iversonfans 發表於 2013-5-30 10:20

Kef 配 Amp 牌子問題

我下星期會買Kef e305, 但未知配咩amp 好
60% 聽歌, 40%睇戲
1.) Onkyo 626 $4,850
2.) Yamaha RX-V775 $6,280
3.) Cambridge Audio Azur 351R$5,615

希望大家比少少意見 {:1_332:}

Gorgeous 發表於 2013-5-30 10:36

iversonfans 發表於 2013-5-30 10:41

Gorgeous 發表於 2013-5-30 10:36 static/image/common/back.gif
大部份時間都係聽歌點解唔買部 Stereo Amp

因為我同時間又想玩埋5.1.....{:1_253:}

rlwk2009 發表於 2013-5-30 11:27

只玩 5.1 Cambridge Audio Azur 351R 唔錯{:6_177:}
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=150905&extra=page%3D3%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D24%26typeid%3D24

iversonfans 發表於 2013-5-30 11:43

rlwk2009 發表於 2013-5-30 11:27 static/image/common/back.gif
只玩 5.1 Cambridge Audio Azur 351R 唔錯
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&t ...

我之前用過 CA magic, 覺得分析力幾好, 聽感較清
如果配埋KEF度, 會唔會有驚喜架{:1_332:}

rlwk2009 發表於 2013-5-30 12:06

iversonfans 發表於 2013-5-30 11:43 static/image/common/back.gif
我之前用過 CA magic, 覺得分析力幾好, 聽感較清
如果配埋KEF度, 會唔會有驚喜架...

咁上華仁會試吓部機未知囉{:6_177:}

poetrypoon 發表於 2013-5-30 20:55

聽歌 60% 入 KEF R 好播 ... Amp 就 CA 或馬仔. 我用馬仔但都建議用 CA.

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:04

poetrypoon 發表於 2013-5-30 20:55 static/image/common/back.gif
聽歌 60% 入 KEF R 好播 ... Amp 就 CA 或馬仔. 我用馬仔但都建議用 CA.

聽聞r300 好難推...我預買amp 都係7500左右...

poetrypoon 發表於 2013-5-30 21:19

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:04 static/image/common/back.gif
聽聞r300 好難推...我預買amp 都係7500左右...

KEF R300 又真係幾難推得好. 其實比較好的選擇是 MS Mezzo + 馬仔 Amp.

如果用 KEF E305, 始終衛星就係衛星聽歌會一般.

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:26

poetrypoon 發表於 2013-5-30 21:19 static/image/common/back.gif
KEF R300 又真係幾難推得好. 其實比較好的選擇是 MS Mezzo + 馬仔 Amp.

如果用 KEF E305, 始終衛星就係 ...

我心見中既amp
Yamaha RX-A830
Pioneer SC-LX56
2部都係7.5k 左右

Speaker 我預10000左右
我應該點買好{:9_412:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Kef 配 Amp 牌子問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。