lingling 發表於 2010-3-17 19:35

好正器材而且重加了投影{:6_193:}

pepsiman 發表於 2010-3-21 23:32

玩咗一陣,出咗少少o野...{:6_136:}

今日終於'的'起心肝駁著部後級試聽,既然係power amp就梗係要電源充足啦,於是就拆咗用o係十仔條northwire孖溫駁落去,但係我無將五聲道pre-out駁晒落去後級,只係駁咗前中置,點解呢?因為我問朋友借咗隻roger十仔,嘗試玩後置pre-out十仔,效果如何呢???
首先;我將主十仔MK熄咗佢,淨係出五聲道o既聲,先試番蜘蛛俠大戰綠魔一段,發覺前面聲音比之前厚聲,細緻度亦有所增加,不過只係感覺到,講唔出多咗o的乜o野.至於後置加十仔表現,由於蜘蛛俠環繞聲唔明顯,於是就立即換隻G.I Joe播第二段,今次真係聽到前中置聲出咗,用比之前聽開o既聲壓細10個db,仍然聽多咗幾多細節,後置加十仔呢?因為呢段有幾架飛機左穿右插,而且係帶有低頻o既飛機聲,所以可以更易聽出分別,飛機由前邊飛去右邊,再由右邊飛去右後方,跟住再飛去左後方,都感覺到有低頻連貫,(註:環繞聲本身低頻輸出比前置弱)但由於隻roger十吋十仔質素有限,所以應該仲有進步空間.
今日玩住咁多先,下次會將隻後置十仔放去皇帝位後面再試,睇睇效果會唔會更突出,希望下次會有隻質素好o的o既試吓啦...{:6_136:} 如果滿意的話,我會由av amp 前置pre-out一出二去後級,bi-amp去推前置,到時就可以將前置轉large試吓會唔會有更好o既表現...{:6_174:}
今日報告住咁多先,下次會再同大家分享....{:6_182:}

kenneth529 發表於 2010-3-22 01:04

嘩!好正呀………

sk555 發表於 2010-3-22 02:15

玩咗一陣,出咗少少o野...

今日終於'的'起心肝駁著部後級試聽,既然係power amp就梗係要電源充足啦 ...
pepsiman 發表於 2010-3-21 23:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

超人sir,幾時可以拜候你呀{:6_128:} 聽聞你隻mk堅到毛論

pepsiman 發表於 2010-3-22 19:47

回復 318# sk555

唉...{:6_194:} 唔好講o勒,今日放假諗住趁個女唔o係度睇埋借咗ryanenen三個禮拜既jumper BD,由於有多次被投訴o既經驗,我已將音量調教到-24db,而十仔亦減多1個db,基本上隻十仔已經無打心口feel,點不知到差唔多睇完o既時間,個門鐘又响起,仲以為係個女放學,原來係食蕉,唔係呀嘩,#@$&@!{:6_124:} 又投訴...{:6_176:} 我頂佢個掣咁很細聲都投訴,係唔係癡咗線呀...{:6_124:} 真係火都o黎埋,我同隻食蕉講我差唔多個半月未開過機,依家睇果個幾鐘頭細細聲又o黎投訴,佢話樓上住客個女做功課覺得有o的嘈,我問隻蕉係唔係真係咁嘈,佢話係有o的聲,不過唔係話嘈得好緊要,我就叫隻蕉同佢講,如果連少少空間都畀唔到我,我就只好唔睇戲轉做裝修,橫掂個天花板唔係咁靚,得閒鑽吓佢可能會好睇o的,不過叫佢可以放心,我最多鑽到夜晚11點,果條蕉聽到登時...{:6_200:}五姐,你話依家點算好呢?

pepsiman 發表於 2010-3-22 19:56

投訴双雄果然勁
pinkhung 發表於 2010-3-22 19:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

雄哥,呢次同之前幾次唔同,我呢次真係好細聲,十仔亦好保守,
樓上條粉皮都唔知係唔係住開月球o既,少少聲都話嘈,
我原本已經收晒火,依家啖火又o黎過.......{:6_164:}

ricoy288 發表於 2010-3-22 20:40

pepsi兄
下次佢投訴你就即刻同食蕉一齊上樓上聽下係唔係甘應聲,係走廊聽,可以既話入佢屋,搵管理員(或立案法團D人)做証平下理{:6_124:}. 講掂佢羅。係唔係真係一D聲都唔比有先. {:6_126:}
傾唔掂死得,當佢個女小學3年級,甘你米有十幾年唔可以爆機{:6_130:},仲有你果120日大假點好.{:6_129:}
有D人就得佢多,真係會得寸進尺。不過大前提係是否真係甘大聲.

remark: 老細宜家唔係度, 我正在用緊-18db播緊老變II.{:6_176:}

sunny 發表於 2010-3-22 23:30

其實噪音有客觀標準、師兄如已收細聲可以不需理會投訴、鄰居最多去環保署投訴.如投訴成立最多收警告信.而唔成立既話就可還你清白添.

sk555 發表於 2010-3-22 23:57

pepsiman,如果你係教到咁細,我覺得可以試下sunny既做法,到時有答案對那一方都公平,如果你既音量不足做成噪音,只係佢過份要求,o甘起碼還你自由同知到可以教到咩level上限,諗諗啦~
不過最終希望你同neighbourhood和目双處

pepsiman 發表於 2010-3-23 09:45

好多謝sunny師兄提供o既意見,不過就我所知,
你所講o既處理方法係針對商業噪音,如夜總會及disco等,與家居噪音有別.

香港法例第400章第4條
噪音活動的管制 ~ 住用處所及公眾地方發出的噪音
(1) 任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住用處所或公眾地方發出或促使發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(2) 任何住用處所的業主、租戶、佔用人或掌管人,於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,明知而准許或任由噪音由該住用處所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

香港法例第400章第5條
噪音活動的管制 ~ 任何時間的噪音
(1) 任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方因進行以下活動而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪─
(a) 奏玩或操作任何樂器或其他器具,包括唱機、錄音機、收音機或電視機;
(b) 使用揚聲器、傳聲筒或其他擴音裝置或器具;
(c) 進行任何遊戲或消遣活動;或
(d) 經營生意或業務。
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: 小弟獻醜 (超級毒蛇入屋~ P.78,2010-06-22)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。