david1503 發表於 2013-6-6 11:06

《大上海》好看,又能檢查「低頻方向性」

好耐無睇過一套有質素、有感動的中文電影。剛看完《大上海》,劇情、演員皆好,周潤發固然無得頂,我覺得佢個角色先至配得上「一代宗師」呢個名。

俾到驚喜我既,係呢套戲既配音。首先音樂感非常重,很多美麗的配樂,可以CHECK系統的音樂感。

而且有十分多的環繞聲,一路D聲音係前後左右各方走來走去,好過癮。

另外有一幕係日本仔的戰鬥機在上海上方掉炸彈,周潤發在大街,四圍都係建築物,可以聽到D炸彈前後左右四圍轟轟聲咁爆,我昨日聽,好正,能夠FEEL到炸彈自上方掉地上的感覺,可以CHECK系統模仿天空聲音。

佢既炸彈爆炸聲唔係快收快放個類槍聲,而係維持數秒的持久低頻聲。前爆、後爆、左爆、右爆,正好可以測試十仔低頻有無SET得唔好,令低頻方向性現形。

十分推介這套片子,內容能滿足,想測試自己器材也能滿足。

http://www.heysamuel.com/wp-content/uploads/2013/01/204043.85157764.jpg

chhanthony 發表於 2013-6-6 11:20

我之前簡評

大cast,發哥,大哥,震宇,天下第一靚仔黃曉明
劉偉強監制 王晶導演
故事算係流暢
中段空襲拖得太長
拍唔到發哥點一直活喺震宇嘅支配下,忍欲負重
可能震宇食唔住發哥,而年紀發哥又太大,
令到結局當發哥殺震宇時講果"係你教我架"
欠缺終於殺死大魔頭的大發人心嘅感覺,反覺台詞老土

反而王大導喺某啲場景嘅鏡頭上有意無意間刻意令人覺得同另一位王大導相似

而片中所有漢奸都係國民黨的軍人,呢點真係。。。。。

chhanthony 發表於 2013-6-6 11:33

上次都係細細聲睇,試唔到聲{:1_255:}

david1503 發表於 2013-6-6 13:35

chhanthony 發表於 2013-6-6 11:20 static/image/common/back.gif
我之前簡評

師兄的評語我全部同意!

另外,我絕對唔認為王晶拍得出呢部戲。果然如杜文澤當日寸王晶,王晶拍戲通常埋位拋出一句「阿澤,你搞掂佢」,咁就有人幫佢導演。我好想知邊個導演呢套戲。

fatkie 發表於 2013-6-6 13:40

多謝師兄推介。當日都係睇 DVD (港產片唔租 BD) 睇黎要租返次 BD 至得。
另外,想問下試畫面 sharpness, details 呢方面,有無試片推介呢?
Thank you very much!

keke323 發表於 2013-6-6 13:47

當日係戲院睇.....尾段炸到個心口有 d 唔舒服 {:9_412:}

david1503 發表於 2013-6-6 15:53

fatkie 發表於 2013-6-6 13:40 static/image/common/back.gif
多謝師兄推介。當日都係睇 DVD (港產片唔租 BD) 睇黎要租返次 BD 至得。
另外,想問下試畫面 sharpness, d ...

我都係set聲ok,但完全唔識set畫面。個d對比呀、光暗呀、alpha galma等等等等,全部都唔識{:9_418:} ……哎…好複雜…

david1503 發表於 2013-6-6 15:54

keke323 發表於 2013-6-6 13:47 static/image/common/back.gif
當日係戲院睇.....尾段炸到個心口有 d 唔舒服

因為我在試新玩具,所以接受情度非常高!唔舒服都話舒服!{:9_407:}

keke323 發表於 2013-6-6 17:08

david1503 發表於 2013-6-6 15:54 static/image/common/back.gif
因為我在試新玩具,所以接受情度非常高!唔舒服都話舒服!

咁當然啦.....ching 寧願隻十仔令你唔舒服都好過佢無料到啦 {:9_407:}

wkkevin 發表於 2013-6-10 20:19

剛剛睇完依隻碟,十分認同你講嘅嘢{:6_193:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 《大上海》好看,又能檢查「低頻方向性」

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。