louis001 發表於 2013-5-30 21:45

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:26 static/image/common/back.gif
我心見中既amp
Yamaha RX-A830
Pioneer SC-LX56

Cambridge Audio Azur 551R應該都係咁上下錢 師兄可以考慮下
CA機 聽歌真係冇投訢{:6_182:}點解我會知 因為我都係751R 既用家 {:6_175:}

LCPD 發表於 2013-5-30 21:46

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:26 static/image/common/back.gif
我心見中既amp
Yamaha RX-A830
Pioneer SC-LX56

去KEF Store聽下馬仔amp+你想試既組合先,
O記+KEF都有得試。
1萬spk,前中書架,後置衛星,
可以上去試Q300同R100,
當然R100聽歌正好多。
聽歌講口味,自己出去試聽好d 。{:6_211:}

poetrypoon 發表於 2013-5-30 21:51

18K 其實都幾好. 你聽咁多歌木箱喇叭會好 D. 我會推 MS Mezzo + 馬仔 Amp.

其實上去友蛇 11/F 聽下 MS Mezzo 合唔合心意. 性價比高. KEF Q 其實都可以聽下. KEF R 就會 out budget.

你睇中果 2 部 amp 睇戲好過聽歌. 但其實自己喜歡好重要. 冇人話 Y 記同 P 記唔聽得歌. 衛星都冇話一定唔聽得. 你聽過喜歡好重要.

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:53

louis001 發表於 2013-5-30 21:45 static/image/common/back.gif
Cambridge Audio Azur 551R應該都係咁上下錢 師兄可以考慮下
CA機 聽歌真係冇投訢點解我會 ...

Cambridge Audio Azur 551R好似比我選擇既2部細力得多, 唔知我有冇睇錯...我新手{:9_418:}

iversonfans 發表於 2013-5-30 22:01

poetrypoon 發表於 2013-5-30 21:51 static/image/common/back.gif
18K 其實都幾好. 你聽咁多歌木箱喇叭會好 D. 我會推 MS Mezzo + 馬仔 Amp.

其實上去友蛇 11/F 聽下 MS Mez ...

我買KEF 有大折, 所以先考慮 r300 {:9_407:}
KEF r300 配 Pioneer SC-LX56 對我係唔會out筆
其實我都明白衛星聽歌係差少少...買野都好煩{:9_412:}

iversonfans 發表於 2013-5-30 22:06

但Kef 又好似同 Pioneer 唔夾
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=110831&highlight=%E9%85%8D%2Bamp

poetrypoon 發表於 2013-5-30 22:14

iversonfans 發表於 2013-5-30 22:01 static/image/common/back.gif
我買KEF 有大折, 所以先考慮 r300
KEF r300 配 Pioneer SC-LX56 對我係唔會out筆
其實我都明 ...

如果係咁就簡單. 直上 CA 751R. 如果 out budget 可以用 CA 551R. 折實比你想像中平的.

喇叭就買 KEF R300 + R200c + R100 或 2005.

CA 機好好力水的. 換喇叭就好大工程. 如果 CA 力水都覺得唔好可以加後級或再換 amp.

你情況就 CA 冇走雞啦 ...

iversonfans 發表於 2013-5-30 22:17

poetrypoon 發表於 2013-5-30 22:14 static/image/common/back.gif
如果係咁就簡單. 直上 CA 751R. 如果 out budget 可以用 CA 551R. 折實比你想像中平的.

喇叭就買 KEF R3 ...

師兄真睇得起我....我係speaker + amp = 15000{:8_385:}

louis001 發表於 2013-5-30 22:24

iversonfans 發表於 2013-5-30 21:53 static/image/common/back.gif
Cambridge Audio Azur 551R好似比我選擇既2部細力得多, 唔知我有冇睇錯...我新手...

細力 {:6_174:}的數據師兄你自己睇 5聲同7聲真係一的都唔差 比起Y記同P記 {:6_182:}
有好多野唔好剩睇官方公佈數據 一般日本仔會報大數 歐洲機會報細數 {:6_175:}

CA551R

Y記3020

P記 LX-86 我冇圖袛有以下數據 (資料黎自yuppi師兄)

LX-86:
Two channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 144.5 watts

Five channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 92.3 watts

Seven channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 90.0 watts

poetrypoon 發表於 2013-5-30 22:25

iversonfans 發表於 2013-5-30 22:17 static/image/common/back.gif
師兄真睇得起我....我係speaker + amp = 15000

咁唔要中置啦 .. 有錢再買. 買 CA 551R + R300 + 2005 啦. CA 551R 其實比你想像中平的.

聽一排唔夠力加部 XPA-5 都係 6K.

馬仔太細力唔建議. P 記同 Y 記用 KEF R 都一般. 但係...冇話唔得啦. 要去聽一下...
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Kef 配 Amp 牌子問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。