gahqm 發表於 2013-5-22 11:40

[開箱]又一敗家之作 --- AD2000X

無耐之前先開過 MDR-Z1000,咁快又黎開箱,我係咪天生係敗家仔 {:1_352:} 。基於男人嘅欲望?之下加上曾經擁有過 A1000X,一知道同事會去日本旅行,即時叫佢幫我買隻 AD2000X 返黎玩玩(因為幾鍾意 A1000X 嘅聲,無奈因某原因賣左),今朝放工佢接我更時順便入手 (入手價 HK$39XX),因為我對果啲專有名詞唔係太熟,所以我唔講果啲感覺,只講幾位女聲優/歌手聽出黎嘅感覺,呢方面請各位多多包涵 {:1_260:}

先睇睇外觀

拆出黎後,A1000X 用紅色類似絨毛好似好啲喎 {:1_257:} ,AD2000X 用白色膠托住好似玩具咁(雖然佢真係我嘅玩具 {:1_253:} )

盒入面有嘅野,只有說明書兩張,保用証(香港冇用),耳筒主體同 3.5mm 轉 6.3mm 插頭,配件同 A1000X 一樣咁單簿 ,其實其他耳筒都差唔多,不過因為鐵三角耳筒主體同耳筒線係 "連體嬰" 闗係,所以感覺比較少。

AD????X 系列我最鍾意就係佢耳殼係蜂巢式設計 (比較 pro 嘅感覺)。

最後影一影佢嘅 "金潻" 招牌

首先配戴感,果然係鐵三角出品,對我黎講一樣帶得唔舒服(我就因為咁而賣左 A1000X),不過佢就好過 A1000X,果兩隻翼比較實淨,令到戴起上黎比較穩,A1000X 果兩隻翼因為比較鬆,攪到戴得好似就跌就跌咁。另外 AD2000X 耳墊係布質? (呢種又唔係絨毛,唔知叫乜{:1_257:} ) 比起皮軟得多,就算頂住都冇咁辛苦(我戴親呢啲大型耳筒,耳珠後少少位置唔知點解好似成日有野頂住咁),呢類大型耳筒都係 X1 戴得舒服。

用黎試聽嘅歌,前端係電腦接華碩老虎盒普通版冇 mod
1) York of Love --- 石橋優子 喺 "星詠~ホシヨミ~ Ar tonelico Hymmnos concert Side 蒼" 入面嘅歌,我專用黎試高音,因為石橋小姐把聲係超高,一聽之下,石橋小姐一將聲音提到最高,即時有刺耳嘅感覺,而平時音調去唱時就啱啱好。

2) もう一度キスしよう --- 金月真美喺 " 風の扉" 入面嘅歌,呢首歌我就專試低音,因為呢首係由頭到尾都有重低音伴奏嘅 "慢歌",可以慢慢品嚐啲重低音。AD2000X 嘅低音同 A1000X 一樣係重質唔重量,不過我聽起上黎冇 A1000X 咁好,重低音嘅餘韻太強,唔係即起即收,但係普通低音就冇問題,係重低音(揼心口果一類)先係咁,希望係啱啱開聲闗啦。

3) Dance with the wind --- KOKIA 喺 "Where to go my love" 入面嘅歌,搵佢試嘅原因係想聽下一位有感性聲線嘅歌手,用呢隻耳機聽會係點,嗯,我用其他耳筒聽,佢把聲好幽怨、好正,用 AD2000X 冇左呢種 feel。

4) 外援一號 ---- 僕と生きることが君のしあわせ --- 收錄喺 "ああっ女神さまっ Singles+キャラソンcomplete Disc 2",主唱係井上喜久子,因為試完金月真美嘅歌後,因為聽落唔錯,想再試試同類歌手會係點,井上大姐同金月真美聲線上嘅分別大概係井上大姐有溫柔 "大姐姐" 嘅感覺,而金月真美就係戀人嘅感覺,呢類女聲係咁嘅裝備下幾好聽,比較耐聽。

5) 外援二號 ---- 祈りの歌(アルテVer.),呢首歌我懷疑有冇人識,有隻 game 叫 "天使小夜曲",其中某張 soundtrack 就有呢首歌,歌手係 "園崎未惠",聲線類似 KOKIA,不過真比較清爽一啲(其實係冇 KOKIA 小姐唱得咁有感情 {:1_257:} ),呢首歌同我用其他耳機聽出黎大致上差唔多。

6) 外援三號 ---- 裸足のプリンセス,呢首係白色惡魔(唔好問我點解 {:1_253:} ) -- 田村 ゆかり 喺 "おしえて A to Z" 嘅歌。一聽之下有少少唔對路,田村小姐聲音蘿莉化 {:1_260:} ,呢啲係鐵三角嘅特質??? A1000X 聽出黎係點唔記得左添,但係 EXK, ZK 聽出黎係嬌嗲,但絕對不是蘿莉,搵多首田村嘅歌試下---- Butterfly*kiss...把聲真係比較 "蘿" .......又係果句,希望係未煲好關係啦。

