pac 發表於 2013-7-3 22:10

guly 發表於 2013-7-3 21:42 static/image/common/back.gif
超正, 超毒

師兄:你好呀{:6_190:}

guly 發表於 2013-7-3 22:13

pac 發表於 2013-7-3 22:10 static/image/common/back.gif
師兄:你好呀

Pac兄, 大家好 {:6_189:}

leojai 發表於 2013-7-4 00:16

pac 發表於 2013-7-3 21:30 static/image/common/back.gif
淨睇BLU RAY是可以的

仲可以做甚麼?我用緊E6300{:1_332:}

tickyluk 發表於 2013-7-4 01:27

rlwk2009 發表於 2013-7-3 21:19 static/image/common/back.gif
pac 兄我仲用梗 E8400,4G ram,HD6670卡,用嚟做 htpc 唔知仲夠唔夠玩呢

Nelson都有比我少少意見for砌htpc,佢話cpu最好用intel4核以上,應rip bd file快好多,run上黎順d!display card 要求不高(打機另計)Nelson 兄都系用6450,情況許可加只Ssd ,爽好多!同用大d個case,可放多dHhd!
值得一提系佢話電源線對畫面有非常大影響(htpc都對補品咁敏感)!不過佢條pc 成$2500{:8_369:} !
Hdmi cable 就對聲效影響明顯d!至於點切靚個介面,就可請教pac兄了!

leojai 發表於 2013-7-4 13:02

我暫時只播唔rip,用jriver配madvr,都未用到CPU 100%.可以頂下先.

pac 發表於 2013-7-4 18:04

小瑟 發表於 2013-7-3 17:18 static/image/common/back.gif
岩岩先有時間睇呢個POST, PAC兄真係好好心機, 當年我都想玩HTPC, 不過當年D HDMI CARD都未可以 BITSTREAM ...

https://docs.google.com/document/d/1ijrLylgeauA0jenDyU9bbE-adz9TwBQTSmhyS86-_E4/edit?pli=1

leojai 發表於 2013-8-14 12:36

用了兩日時間研究用Ati 7750 bitstreaming出聲去amp.原來都真係幾煩,難怪越來越少人玩HTPC.可能用NV card會容易D.{:1_255:}

pac 發表於 2013-8-14 13:35

leojai 發表於 2013-8-14 12:36 static/image/common/back.gif
用了兩日時間研究用Ati 7750 bitstreaming出聲去amp.原來都真係幾煩,難怪越來越少人玩HTPC.可能用NV card會 ...

點解?好容易!在播放裝置選AMD HDMI輸出再在軟件設定便可

lling 發表於 2013-8-14 14:08

Pac 師兄,如果小弟想砌部htpc嚟取代現有嘅popcorn c200 media player, 請問有冇好提議?
小弟把所有iso, bdmv files 都儲存在synology 4bay nas 所以想要細部d嘅case如Origen m10 嘅mini itx case.

假設budget <$8k, 請指教,謝謝。

pac 發表於 2013-8-14 15:31

lling 發表於 2013-8-14 14:08 static/image/common/back.gif
Pac 師兄,如果小弟想砌部htpc嚟取代現有嘅popcorn c200 media player, 請問有冇好提議?
小弟把所有iso, b ...

硬件上沒有甚麼高要求。建議用獨立DISPLAY CARD,ON BROAD的顯示一般都比較差
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 再攪htpc硏討會後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。