hiyori 發表於 2013-6-5 10:52

frankpoon 發表於 2013-6-4 14:00 static/image/common/back.gif
多謝Ching加分.
在此只係想同大家分享, 價錢不高而表現不俗的耳機. 尤其而家的耳機價錢隨隨便便就過二千. ...

frankpoon兄你呢個講法好有意思呀{:8_376:}

老實講而家既產品愈出愈貴,市場上有一種迷信,就係貴=好,反而邊間廠出,對唔同調音風格既喜愛,少左好多討論。

例如現在提到頂尖的非CM,好多人會叫人上Fitear TG 334,除左IE800因其特別之處,都會有人提下,但其他各家旗艦,可能因為價格差太遠好少人講,但其實個人覺得,TG 334雖然優異,但也是相當有個性的入耳,理應不是人人會喜愛的類型,若要說頂尖非CM,TG 334, AKG K3003, IE800之外, Sony EX1000, XBA-4, ATH-CK100Pro, ATH-CK100, Shure SE535r, SE530, Westone 4, JVC FX800, Final Audio FIBASS, Earsonic SM64, Aurisonics ASG-2等等, 這些耳機其實都相當有特色和實力,有一些硬質素和TG 334相近但好少人提,而那些看來價格有一段距離的旗艦,配搭出色的話,硬質素上的差異不一定足以取代各家的調音風格的魅力。

以往有好多唔同睇法,例如在多單元動鐵當道之時,有一群玩家堅持一單元既Etymotic ER4系列是最好的入耳,他們有理據也有好多分享,雖然引起過不少激烈討論,但整體來說其實都好有意思。可能而家市場同討論風氣有影響令大家有D唔知點,不過我覺得大家唔洗高追最貴,最緊要真係岩自己鍾意聽既野就得。

最緊要就係,買左咩玩,聽左咩好聽都好希望你地上來分享下架{:8_394:}
唔洗怕羞驚自己隻玩具好多人講過或者唔係貴野,大家既體會都係你先至有既體會,而且重要既分享,文筆好唔好就更加唔係問題,寫寫下就會好架啦{:8_389:}

keigor 發表於 2013-6-5 23:22

{:6_193:}{:6_193:}{:6_193:}
我上年買咗XBA-3ip,真係覺得驚為天人.......但係我買二千幾............我見到新XBA-30ip,仲要千幾蚊,仲話好聲dd,我真係唔敢試lor,驚又跌錢!!
我買之前試咗好多隻耳機,得W4($3XXX)我覺好過我用緊的UE TF10 (當時未出UE900),直到無意中行過showroom聽XBA-3,不得了、個Bass又彈又有氣勢,人聲又甜,又高清(TF10 bass同人聲唔得又蒙),係高音的泛音差d (TF10 泛音好掂)!
但係上網睇人評價,大多數人話差,所以再去多四五間showroom試XBA-3,真係好好wor,邊有人講到咁差!信自己!買!

happizer 發表於 2013-6-5 23:56

frankpoon 發表於 2013-6-4 13:03 static/image/common/back.gif
我買之前曾試過保留自己的BRAINWAZ M2 + SONY PHA-1, 但再試完XBA-30就已經輕易擊敗M2+AMP的組合了.

我只 ...

先恭喜師兄入手!!! {:8_403:}

sorry! 我想知你對 brainwaz 的用後感! (當然, 它怎能和XBA30相提並論!! 但我都想知XBA30的用後感!!! {:6_190:} )

{:6_183:}

frankpoon 發表於 2013-6-6 00:00

好在而家咩耳機都有得試, 買之前可以先試清楚. 試耳機比試喇叭真確很多, 因為試喇叭好難要求跟足自己家裡的系統, AMP及PLAYER唔同level, 喇叭的表現已經完全唔同晒.

相反試耳機只需要帶著自己心愛的手機或portable player, 就可以試真耳機在自己的系統的真正表現.

frankpoon 發表於 2013-6-6 00:13

happizer 發表於 2013-6-5 23:56 static/image/common/back.gif
先恭喜師兄入手!!!

sorry! 我想知你對 brainwaz 的用後感! (當然, 它怎能和XBA30相提並論!!...

Brainwaz M2 是超值的一款耳機, 亦是入門的最佳選擇之一. 音樂飽滿, 低音實淨強勁, 呢D先至稱得上REAL SOLID BASS.

唔好忘記, M2只是4XX元!我用左一年多.

當然4XX元是不能要求太多的, 分析力唔夠, 高中低的分離度唔夠. 爆歌(大聲聽歌)時人聲與音樂有時會混埋一舊.

chopinlau 發表於 2013-6-6 13:15

hiyori 發表於 2013-6-4 12:23 static/image/common/back.gif
師兄的xba-4是早期購入,還是差不多出40前買的?

兩者相差七個月,都是購自日本的;這位ching的XBA-30要一千尾購入,現在連運費不容千五可買XBA-40了!

dirtool 發表於 2013-7-3 11:07

{:6_195:}
恭喜恭喜
我都計劃入手

ckikin 發表於 2013-7-3 19:18

還在30同40之間十五十六,就咁試就喜歡30,平衡些又易帶。
但40只俾多少少有四單,好似低些。

frankpoon 發表於 2013-7-3 22:23

去40啦,好似低音陰陰沉沉,飽滿D。

你再試真D,30好似低音陰沉的質感唔够,。

joeny 發表於 2013-7-3 22:40

30定40其實睇返對低頻要求去到邊個程度,個人感覺30已經ok,40就over左
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: SONY XBA-30 開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。