john.cwk 發表於 2013-5-7 20:27

tong1810 發表於 2013-5-7 15:14 static/image/common/back.gif
謝各位師兄,小弟買到姆針再試

Ching,十分期待你的成果 {:6_127:}請務必怎麼樣也要出個報告

plnl88 發表於 2013-5-7 20:55

john.cwk 發表於 2013-5-7 20:23 static/image/common/back.gif
我都有做過下少少功課

型號            插座數量                  放大頻率    頻響闊度      定額 ...

電源線只是載具,所以唔使計紅腸。

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:02

plnl88 發表於 2013-5-7 20:55 static/image/common/back.gif
電源線只是載具,所以唔使計紅腸。

之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞 {:6_125:}

plnl88 發表於 2013-5-7 21:31

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:02 static/image/common/back.gif
之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞

電源線本身唔用電的。

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:51

plnl88 發表於 2013-5-7 21:31 static/image/common/back.gif
電源線本身唔用電的。

晶 Sir 意思係咪電處個 inlet 可以唔駛理會,因純載具... 無功耗
最重要係電處 outlet 去器材果條... {:1_332:}

plnl88 發表於 2013-5-7 22:25

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:51 static/image/common/back.gif
晶 Sir 意思係咪電處個 inlet 可以唔駛理會,因純載具... 無功耗
最重要係電處 outlet 去器材果條... {:1 ...

不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。

john.cwk 發表於 2013-5-8 03:22

plnl88 發表於 2013-5-7 22:25 static/image/common/back.gif
不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。 ...
d 對答好似有點不對勁{:6_141:}點解晶 Sir 咁強調電源線不會耗電既 !?

思索左好耐{:6_209:} ...終於想到這三句野出問題... 最後個句寫得沒頭沒腦...

真係唔好意思晶 Sir {:6_201:}

我預埋將來或許會加套家庭影院    那麼

( 150W(TV) + 1000W(家庭影院) ) x 5 = 5750W

只有 LY-200-8 或 LY-208-8 的最大功率可達.... 仲未計紅腸...

案件重演:

john : 只有 LY-200-8 或 LY-208-8 的最大功率可達.... 仲未計紅腸...{:1_329:}( 嘩... 208-8 計埋紅腸要成六仟幾大洋 )

晶 Sir : 電源線只是載具,所以唔使計紅腸。( 計耗電總功率,紅腸不需納入計算的{:1_257:} )

john : 之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞 {:6_125:}( 唔用紅腸... 用番跟機條雞線... 個效果咪大打折扣 {:1_255:} )

晶 Sir : 電源線本身唔用電的。 ( 電源線都唔用電,計耗電總功率 ...駛乜計埋條電源線呀大哥 {:6_197:})

john :(唉~ 唔通晶 Sir 想我攪左條 TV 線先!? {:6_141:}隆宇條線唔好換紅腸住 !?)

最重要係電處 outlet 去器材果條... {:1_332:}   

晶 Sir : 不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。
            ( 條友講極都唔明 {:6_123:}   d IP鉑金放係你度都係晒料{:8_366:}   羅晒黎{:8_366:}   )

plnl88 發表於 2013-5-8 13:56

john.cwk 發表於 2013-5-8 03:22 static/image/common/back.gif
d 對答好似有點不對勁    點解晶 Sir 咁強調電源線不會耗電既 !?

思索左好耐   ...   ...

{:6_176:} 誤會,誤會!{:6_176:}

john.cwk 發表於 2013-5-9 01:12

plnl88 發表於 2013-5-8 13:56 static/image/common/back.gif
誤會,誤會!

咁都講到幾個回合 {:1_262:}妙哉...妙哉...

Anka 發表於 2013-5-9 22:38

師兄,虚心請教,我都用緊850, 如果只用針插插上底板再用熱縮膠收緊,萬一拉到條電源線,會唔會個針插會鬆呢? 又或者引起短路呢?{:8_380:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: Sony 55HX850換電源線?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。