jacjaclam 發表於 2013-5-21 16:20

入門新手圓夢, 以此帖記錄深入毒海之路! (update 3-7-2013)

各位CHING, 小弟趁翻新舊居之便, 也一圓7.1 家庭影院之心願, 一切會由零開始 {:9_434:}

我會以FRONT HIGH 或 FRONT WIDE 的攞放方式

由於會約 70% 睇戲 & 30%聽歌, 而睇戲首重包圍感, 所以喇叭現會以 KLIPSCH 或 KEF 配以 YAMAHA AMP, 藍光就會用 OPPO 103啦!!

(P.S. 本人已有 80吋手拉幕及 SANYO Z4 PROJECTOR)

現有以下問題 :

1.小弟本是想以4隻 MIRAGE OMD-5 做 SURROUND 但由於美國朋友說運費很貴 (約 USD150 或以上) 又擔心保養問題, 最後決定改為 KLIPSCH RS-52 做後置 FRONT HIGH / WIDE 就用 RS-42, 請問 這樣安排可以嗎?
(已解決) 決定用全套 KLIPSCH 52 II (已入手, 豐X 3-7-2012)

2. 4隻SURROUND 喇叭嘅喇叭線, 想用 Belden 8471 或有無其他選擇?希望一勞永逸, 可以去到 $15/呎左右
問題更新 : 已上秋記睇過實物, SUPRA CLASSIC 2.5 同 4.0 比較, 由於我要做4條 30呎線, 我傾向用4.0 入牆, 一爐永逸!但想請問各位CHING, 咁樣會唔會妹仔大過主人婆?

3. KLIPSCH RS-42 & RS-52 是用什麼插的, 在買線時店員可否整埋個插?
(已解決) 秋記阿姐真係好好人, 會幫我整埋插{:9_421:}

4.KLIPSCH 同 YAMAHA AMP 可以夾到嗎?
現正考慮入手安記 828

5.YAMAHA AMP $7K 筆直夠嗎?以全套 KLIPSCH 為標準, 用 Y記邊部好呢?
現正考慮入手安記 828

先謝各位CHING指教!!

(本帖會不定期更新, 另有玩具入手, 亦會在此帖展示, 以作本人日後對囝囝嘅教學!! {:9_407:} {:9_407:} )

_________________________________________________________________________________________________

(新問題) 6.我已叫CFU換總電箱, 預留獨立位俾我直出去電視機位, 請問各位CHING, 要安裝多少個位?(AMP / 十仔 / BLU-RAY / 電視 / PROJECTOR.......... 5個?) 有無電源線推介?要幾錢?係唔係普通蘇位就得?請各位多多指教 (3-7-2013)

funchueng 發表於 2013-5-21 16:44

C 兄, 十仔你用邊隻呀?

gikifk 發表於 2013-5-21 16:48

傑士都幾大隻,用RS42ll 四隻都可以喇,唔一定要RS52ll

gikifk 發表於 2013-5-21 16:53

蕉插最方便,SINE蕉插$2xx8隻,或者可買D普通金蕉插$30 一對

billy3310 發表於 2013-5-21 17:12

1. 52又好42都好,相同就最好
2. 明線吾喜歡隨時都换得,入牆就....
.belden8471始终係鍍錫工業線,自己感覺被過份神化左
主要係三蚊買到依家$7.5有點貴
4. 問自已yamaha 夾吾灰自己好過,强dsp就無dts neo

louis001 發表於 2013-5-21 18:18

KLIPSCH 應該同安橋夾的 我覺得{:6_195:}

jacjaclam 發表於 2013-5-21 19:27

funchueng 發表於 2013-5-21 16:44 static/image/common/back.gif
C 兄, 十仔你用邊隻呀?

未諗呀, 呢啲可以遲一步先諗, 我見好多CHING都用緊 JL110 or JL112

jacjaclam 發表於 2013-5-21 19:29

gikifk 發表於 2013-5-21 16:53 static/image/common/back.gif
蕉插最方便,SINE蕉插$2xx8隻,或者可買D普通金蕉插$30 一對

$2xx 係唔係每隻價錢??哇!!! 如果 8隻 咪要 $1600{:9_433:}過唔到心理關口呀

jacjaclam 發表於 2013-5-21 19:32

billy3310 發表於 2013-5-21 17:12 static/image/common/back.gif
1. 52又好42都好,相同就最好
2. 明線吾喜歡隨時都换得,入牆就....
.belden8471始终係鍍錫工業線,自己感 ...

咁........請問ching, 有無一啲啱我 budget 同夾到對spk嘅線可以介紹吓?線同喇叭係我當務之急呀, 8月就會裝修好!

jacjaclam 發表於 2013-5-21 19:34

louis001 發表於 2013-5-21 18:18 static/image/common/back.gif
KLIPSCH 應該同安橋夾的 我覺得

我本來都有考慮onkyo, 以前後生就鍾意 denon, 依家人老咗, 就想要包圍感, 所以先會諗 yamaha, 我聽歌又比例相對少, 所以唔會用marantz
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 入門新手圓夢, 以此帖記錄深入毒海之路! (update 3-7-2013)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。