bond1025 發表於 2013-6-20 18:40

7.1喇叭位置

各位師兄, 小弟新屋裝修, 現在苦惱緊喇叭放位置, 可以分享一下意見比小弟學習下{:6_162:}

SL / SR我會放在2米以上, 因為要就SL那邊, 剛好在門框上一點點
SBL / SBR 高度跟SL / SR差不多.
這兩組喇叭是Mirga OMD5 及 mordaunt-short carnival 3(相向)
那個做SL/ SR比較合適呢??
入牆膠管要多粗, 有咩要注意, 我會用8471線就算, 筆直有限

謝謝

mantam121 發表於 2013-6-20 19:02

SL / SR放在2米甘高,不如由天花吊落黎,放番正係Sofa位兩邊,用OMD5單原向下吊.

bond1025 發表於 2013-6-20 19:40

mantam121 發表於 2013-6-20 19:02 static/image/common/back.gif
SL / SR放在2米甘高,不如由天花吊落黎,放番正係Sofa位兩邊,用OMD5單原向下吊.

師兄個架係邊度可以買到? 如果天花吊落黎, 係咪會吊到好低架呢? 我怕boss{:6_170:}

ricoy288 發表於 2013-6-20 21:47

bond1025 發表於 2013-6-20 19:40 static/image/common/back.gif
師兄個架係邊度可以買到? 如果天花吊落黎, 係咪會吊到好低架呢? 我怕boss...

SL吊係中間好似不夠美觀, 師兄個間隔同擺法都同我有D似, 當然你個廳大好多啦.

如其他唔郁,甘SL我會放係飯廳靠近廚房幅牆個角位, 而SR就同SL打對面平衡.

而SBL & SBR應該唔使隔甘遠.

mantam121 發表於 2013-6-20 21:50

bond1025 發表於 2013-6-20 19:40 static/image/common/back.gif
師兄個架係邊度可以買到? 如果天花吊落黎, 係咪會吊到好低架呢? 我怕boss...

睇下下面個貼有師兄吊得好靚仔,有相在#8{:6_193:}
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=34771&extra=&highlight=mirage%2B喇叭架&page=1

poetrypoon 發表於 2013-6-20 22:01

其實咁近唔應該用 bi-pole 而應該用 di-pole 的 ...

就咁睇圖可以將 SL 同 SR 放後一點. 可以改為直射喇叭向後牆. 因為 Surround 唔應該咁近同應聲的 ...

billy3310 發表於 2013-6-20 23:41

大裝就吾好差少少

難得om5仲買到,買多對

好聲又好睇

bigair 發表於 2013-6-20 23:45

後置放2m高,效果唔好喎,一般係耳仔位高三呎左右

bond1025 發表於 2013-6-22 08:25

ricoy288 發表於 2013-6-20 21:47 static/image/common/back.gif
SL吊係中間好似不夠美觀, 師兄個間隔同擺法都同我有D似, 當然你個廳大好多啦.

如其他唔郁,甘SL我會放係 ...

師兄如果SL放左飯廳,位置咪更遠,會否影響大左?
SB的兩個喇叭應該相距多少?{:6_184:}

bond1025 發表於 2013-6-22 08:28

mantam121 發表於 2013-6-20 21:50 static/image/common/back.gif
睇下下面個貼有師兄吊得好靚仔,有相在#8
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread ...

謝謝 mantam121師兄相片提供{:6_128:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 7.1喇叭位置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。