ronaldlaw 發表於 2013-7-25 08:12

重分析,靚低頻 Velodyne vTrue 耳筒

本來威力登呢個名字我只會想起超低音,但朋友最近入咗隻威力登耳筒vtrue,好奇下攞咗黎試聽!

其中一個原因係朋友手上攞黎試就係比佢既外表吸引到,每邊都有一幅過金屬,頂及吸耳位就用真皮造,感覺到幾solid手工亦唔錯,跟機有兩組分離式耳機線,一組有volumn control另一組就無,原生3.5mm另可加轉插。不過線長就短咗d,如果駁amp聽相信要另換耳機線或用加長線。

一個一向出開sub-woofer既品牌一但出另一項產品,相信佢既定位報係以打心口為主,一如所料呢隻耳筒取向都係以bass為主。聲底方面其實有d似beats不過佢既分析力比beats好好多,好多detail位呢隻耳筒都出到。有個感覺我從未試過,聽王宛之隻晴歌集裡面首chotto等等,居然feel到隻耳筒震,你話佢出bass既量係幾咁足夠!後生仔又或者心裡面後生(young at heart)應該會聽得好開心。不過如果用黎聽d soft野,女聲既話就唔係咁適合始終呢隻耳筒bass感好重。

基於我屋企環境因素(有小朋友),我經常用耳筒去睇(聽)戲,咁有隻咁bass向既耳筒係側邊梗係試下佢。上面提到既高分析力仍在,好多弱音例如鎗擊場面金屬撞擊聲,靜態下環境腳步或風吹草動聲都好清楚,咁最正當然係d爆破場面,我試咗多段good day to diehard,真係比到d震撼感覺我!

總括如果睇戲比例多過聽歌,又或者bass head 既朋友,你又多一個選擇!

sw69 發表於 2013-7-25 08:20

{:6_193:}{:6_193:}nice report

jason1969 發表於 2013-7-25 10:54

Good report{:6_193:}

hiyori 發表於 2013-7-25 11:06

謝謝師兄精彩報告!
最初小弟俾呢隻耳機既巨大金屬外型震撼左,原來佢bass勁之外細節都出到呢,似乎好適合看電影同打機,想問問師兄呢隻會唔會焗同重,看兩三小時電影會累嗎?

patkwok 發表於 2013-7-25 14:18

威力登都出earphone!會唔會俾佢係張櫈到震到跌落地{:6_174:}

多謝樓主分享

Sceaduwe 發表於 2013-7-25 15:28

Very solid built!

Thanks for your report Ching! {:6_193:}

ryanytwong 發表於 2013-7-25 19:03

精彩報告{:6_193:}

ronaldlaw 發表於 2013-7-25 20:32

hiyori 發表於 2013-7-25 11:06 static/image/common/back.gif
謝謝師兄精彩報告!
最初小弟俾呢隻耳機既巨大金屬外型震撼左,原來佢bass勁之外細節都出到呢,似乎好適合看 ...

重又唔係好重,耳罩濶度比較窄,真皮夏天載始終熱一d!
(Post76 Android 手機版送出)

eric_on 發表於 2013-7-31 09:59

呢隻本來都係我目標之一, 但一見個價錢, 就放棄咗..{:6_140:}
頁: [1]
查看完整版本: 重分析,靚低頻 Velodyne vTrue 耳筒

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。