YYSKY 發表於 2013-4-13 00:22

Felis 發表於 2013-4-13 00:08 static/image/common/back.gif
唔該師兄 ,下個月放大假揾人拆左再做過。

咁又唔使拆,加多條靚線裝多個蘇座咪得啦,想要英國線就成扎買,將原有條大陸線換咗佢,用剩放二手區賣,唔怕無人要。

JAPAN53 發表於 2013-4-13 00:23

點解唔拉多條線....分出黎...

Felis 發表於 2013-4-13 00:26

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:22 static/image/common/back.gif
咁又唔使拆,加多條靚線裝多個蘇座咪得啦,想要英國線就成扎買,將原有條大陸線換咗佢,用剩放二手區賣, ...

呢隻線品質好似無保證,都係安全行先。

ronan 發表於 2013-4-13 00:26

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:16 static/image/common/back.gif
係英國製造公制size咪搞錯,現今都買唔到英制size喇,

就算係英制只要粗線細A MCB依然安全,只是新例在 ...

>>>係英國製造公制size咪搞錯,現今都買唔到英制size喇

prysmian , draka 同aei ,都係英國制,但公制size,所以香港用係合法

但好多舖頭仲係賣緊好多英制size 的cable ,正如我所講的七條廿二,十八好等

>>>就算係英制只要粗線細A MCB依然安全,只是新例在缐顏色上不符合規定不能用。

呢個只係其中一個要求,仲有以下要求:

"相 信 資 深 的 電 業 工 程 朋 友 都 會 非 常 關 注 英 制 電 線 是 否 仍 然 可 用 的 問 題 。 過 往 普 遍 使 用 的 英 制 電 線 , 行 內 稱 之 為 7 條 22 號 ( 7 / 0.6 mm ) 、 7 條 20 號 ( 7 / 0.8 mm ) 、 7 條 18 號 ( 7 / 1.0 mm ) 、 3 條 22 號 ( 3 / 0.6 mm ) 及 單 枝 18 號 ( 1 / 1.0 mm ) 。 根 據 目 前 規 例 , 供 應 商 必 須 確 保 上 述 電 線 已 通 過 有 關 新 標 準 測 驗 合 格 及 獲 發 「 符 合 安 全 規 格 證 明 書 」 ,並 以 適 用 的 平 方 毫 米 ( mm ) 標 示 , 方 可 在 市 場 上 發 售 。

《 電 力 ( 線 路 ) 規 例 工 作 守 則 》 已 根 據 電 纜 以 平 方 毫 米 ( mm ) 計 算 的 橫 截 面 積 提 供 一 般 電 纜 的 載 流 量 和 電 壓 降 等 數 據 資 料 , 以 供 業 界 參 考 。 現 時 , 香 港 電 業 界 主 要 參 考 的 佈 線 規 例 , 包 括 國 際 電 工 委 員 會 標 準 ( IEC ) 、 中 國 國 家 標 準 ( GB ) 、 歐 洲 標 準 ( EN ) 和 英 國 標 準 ( BS ) 等 , 已 全 面 採 用 公 制 , 即 使 是 英 制 的 發 源 地 英 國 , 其 佈 線 規 例 BS7671 已 於 很 早 以 前 放 棄 英 制 , 改 用 公 制 。從 法 例 及 安 全 的 角 度 而 言 , 承 辦 商 及 工 程 人 員 若 安 裝 英 制 電 線 , 他 們 在 計 算 電 纜 所 需 截 面 積 時 , 若 因 單 位 轉 換 或 其 他 原 因 令 電 纜 的 截 面 積 未 能 符 合 《 電 力 ( 線 路 ) 規 例 》 及 《 電 力 ( 線 路 ) 規 例 工 作 守 則 》 的 安 全 規 定 , 便 須 承 擔 其 引 致 的 法 律 責 任 。因 此 , 電 業 承 辦 商 及 工 程 人 員 若 仍 然 使 用 英 制 電 纜 , 似 乎 已 不 合 時 宜 。 香 港 是 一 個 國 際 大 都 市 , 多 方 面 與 國 際 標 準 和 慣 例 接 軌 。 因 此 , 我 們 應 全 面 採 用 公 制 電 纜 。

extracted from the below link:

http://www.emsd.gov.hk/emsd/chi/pps/electricity_new_8.shtml

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:32

cth516 發表於 2013-4-11 11:17 static/image/common/back.gif
Thanks師兄,我遲下屋企裝修,我都諗住用Sommer 6mm拉個獨立電箱,應該夠哂力,或者俾貴啲用JPS in Wall...

6mm缐拉獨立電一定正啦,建議不要行Ring,用兩對線情願你一對線接一個孖位蘇,即兩對就有四個蘇用,咁前級插一組,後級插另一組,又可以電子牛插一組,另一組插EI牛。

ronan 發表於 2013-4-13 00:39

Felis 發表於 2013-4-13 00:26 static/image/common/back.gif
呢隻線品質好似無保證,都係安全行先。

咁又唔駛咁怕,好多project 都係用mas ,雖然呢隻線係大陸線,但係有牌子的線,香港代理,不是假線,所以問題不大

ronan 發表於 2013-4-13 00:46

以下係prysmian cable 的price list ,雖然係好舊,依家一定唔只呢個價,因為銅價一年比一年貴,但大家可以參考下,知道cable 大約的價錢,到時搵師傅報價,可以大d 返師傅

XDXDXDXD

http://www.bbccable.com/download/Price_list_2007-0101.PDF

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:47

ronan 發表於 2013-4-13 00:39 static/image/common/back.gif
咁又唔駛咁怕,好多project 都係用mas ,雖然呢隻線係大陸線,但係有牌子的線,香港代理,不是假線,所以 ...

樓主唔係擔心安全問題,係唔鐘意大陸做啲銅唔夠純影響啲聲啫,谷鬼氣正如我以上已講買扎英國線換咗去再加多兩條用盡佢。

cth516 發表於 2013-4-13 00:52

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:32 static/image/common/back.gif
6mm缐拉獨立電一定正啦,建議不要行Ring,用兩對線情願你一對線接一個孖位蘇,即兩對就有四個蘇用,咁前 ...

CHING, 你意思係唔係獨立電出4條電線? 兩條線接一個孖位蘇?

YYSKY 發表於 2013-4-13 00:54

ronan 發表於 2013-4-13 00:46 static/image/common/back.gif
以下係prysmian cable 的price list ,雖然係好舊,依家一定唔只呢個價,因為銅價一年比一年貴,但大家可以 ...

電工師父係唔會同你地用英國線的,賺你幾嚿水,剩低扎線好耐用唔去,

反而全屋用,用到八九成,咁佢圍到數咁至會做。
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: 拉左一個獨立電位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。