chanherry 發表於 2013-7-26 11:03

chhanthony 發表於 2013-7-26 09:35 static/image/common/back.gif
直上A1啦

唔喇…都出左咁耐…而且玩唔起…最慘係走勢而家都像唔想再拾卜了…

近年由4310~4520都有過…係未有過4308 而且二首價賤到得人驚咪要囉

其實印象最深最正既係2308不過唔知係咪主觀環境因素先有這印象…

我打死都唔會再入咩X400030002000的鳥…送俾我都費事去拎

chanherry 發表於 2013-7-26 11:06

Samson2011 發表於 2013-7-26 09:23 static/image/common/back.gif
我都好懷念以前嘅 Denon,但最後都係轉O記

3009好丫…之前新x田有幾部水1009我真係想郁佢架…
諗多左轉頭都後悔莫及了

akira11092 發表於 2013-7-26 11:25

而家各大牌子 amp 都新不如舊, 花臣多多但不務正業盲目追新款我個人認為十分不智

billy3310 發表於 2013-7-26 12:19

chanherry 發表於 2013-7-26 00:34 static/image/common/back.gif
我知…我係chanban呀…之但係3312個樣真係……
底盤4308同5308係一樣的…只差在A1最值錢粒AL32 ...

睇完你厘段

啱啱由安記25到4520真係有點不是味兒

squallho1 發表於 2013-7-26 21:37

我無樓主用過咁多款Denon,只係由2307->3808->4308A一直用到而家
SPEC上4308只係多左WiFi, 2nd HDMI out, power每channel大10w, Advanced AL24和多些喇叭連接選擇,所以我最初只是選了3808
但換4308後,發現2者聲音取向有很大分別。。3808聲底較似低階Denon,較粗聲。我剛換4308時,就立刻發現為甚麼拾烏突然好似無晒聲咁。。
用落先發現,4308聲音取向更平衡,而且Advanced AL24亦令分析力更強(3808的AL24 只對應2-channel而且不會升頻至192khz)。
說4308最接近A1HD也不是全錯,畢竟當年A1HD在美國是叫5308.. 當然就不能和升級支援3D後的A1HD作比較啦...

如果樓主真係買左,也想聽你比較一下4308和今代Denon中高階機的分別。。。

chanherry 發表於 2013-7-27 00:25

squallho1 發表於 2013-7-26 21:37 static/image/common/back.gif
我無樓主用過咁多款Denon,只係由2307->3808->4308A一直用到而家
SPEC上4308只係多左WiFi, 2nd HDMI out, p ...

我真係要左呀…聽日上午約左人黎取3312…聽晚就去接4308
其實最接近A1應該係4810這都係4308後繼機…但根本搵唔到新舊都係
我始終鐘情上代天龍…4311既直出簡直可勝過我而家用緊既pma720…
如此聲底既avamp 要搵到sc07/lx81仲要加後級biamp先接近到…

本來想試下妥協剛玩番時搵左部5300ES就算…但係唔係果回事…
而新機根本睇唔上眼…業界領先既都已經變了安橋…技術同佔有率都係
我入手後會當新機咁試…到時再分享下師兄們請勿見笑…

狐滴hp2210 發表於 2013-7-27 09:55

chanherry 發表於 2013-7-27 00:25 static/image/common/back.gif
我真係要左呀…聽日上午約左人黎取3312…聽晚就去接4308
其實最接近A1應該係4810這都係4308後繼機…但根 ...

味道 , 口味最緊係自己想要搵嘅嘢 .
之所以我都死都留住部4010UD .
太多機新不如舊 , 由其BDP.

dxvmon2000 發表於 2013-7-27 12:45

師兄,我本人又demon 2801上3808a ,最後要搞到轉會,因為天龍愈出愈雞,價錢又愈來愈貴, 最後我都去左onkyo , 不過4308a都有5-6年,看來有d舊

ck76post76 發表於 2013-7-27 21:05

難得chanban兄與我都係舊天龍fans, 果種動作片霸氣真係一試難忘,4字頭最愛都係4810, 有次差d抬佢回家添!

chanherry 發表於 2013-7-27 23:27

到手喇…不過無時間接駁住{:6_203:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: DENON3312換番轉頭4308A...是否不智?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。