唔見一半…從前既ABclass都無可能無衰減而家線圈牛變成晶片………{:6_203:}

chanherry 發表於 2013-8-1 10:37

chanherry 發表於 2013-7-30 12:11 static/image/common/back.gif
3312係我都近期先發現既特殊機型…[我覺得]佢係唯一有齊auddssey DSX/prologicZ紫而又未轉用D類放大既3系 ...

繼續…
發現左個從未見過向天龍avr既然設計…當明白係咩黎時當堂r哂頭…
4308係無固定前置AB喇叭輸出…只可指派…即要犧牲2條聲道…另都可以
A+B後再A喇叭雙擴大biamp…可指派聲道共6條…
但原來預設係有A+Bsurround!!!!喇叭設定都表明7.1時最多可 2x surroundA,2x surroundB,2x surround back
共6個…這應該係好好玩既野黎!將會試清楚環繞A同環繞B輸出有無唔同…如果dsp會加鹽加醋令佢地有分別…
咁就好玩喇!就算完全一樣輸出都可在dynamicEQ獨立調教的!
而我另外preout左前置sync到pma720當前置A+B咁聽的…數數埋埋都已經11.2了…不過要仔細調教先得…
完成後再報告總司令…

另之前話搖控傻傻地…原來係無電!換電後一切回復正常!不過都係嫌個控花巧得滯了…

yong8048 發表於 2013-8-2 14:21

Ching if 3312 playing bi-amp, still can play 7.1??

chanherry 發表於 2013-8-2 20:25

yong8048 發表於 2013-8-2 14:21 static/image/common/back.gif
Ching if 3312 playing bi-amp, still can play 7.1??

如用本機擴大…就唔得了…而我一直都唔係咁玩…係另加一個後級…用rca pre到後級咁樣biamp前置
就算您對前置只係普通野都會有幾何級數既提升…亦係唯一能向7.1avamp做到biamp&7.1同時實現
的方法

yong8048 發表於 2013-8-2 20:35

That mean I only can choose 7.1 or 5.1 bi-amp??

chanherry 發表於 2013-8-2 21:08

yong8048 發表於 2013-8-2 20:35 static/image/common/back.gif
That mean I only can choose 7.1 or 5.1 bi-amp??

係…魚與熊掌
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: DENON3312換番轉頭4308A...是否不智?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。