KING 發表於 2013-6-24 19:59

johnme 發表於 2013-6-24 19:40 static/image/common/back.gif
Thank King Sir~

下面係上次條屍,

如條線芯幼過個扣位,就唔係平排夾,係先夾一邊扣實,跟著再張另一邊夾埋去,
左右疊埋咁扣住條線芯至會扣得實!

billymud 發表於 2013-6-25 00:54

johnme 發表於 2013-6-24 18:53 static/image/common/back.gif
小弟都買左oyaide既接耳
(因為furutech貴又冇人comment過),
不過試過鉗左兩隻都唔係好穩,

師兄若要夾得專業,建議用Molex / AMP "fast-on夾具"。
http://www.mouser.com/catalog/catalogusd/646/1768.pdf
用它、一野就㚒好曬 缐束 及 線皮部份,包冇甩拖。
唔方便找到Molex/AMP,在鴨記也有土炮夾缐鉗出售的。一百幾十而已。

johnme 發表於 2013-6-25 10:17

billymud 發表於 2013-6-25 00:54 static/image/common/back.gif
師兄若要夾得專業,建議用Molex / AMP "fast-on夾具"。
http://www.mouser.com/catalog/catalogusd/646/1 ...

THANK YOU BILLYMUD兄~

小弟都有兩隻專業FASTON夾,
鉗圓形既TERMINAL(如FURUTECH個隻)冇問題,
一野就攪掂,
只係好似OYAIDE隻O甘長扣,
就鉗得唔靚.

KING 發表於 2013-6-25 11:01

johnme 發表於 2013-6-25 10:17 static/image/common/back.gif

呢隻長插你先用尖咀鉗,夾好個扣先再用線耳鉗黎打實佢就OK la!

john.cwk 發表於 2013-6-25 11:11

billymud 發表於 2013-6-24 01:56 static/image/common/back.gif
呢層我唔知,因為我用嘅缐耳及crimp tools 都係直接由USA購入。分為ring 及spade 兩種耳。
師兄您想買邊 ...

Billy 大大,我都想搵隻好少少既 ring 接耳,可以 pm 比我嗎?
謝謝!

johnme 發表於 2013-6-25 12:32

KING 發表於 2013-6-25 11:01 static/image/common/back.gif
呢隻長插你先用尖咀鉗,夾好個扣先再用線耳鉗黎打實佢就OK la!

上次有都用尖咀鉗夾,
不過就冇再用FASTON CRIMP再夾多下,
放工返去再試試~

billymud 發表於 2013-6-25 12:44

john.cwk 發表於 2013-6-25 11:11 static/image/common/back.gif
Billy 大大,我都想搵隻好少少既 ring 接耳,可以 pm 比我嗎?
謝謝!

am using Ring terminals made by Tyco AMP.   
For general purpose, 18-22 awg is recommended.16 awg, occasionally. (ie. you may borrow the AMP crimping tool from me, if needed.) {:1_259:}

john.cwk 發表於 2013-6-25 13:02

billymud 發表於 2013-6-25 12:44 static/image/common/back.gif
am using Ring terminals made by Tyco AMP.   
For general purpose, 18-22 awg is recommended.16 aw ...

唔該晒 Billy 大大 ! {:1_254:}鉗剛剛星期日買了,亦買了您介紹的賓子... 十分感激! {:1_249:}

billymud 發表於 2013-6-25 13:08

johnme 發表於 2013-6-25 10:17 static/image/common/back.gif

you should never use 尖咀鉗夾 !get the proper crimping tool and complete the works in 2 GO's ( as shown. insulation crimp first, conductor crimp second)

johnme 發表於 2013-6-25 15:51

billymud 發表於 2013-6-25 13:08 static/image/common/back.gif
you should never use 尖咀鉗夾 !get the proper crimping tool and complete the works in 2 GO's ( a ...

試左用右面隻鉗去夾,
billy兄,睇睇okay唔okay?

(之前用左面隻鉗夾)
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 接耳

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。