warmmjs 發表於 2013-5-30 01:55

羊群心理

本人剛11月買了XPXO - xx3 , 上星期賣了. 因所下載的各類藍光佔98%能播, My god Himedia 900B 及HDVISION N3都比他好,尤以N3用了2年,到現在什麼都解, 3TB, 2年前机種都read到啦, HImedia机皇啦,想讀什麼都得. 現XP{:1_330:} XO算吧,什麼4K, onkyo5010都推到啦,所以買前先考慮,如用projector就ok,否即算吧啦.

各位師兄,如要買部宇宙盤,這價錢算吧,大把可以選. 各位得罪晒,我是用過以上產品心德,並是全對,參考only

andylau.com 發表於 2013-5-30 02:25

畫汁都沒有分別嗎??? {:6_141:}

angllewave 發表於 2013-5-30 03:36

我唔係用op_x盤, 我用ca 650的..

但抓爆頭都諗唔明, 大部份時間D/L ISO看, 就用MEDIA PLAYER, 就咪鬼買BLU-RAY機啦, 明明前者比後者更方便直接, 而後者卻前者的4倍價錢, 但畫質又未必比前者靚四倍, 而更重要呢部機又唔係主力播ISO, 情況就好似你入到澳洲牛奶公司, 唔叫佢既炒蛋, 反而係叫麻辣米線, 佢俾到你呀, 但又話佢比譚仔差好遠.....呢個理由唔係話唔得, 但有D奇怪囉, 師兄。 {:6_146:}

請問師兄, Himedia 900B 及HDVISION N3 播SACD, BLU-RAY碟效果又如何?

Jeffyy 發表於 2013-5-30 07:06

點解買bluray 機但用來play file …買部himedia 就ok la {:8_365:}

yuppi 發表於 2013-5-30 08:53

類似問題:

點解高階 AV amp 成兩萬一部,但係聽歌差過一萬元兩聲道合併,仲要冇平衡輸入{:1_262:}

wilfield1978 發表於 2013-5-30 10:20

小弟之前都曾經買過部103黎用過, 真係垃圾一部, 用一個高楷機o既價錢買一d用低楷用料o既產品, 估都估唔到仲用行緊只有100mb lan頭, 如果只係純粹一部高清影碟機, 無可否認質數確實唔錯, 但畫面係咪高出好多呢? 卻又不是, 如要畫面質數提升, 要另外加一個價值二千多元o既放大器(大家有玩開應該知我講邊舊野), 宜家佢又想去高清播放器果邊插支旗, 俾我感覺到卻不知所謂了, 高清播放器最講求兼容性, ISO讀唔到, 仲要受cinavia watermark所限, 最攪笑係support NAS係今次賣點, 點知lan頭只行100mb, 跟本連streaming一套普通1080p o既片都有難度, 唔好話DTS HD甚至3D....如果只讀Blue-ray disc, 都可以或者大把選擇, 如果想睇碟讀harddisk, 一定唔會買佢, 多謝

yuppi 發表於 2013-5-30 11:10

wilfield1978 發表於 2013-5-30 10:20 static/image/common/back.gif
小弟之前都曾經買過部103黎用過, 真係垃圾一部, 用一個高楷機o既價錢買一d用低楷用料o既產品, 估都估唔到仲 ...

103 係高階機價錢? 下面果部就係高階機啦.....{:1_340:}不過佢都係用 OPPO 料改, 亦 play 吾到 file, 不過對象係一班對聲畫要求高又播碟既用家, 用 20 部 103 都換吾到一部.

睇碟就睇碟, 睇 file 就睇 file, 埋怨一部碟播吾到 file, 根本就係本末倒置.

想當年 83 開賣, 咪一樣播吾到 file 又大賣, 不過自從有代理後 OPPO 既服務差咗 9 班呢個係事實.
http://www.hifier.hk/forum.php?mod=attachment&aid=MjU2Mnw2M2Y5Yzc0MXwxMzY5ODgxOTY3fDI0Mzk2fDEzMjk%3D&noupdate=yes

chhanthony 發表於 2013-5-30 11:15

wilfield1978 發表於 2013-5-30 10:20 static/image/common/back.gif
小弟之前都曾經買過部103黎用過, 真係垃圾一部, 用一個高楷機o既價錢買一d用低楷用料o既產品, 估都估唔到仲 ...

$4XXX只屬入門級別,而Oppo BDP103只係一部play到file嘅Blu-ray player唔係Media Player,印象中個licence好似唔同的 {:1_260:}

Howie 發表於 2013-5-30 12:09

師兄你無上網收集資料,呢部不是要來睇盗版,好多人討論過。

Lester 發表於 2013-5-30 12:28

大家開放d 係好事,ching 有無更正的BDP 介紹? :p
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 羊群心理

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。