kai25570 發表於 2013-7-29 22:14

kvic 發表於 2013-7-29 22:06 static/image/common/back.gif
kai兄:
等我都推薦一隻好音樂畀你,就是楊雪霏的 Bach Concertos。第一次接觸她的音樂,有好多隻碟可選擇 ...

地庫有得買嗎?{:9_428:}

gerrard 發表於 2013-7-29 22:30

想平平地換條8字頭power cord, budget上只容許買到AQ NRG-X3或者NRG-1, 大家點睇?

http://www.audioquest.com/power-cables/nrg-x3

http://www.audioquest.com/power-cables/nrg-1

如果買條IEC頭再加以下呢個8字頭adapter又如何? 咁條線就可以留返俾其他機用. 真係唔明白9700點解要用8字頭?! {:6_199:}

new_ey 發表於 2013-7-30 10:23

gerrard 發表於 2013-7-29 22:30 static/image/common/back.gif
想平平地換條8字頭power cord, budget上只容許買到AQ NRG-X3或者NRG-1, 大家點睇?

http://www.audioquest ...

ching 們, 可以考慮吓呢個 8 字尾, 可以入條粗 D 電源線:

http://www.ebay.com/itm/Valab-Lux-Series-Rhodium-Plated-Copper-AC-Power-Cord-Figure-8-IEC-C7-Plug-/251282620765?pt=US_Audio_Cables_Adapters&hash=item3a819c815d

或者

http://www.ebay.com/itm/Valab-Carbon-Housing-Rhodium-Plated-Copper-AC-Power-Cord-Figure-8-IEC-C7-Plug-/251300073649?pt=US_Audio_Cables_Adapters&hash=item3a82a6d0b1

mikemike 發表於 2013-7-30 11:24

部9700而家係用WIFI CONNECT, 我發現有時熄機再開會CONNECT唔到, 要從新SETUP個WIFI, 好麻煩.

PS. 我個WIFI SSID SET左係HIDDEN, 唔知有無關係

kclams 發表於 2013-7-30 15:35

想加入9700大家庭, 請問去邊到買平呀 {:1_332:}

samuel8892000 發表於 2013-7-30 16:54

david1503 發表於 2013-7-23 09:56 static/image/common/back.gif
hifi野真係要不斷試,小弟用9700的同軸駁marantz sr5007。sr5007有2個同軸位,說明書話1號同軸會靚聲過2號 ...

師兄其實你只將9700當轉盆用.解碼交給M5007做.所以只是部5007靚声啫.不是9700真正實力.
另你隻110用Sub X 浪費隻十仔 起碼用Qed Sig La.

david1503 發表於 2013-7-30 17:14

samuel8892000 發表於 2013-7-30 16:54 static/image/common/back.gif
師兄其實你只將9700當轉盆用.解碼交給M5007做.所以只是部5007靚声啫.不是9700真正實力.
另你隻110用Sub X ...

無錯,所以真係mix and match,sr5007的類比輸入,說明書裡講明係會比同軸差聲,以我所知,很多av amp的類比輸入也是先會轉換成digital,再av amp dac轉回類比,轉2次所以唔好聲。所以9700直接同軸出就算。不過有用過既都知,9700的同軸出來的聲音質素奇佳,為何會好聲到如次程度,是難以解釋的一個謎。我也好期待試試9700的dac,但以我現在能享受到的聲音效果,我已暫時提不起勁再物色一部int amp。

sub x是否如此不勘,其實我有借過sub 3來試,坦白說,實在不值。

ps. 師兄你套器材好正!應該每天回家都好享受!

samuel8892000 發表於 2013-7-30 17:28

david1503 發表於 2013-7-30 17:14 static/image/common/back.gif
無錯,所以真係mix and match,sr5007的類比輸入,說明書裡講明係會比同軸差聲,以我所知,很多av amp的 ...

師兄 Sub 3是不夾 f110的 我試過真的不理想.低音過肥.你試借條 Taralab 或 Qed Sig試試.你會知道隻十仔分折有幾高.

david1503 發表於 2013-7-30 17:30

samuel8892000 發表於 2013-7-30 17:28 static/image/common/back.gif
師兄 Sub 3是不夾 f110的 我試過真的不理想.低音過肥.你試借條 Taralab 或 Qed Sig試試.你會知道隻十仔分 ...

QED我唔arm口味,請問taralab邊度買?sub仔線最高係咩型號和幾錢?thank you

david1503 發表於 2013-7-30 17:35

不過都係個句,唔係sub3唔夾,其實aq和JL超夾。只係subx和sub3,在9700下,一樣都好深又有分析。這次,線材尚未值得投資。雖然我成日想買野,但也不得不提自己別掉進謎思,要信耳仔。
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: Philips BDP 9700 用家分享 [V3.92 可以下載了]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。