gahqm 發表於 2013-5-8 23:40

新玩具 --- MDR-Z1000

人地話男人有錢就身痕真係一啲都冇錯,我前幾日先買左隻A1000x,今日諗住試下鐵三角出街用o既耳筒(ES10),同場試埋 es700,fidelio L1 同埋 MDR-Z1000(店員哥仔見我條勁箍住隻 1R,佢就話 ES10 未必啱我,不過佢都開左隻出黎俾我試,唔錯{:1_351:} ) ,最後決定買 Z1000(鐵三角都係買番家用型號比較好 {:1_257:} ),聽感我呢個新仔就唔講喇,無謂喺各高人面前班門弄斧{:1_332:} ,只係想講句已經有 EXK o既我買埋呢隻難兄難弟o既 Z1000 後應該唔駛再燒錢喺隨身音響 {:1_264:}

外觀

開盒後有耳筒本體,耳筒底下個小盒係配件,右面個盒係皮袋

配件有長短錢各一外加一個 3.5mm 轉 6.5mm 插頭,線材佢話係採用了超高純度(99.9999%)的7N OFC(無氧銅),我試過將 1R 條線插落去同佢原裝果條比,啲聲就係唔一樣。

右面個盒開左後有皮袋一個同說明書一本

斯路 發表於 2013-5-8 23:57

師兄會唔會分享下聽感呢?{:1_352:}

hongsuki 發表於 2013-5-9 00:04

師兄可唔可以講下1R同z1000聽感有咩唔同?小弟都係1R用家

gahqm 發表於 2013-5-9 00:28

我就係唔識點講所以先冇聽後感 {:1_260:},不過 Z1000 俾我o既感覺係好近似 EXK (比較清),所以我先會買佢,而 1R 就反而有少少 "矇" o既感覺。(兩者都係用 z1000 果條乜鬼 7N OFC 線),但係低音就 1R 比較強。另外買佢o既原因,我戴親啲可以 cup 晒隻耳仔o既耳筒(例如我屋企隻X1, A1000x, 1R),個頭微微向左右擰時,耳背後位置覺得會有野 "UN" 住咁,戴 Z1000 就輕微得多。

補充內容 (2013-5-9 00:46):
唔記得講埋音場,如果考慮埋價錢o既話,1R CP 值就高好多,除非好似我咁對 exk o既聲好有愛而冇乜頭緒同 1R 換線,否則安安份份 "用/買" 1R 會好啲 XD

補充內容 (2013-5-9 00:51):
另外音場方面,我聽落覺得 1R 比較大少許..

USA2010 發表於 2013-5-9 14:12

我都想買Z1000……亦都係因為有EXK想買埋………
但因為我唔玩hp………一直未買……

hongsuki 發表於 2013-5-9 15:25

gahqm 發表於 2013-5-9 00:28
我就係唔識點講所以先冇聽後感 ,不過 Z1000 俾我o既感覺係好近似 EXK (比較清),所以我先會買佢 ...

咁睇黎我都唔洗唸了,留番d錢買hd600算了,唔該哂師兄。

gahqm 發表於 2013-5-9 21:41

hongsuki 發表於 2013-5-9 15:25 static/image/common/back.gif
咁睇黎我都唔洗唸了,留番d錢買hd600算了,唔該哂師兄。

咁就要睇下 ching 駛唔駛出街,唔駛出街o既話當然 hd600 抵玩,如果要出街,Z1000 都算係唔錯o既選揀,頭先返工時先發覺隻 vamp verza 冇電,所以就咁直插 ipc 出街聽歌,出黎o既效果都算唔錯,隔音效果好,食飯聽歌o既時候都聽唔到隔離枱o既 C9 喺度鬼叫 {:1_253:}

hongsuki 發表於 2013-5-9 23:39

其實出街我有1R已經好滿足(暫時),而家主要想搞好家用果套先,上得76多又心思思想玩下喇叭

gahqm 發表於 2013-5-10 01:28

hongsuki 發表於 2013-5-9 23:39 static/image/common/back.gif
其實出街我有1R已經好滿足(暫時),而家主要想搞好家用果套先,上得76多又心思思想玩下喇叭 ...

我就比較 "好彩",因為間房冇乜位擺喇叭,所以專心玩隨身 {:1_352:} ,不過近排買左 vamp verza 同埋呢次隻 Z1000後,我應該唔駛再燒錢喇。

hongsuki 發表於 2013-5-10 08:32

隻vamp係咪電話用?有冇買埋個電話套呀?我見佢好少有人評,效果如何
頁: [1] 2
查看完整版本: 新玩具 --- MDR-Z1000

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。