7) 我係一路聽一路打呢編野,睇睇下發覺冇左我最鍾意嘅女歌手 --- "水樹 奈々",即時搵番首快歌試下先(因為之前試嘅都係慢歌),就搵佢算係最近期嘅個人專輯 ---- "ROCKBOUND NEIGHBORS" 入面三首歌去試(以前啲個人專輯,啲背景音樂可以用聲衰黎形容,所以唔用黎試),分別係 "アヴァロンの王冠" 、"星屑シンフォニー" 及 "Linkage"。用 AD2000X 去聽水樹啲快歌,冇左果種氣勢磅礡嘅感覺,呢一樣唔係鐵三角強項就冇計,但 Linkage 呢首歌啲樂器有少少炒埋一碟,還好呢隻耳筒啲人聲比較前,整體聽落問題都唔係咁大。因為對水樹太有愛,順道聽埋 Linkage 下一首歌-- "Star Road",水樹一發揮佢嘅拉音兼震音本色時,結果同石橋小姐將高音提到最高時一樣,有少少刺耳,呢啲唔會係唱功好嘅歌手,係呢隻耳筒下嘅宿命掛???

結論: 用 39xx 買呢隻耳機我覺得冇問題,如果用香港行貨價去買呢隻耳機,我一定唔會買佢,因為剩係適合聽金月真美,井上喜久子呢一類歌手嘅歌 ...... 我係想咁樣講,不過又怕俾人插死,都係保守啲講,可能係我前端 --- 老虎盒問題,或者我應該考慮考慮換左部老虎盒或者 mod 左佢。

小瑟 發表於 2013-5-22 14:39

好堅既分享喎, 留名!!!{:6_193:}

hiyori 發表於 2013-5-22 15:02

師兄精彩分享啊,而且竟然有用祈りの歌(アルテVer.)去試,果然係資深既AG 音樂迷(笑
至於師兄提到既問題,我想也有可能是系統組合?因為我試聽時覺得佢歌路識性都應該幾廣,刺耳應該夾下AMP應該解決到,唔知師兄用緊什麼組合?

gahqm 發表於 2013-5-22 19:13

hiyori 發表於 2013-5-22 15:02 static/image/common/back.gif
師兄精彩分享啊,而且竟然有用祈りの歌(アルテVer.)去試,果然係資深既AG 音樂迷(笑
至於師兄提到既問題, ...

竟然有人識得 "祈りの歌(アルテVer.)", hiyori 果然係同道中人 {:1_249:}

我係喺電腦接 Asus Xonar Essenace One (普通版), 用 A1000X 嘅時候, 聽落去都冇乜問題,反而用更高階嘅耳筒會遇到呢啲情況,一嚟 A1000X 同 AD2000X 雖然係同廠都係有唔同嘅走向,二嚟應該都係我用華碩老虎盒嘅問題,睇黎我真係應該換走部老虎盒喇,嗯,換 opamp 調一調味唔知得唔得呢??訓醒後再聽聽 霜月はるか 同 志方 あきこ 合唱果首 EXEC_with.METHOD_METAFALICA/., 再同 EXK 做比較,點講好呢,背景音樂 EXK 偏向 sterero 味道而 AD2000X 就有少許 surround sound 嘅感覺, 聽演唱會果類應該 AD2000X 會比較爽,但人聲就 EXK 暫時比較討好,大概係因為 EXK 有超過 LV 100(100 hrs) 嘅關係吧?? AD2000X 嘅人聲有少少 “萌" (只係同音字,唔係果個意思 {:1_260:} ),或者幫 AD2000X 練一練功再同 EXK 做比較會好啲,唔同 ZK 做比較嘅原因係因為隻 ZK 仲排隊練緊功,太多耳筒又有少少麻煩 {:1_332:} 。

萬花筒 發表於 2013-5-23 09:06

刺耳有機會係唔夠力推耳機{:6_183:}

gahqm 發表於 2013-5-23 09:35

萬花筒 發表於 2013-5-23 09:06 static/image/common/back.gif
刺耳有機會係唔夠力推耳機

我諗唔會唔夠力掛??? 基本上華碩老虎盒冇乜好,係推力比較好,我用 X1 時被推力虎虎生威{:1_253:} ,反而可能唔係咁適合推呢隻耳筒,不過等煲多一排先下定論。

hongsuki 發表於 2013-5-23 11:22

師兄,試下換哂muse02睇下會唔會好d{:6_222:}

gahqm 發表於 2013-5-23 11:27

hongsuki 發表於 2013-5-23 11:22 static/image/common/back.gif
師兄,試下換哂muse02睇下會唔會好d

Muses02 我想買好耐,好衰唔衰 digikey 依家冇得散賣 {:1_250:}

WE300B 發表於 2013-5-23 12:17

佢把聲好幽怨、好正,用 AD2000X 冇左呢種 fee <----------------

GAHQM HING, I THINK ASUS NOT MATCH AD2000X (JUST FOR MY EXPRIENCE)
ANYWAY, HAPPY LISTING ~~   {:6_195:}

hongsuki 發表於 2013-5-23 13:55

gahqm 發表於 2013-5-23 11:27
Muses02 我想買好耐,好衰唔衰 digikey 依家冇得散賣

其實我都好想,不過就係唔捨得
頁: [1] 2
查看完整版本: [開箱]又一敗家之作 --- AD2000X

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。