johnme 發表於 2013-6-25 15:52

johnme 發表於 2013-6-25 15:51 static/image/common/back.gif
試左用右面隻鉗去夾,
billy兄,睇睇okay唔okay?

都叫夾得實~{:1_340:}

itoy2008 發表於 2013-6-25 23:08

billymud 发表于 2013-6-25 13:08static/image/common/back.gif
   johnme 發表於 2013-6-25 10:17      
THANK YOU BILLYMUD兄~...

billy ching it's real good sharing\^,^/

billymud 發表於 2013-6-26 01:33

johnme 發表於 2013-6-25 15:51 static/image/common/back.gif
試左用右面隻鉗去夾,
billy兄,睇睇okay唔okay?

師兄,1st photo 您影得個鉗清楚過粒crimped terminal, 我有D迷惘! 呵呵~~
第二張very good ....{:6_193:} ....影得、就!

驟眼看,您條線係16awg。係的話, 應用右手邊隻鉗跟gauge marker 製作。當您用帶colorful 套嘅 fast-On terminal 時,睇番紅藍黃(refer to threads #12 and #17) 就知 wire gauge - terminal - crimp dies 點配合喇! 你左手隻萬用鉗,我從來不採用的,no comment la~

按2nd photo睇assembly,my personal comments are:

1. conductor留得太長啦,會影響插入架!Fast-On 條脷頂住就插唔曬入去,易甩!
適當長度係要見conductor 突尾,但又唔好店到脷(入contact 片範圍)。
2.缐束夾得唔靚、冇見凹型咬缐。夾完要雙C 先係好嘢。您可能係誤用crimp die (夾模)、或者手夾唔夠力。呢個係通病。
您果兩隻均非專業鉗具。專業嘅crimp dies 跟缐號用、成型perfect。而且未夾到凹型咬缐係唔脫模(裸唔番條cable 出夾)嘅。
3. Insulation crimp睇落OK,夾口肥,認真講都係唔及格; 因為冇咬入膠皮,pull cable時會對conductor crimp 構成stress,有broken wire 隱患。業餘鉗係咁上下啦。

簡單一句,師兄唔好以為夾得實就已好過癮,仲可以做得好D 架!

順便提下,插Fast-On 時,覺得條脷好緊係十分十分正常。因為Fast-On 本身有nipple設計,靠夾力同條脷個窿達成倒扣(lock)效果 (see photo below)。千祈唔好用鉗將 terminal 撬鬆少少、以為方便出出入入,咁做會好易甩脫,搞到飛機失事或太空船失控。[鴨記 攤販嘅有冇nipple 及 窿, 小弟就唔知了。從未邦趁過佢地。]

口水多多,有冒犯之處,sorry la~~{:6_195:}

YYSKY 發表於 2013-6-26 09:20

billymud 發表於 2013-6-26 01:33 static/image/common/back.gif
師兄,1st photo 您影得個鉗清楚過粒crimped terminal, 我有D迷惘! 呵呵~~
第二張very good ....{:6_193: ...

絕對認同,

睇張相似乎係尖咀鉗夾埋算數,看到似實其實內部空隙唔少,一定要夾出凹紋才不會有空隙,過電才足Amp.

建議加錫焊,焊前膠皮耳勿鉗夾,焊好才夾穩。

johnme 發表於 2013-6-26 15:17

billymud 發表於 2013-6-26 01:33 static/image/common/back.gif
第二張very good ....{:6_193: ...

thank you both chings~

返去再睇過隻鉗,
試過要反轉隻鉗夾先至有凹位,~{:1_352:}

insulation個位都係唔太靚,
對耳太長~

都係用返好似furutech圓圈o個隻算~
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 接耳

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。