toxix 發表於 2013-6-19 11:24

ckikin 發表於 2013-6-19 11:26

看來樓主都只可以聽現場。

patkwok 發表於 2013-6-19 11:33

我唸我領悟力低,睇完真係唔知樓主想講咩,又或者係想帶出咩既訊息

ckikin 發表於 2013-6-19 11:36

其實我想知樓主想講乜?
1.不應用耳機欣賞音樂?
2.用得耳機就不要說甚麼空間感?
3.是否用耳機都好,都應該有好既訊源/播放器?
4.暗示要介紹一個好的音源給大家?

t1174 發表於 2013-6-19 12:02

toxix 發表於 2013-6-19 10:58 static/image/common/back.gif
人頭錄音我都覺得存在問題

你應該係恆源揾到呢個答案返黎吧?

人頭錄音我手上有一張, 不過是大陸出的, 在 HEADPHONE 上聽反而沒有乜特別.

至於你說在恆源的答案, 我沒有去找呢, 多少那裡要找東西還是難. 而且, 我聽耳機本來就有自己的原因.

t1174 發表於 2013-6-19 12:05

ckikin 發表於 2013-6-19 11:36 static/image/common/back.gif
其實我想知樓主想講乜?
1.不應用耳機欣賞音樂?
2.用得耳機就不要說甚麼空間感?

是的, 我看結論重以為是打算開說人頭錄音TIM, 但又不是. 真是唔明.

唯一又是叫人去那裡找答案, 但好心就POST LINK.

t1174 發表於 2013-6-19 12:09

如果說空間感, 我比兩個字大家想一下:

1) SOUND STAGE
2) SOUND FIELD

(希望冇串錯字啦)

loadinglove 發表於 2013-6-19 12:41

如果連人頭錄音都唔係solution 咁咩先係-3-?
老實講
不論係speaker定headphone定earphone
大家都係模擬緊真實環境
大家都係係模擬的前提下做比較
聽過現場既音樂會都知
模擬既始終係模擬 比唔上真實 就算比幾百萬都係咁話

玩耳機就係想方便 係出街都能享受音樂
如果你係都要執係個音源
咁你唔適合玩耳機了 根本就本末倒置

同樣,speaker亦係為方便而存在
你可以係屋企都享受到音樂 唔洗下下聽live
就算係studio做混音 你又唔係佢果對speaker
擺位亦唔一樣 房間大小 所有物料都唔同
你點都還原唔到佢當時既情況

二字總結:無謂
如果你真係咁執果d小問題
你不如送晒d設備比我
你每次聽歌就call個歌手連band去你屋企唱
不過我相信就算連超人都做唔到咁

muffy 發表於 2013-6-19 12:44

toxix 發表於 2013-6-19 10:55 static/image/common/back.gif
加AMP買線換耳機換PLAYER你就唔覺煩?

換一個音源會煩得過你買咁多野去滿足耳仔? ...

如果你唔喜歡果樣野真係煩架...但我想要好聲音所以覺得唔係煩...
因為我幾享受慢慢摸索, 同埋升級既過程!
我見你話有個終極滿意既, 想請教下係咩黎?
我自己都有5部players...不過暫時無一部可以贏曬其他...

blueken1215 發表於 2013-6-19 13:07

最合適耳機既音源未必係最合適我既音源啵
我會偏向找自己覺得岩聽多d~
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 自問識聽歌,識玩耳機既你,入黎討論下,歡迎發表意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。