jacjaclam 發表於 2013-5-22 01:18

chanchung23 發表於 2013-5-21 19:59 static/image/common/back.gif
1)我都用緊omd 5 完全冇問題,成兩年都冇聽過有出現問題post

2)我都係用緊8471 線for surround and surrou ...

謝謝CHING意見!!{:9_421:}

jacjaclam 發表於 2013-5-22 01:26

billy3310 發表於 2013-5-21 23:11 static/image/common/back.gif
同埋裝修得就吾好省果幾舊

做返一至兩個獨立fuse加4mm孖制

BILLY哥, 你好, 我係舊屋翻身咋,啲線都係用蓋冚, 唔會入牆,但你講嗰啲蘇位, 我想知多少少,請問可唔可以教多啲呀?同埋幅圖有啲暗, 可否幫忙映光少少?謝謝!!

JAPAN53 發表於 2013-5-22 08:31

jacjaclam 發表於 2013-5-22 01:17 static/image/common/back.gif
後置喇叭線$15/呎可以睇吓supra Classic 2.5 ~~~~~旺角秋記有無折?

另外 ching 地方幾大? ~~~~~~~~~~~~~ ...

AMP 用7000.
SUB仔就用JL?

線材又咁平.........

浪費JL

manKi 發表於 2013-5-22 08:44

jacjaclam 發表於 2013-5-22 01:17 static/image/common/back.gif
後置喇叭線$15/呎可以睇吓supra Classic 2.5 ~~~~~旺角秋記有無折?

另外 ching 地方幾大? ~~~~~~~~~~~~~ ...

rlwk2009兄既建議 {:6_193:} 考慮吓RX-A2020

Rakehell 發表於 2013-5-22 12:09

樓主師兄你好 , 咁岩我都係考慮緊湊夠一套 Klipsch 5.1 , Surround 你有冇試過 RS-41 II ?RS-42 II 有冇咩明顯既分別 ? {:6_141:}
小弟 Budget 少 , 廳又細 (<200 ft) , Sofa 唯有貼牆 ...

BTW, 小弟又係新買樓 , 又係 Target 八月搞好晒所有野 , 哈哈 , 不過你個 Budget高過我 N 倍啦.{:6_193:}

jacjaclam 發表於 2013-5-22 12:43

Rakehell 發表於 2013-5-22 12:09 static/image/common/back.gif
樓主師兄你好 , 咁岩我都係考慮緊湊夠一套 Klipsch 5.1 , Surround 你有冇試過 RS-41 II ?RS-42 II 有冇 ...

Rakehell兄, 你好呀, 我其實一向都想有個家庭影院架, 依家先的起心肝整, 不過發覺追文好辛苦, 又未必啱自己, 所以才開post 請各位ching 指教, 所以好多嘢都唔識, 好似上面有位ching, 話我嘥咗部 JL, 其實我真係咩都唔識架, 希望各位CHING見諒, 而我唔買 5.1 SET, 係因為我會考慮升級, 但都要玩番一兩年入間嘢, 再爬多啲文, 先再講升級, 免得嘥咗啲器材

依家後置喇叭線材, 我開始考慮緊 SUPRA CLASSIC 2.5 + SINE 蕉插
RS-42 II 我聲過, 不過RS-41就無

AMP 就 YAMAHA / PIONEER, 始終好驚 ONKYO 會易壞, 我見好多POST 啲CHING, 都話兩年玩完

chantszkin 發表於 2013-5-22 13:09

師兄你好, 我都啱啱買左樓但係兩年後先搬 . 而家已經PLAN緊買咩器材 , 因為同大人申請到撥款可以玩大小小 .{:1_344:}{:1_344:}雖然而家睇定兩年後可能又有新野出, 不過都會做定功課先

我自己都係心水KLIPSCH 喇叭 , 不過就配ONKYO AMP . 希望大家交流吓{:1_254:}{:1_254:}{:1_254:}

kityu 發表於 2013-5-22 13:58

jacjaclam 發表於 2013-5-22 12:43 static/image/common/back.gif
Rakehell兄, 你好呀, 我其實一向都想有個家庭影院架, 依家先的起心肝整, 不過發覺追文好辛苦, 又未必啱自 ...

後置喇叭線無需要用蕉插, 可以省返$310.

PS. SINE蕉插而家賣$315/8隻

Rakehell 發表於 2013-5-22 14:03

jacjaclam 發表於 2013-5-22 12:43 static/image/common/back.gif
Rakehell兄, 你好呀, 我其實一向都想有個家庭影院架, 依家先的起心肝整, 不過發覺追文好辛苦, 又未必啱自 ...

Ching , 我試過 Klipsch + Onkyo amp , 聽落都幾夾 , 中中地啦 , 唔會太偏向某個特點 , 我就覺得佢中中地唔錯 , 但如果有人偏向爆呀 , 包圍呀咁 , 就可能其他 Amp 好D .BTW 聽D師兄講話 Klipsch + Pioneer 係個唔多妥既 combination.

線材呢家野真係 ... 讀個 Degree 返黎都唔代表識 ... 我都要爬文睇下點 DIY 或者邊到買現成 ... (秋田響邊我都唔知) ...

billy3310 發表於 2013-5-22 14:35

jacjaclam 發表於 2013-5-22 01:26 static/image/common/back.gif
BILLY哥, 你好, 我係舊屋翻身咋,啲線都係用蓋冚, 唔會入牆,但你講嗰啲蘇位, 我想知多少少,請問可唔 ...

甘特别玩裝修吾玩入牆

一個新裝制位$450至$550炸
你玩5.1都係做兩個位比後置
不過太少野cf未必願做

玩音嚮最重要當然係環境,其次就一頭一尾
尾一定指喇叭,頭就有人話訊源,亦有人話電源
電最入門及最經濟就裝修時順便加多一至兩組獨立電位
如果不換總制,電箱要有後備fuse位,新加fuse可以的話
放最近開關大制第一個位,線就最普通4mm單支絧便可
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 入門新手圓夢, 以此帖記錄深入毒海之路! (update 3-7-2013)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。