ricoy288 發表於 2013-6-22 09:54

bond1025 發表於 2013-6-22 08:25 static/image/common/back.gif
師兄如果SL放左飯廳,位置咪更遠,會否影響大左?
SB的兩個喇叭應該相距多少?...

“SL我會放係飯廳靠近廚房幅牆個角位“, 只係講由大門入剛轉入飯廳個角位,唔係最入個死角位, 故都係多條走廊位闊度,唔算好遠,用av amp較返大SL既db(或用音壓計度再較), 甘就得啦,甘就唔會突然係個廳見到隻spk, 感覺美觀D.

且SL & SR 可拉返後平衡返耳仔位置.
SB果兩隻距離2尺都夠.
小弟我係甘放架.{:8_374:}睇Pg.26
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=21094

bond1025 發表於 2013-6-26 00:08

ricoy288 發表於 2013-6-22 09:54 static/image/common/back.gif
“SL我會放係飯廳靠近廚房幅牆個角位“, 只係講由大門入剛轉入飯廳個角位,唔係最入個死角位, 故都係多條 ...

e幾日太忙冇時間上網。先多謝師兄你的圖示,如果好似師兄所指示的位置,即是SL唔會指向耳仔,會有問題嗎?

ricoy288 發表於 2013-6-26 15:54

bond1025 發表於 2013-6-26 00:08 static/image/common/back.gif
e幾日太忙冇時間上網。先多謝師兄你的圖示,如果好似師兄所指示的位置,即是SL唔會指向耳仔,會有問題嗎 ...

師兄, 我意思係甘放, 睇圖計, 都應是指向耳仔.

起碼唔會感覺突然有舊野係廳中間先.

chhanthony 發表於 2013-6-26 16:11

樓主個則同我一樣只係左右掉轉,我就用假天花

但較近一隻surround speaker啲聲點都會應啲

https://lh6.googleusercontent.com/-jdaBKyLrtdc/UZV8N4x4FXI/AAAAAAAAaaE/XF9uBW3g55o/w618-h412-no/Anthony-30+July+2010-.jpg

bond1025 發表於 2013-6-26 16:50

ricoy288 發表於 2013-6-26 15:54 static/image/common/back.gif
師兄, 我意思係甘放, 睇圖計, 都應是指向耳仔.

咁即係師兄都建意喇叭從天花吊落黎?
我現在器材得Mirga OMD5 同 mordaunt-short carnival 3可選擇, 請問師兄你會選邊個做surround back??

bond1025 發表於 2013-6-26 16:57

chhanthony 發表於 2013-6-26 16:11 static/image/common/back.gif
樓主個則同我一樣只係左右掉轉,我就用假天花

但較近一隻surround speaker啲聲點都會應啲

多謝師兄比意見小弟, 你圖中的吊架原裝定外購架?
我或者都會做假天花.
另外可以再比d建議我嗎....
我現在器材得Mirga OMD5 同 mordaunt-short carnival 3可選擇, 如果係師兄你會選邊個做surround back??

因為兩個顏色及形狀唔同, 可以我要修改一下個設計

chhanthony 發表於 2013-6-26 17:04

bond1025 發表於 2013-6-26 16:57 static/image/common/back.gif
多謝師兄比意見小弟, 你圖中的吊架原裝定外購架?
我或者都會做假天花.
另外可以再比d建議我嗎....

架喺鴨寮街買的
我會揀Mirage,但要小心surround back向下放會唔夠聲,要試下先知。

ricoy288 發表於 2013-6-26 18:05

bond1025 發表於 2013-6-26 16:50 static/image/common/back.gif
咁即係師兄都建意喇叭從天花吊落黎?
我現在器材得Mirga OMD5 同 mordaunt-short carnival 3可選擇, 請問 ...

唔一定天花吊落嚟, 線入喉入牆, 個SPK架裝上牆就得.

或好似安東尼師兄甘, 做假天花.

二選一, 我就 Mirga, 不過SB 都係應用單向會好D.

bond1025 發表於 2013-6-26 18:38

我先再度下位
感謝兩位 anthony兄, ricoy兄,
{:6_149:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: 7.1喇叭位置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。