ronan 發表於 2013-4-10 22:30

JKC710 發表於 2013-4-10 16:34 static/image/common/back.gif
師兄, 睇黎位師父有d楂流灘wor.....賺到佢笑

佢應該係要鑽穿門框頂幅牆黎穿線.

>>師兄, 睇黎位師父有d楂流灘wor.....賺到佢笑

如果呢個師傅賺到笑,咁x 記就賺到哈哈笑

呢個世界永遠都係咁,好多野好簡單,但如果唔自己唔駛,就要比人賺

如果好多av 友都有electrical 的知識,咁x 記已經摺左好耐了

LCPD 發表於 2013-4-10 22:31

ronan 發表於 2013-4-10 22:28 static/image/common/back.gif
以project 的價錢黎講,$800 一個twin 13a socket outlet 差不多

不過會用英國線如prysmian, draka 同aei...

小弟都想攪好耐,不過似乎好複雜咁...{:6_194:}

LCPD 發表於 2013-4-10 22:32

恭喜師兄,{:6_195:}
整得唔錯呀,
等師兄報告效果!

YYSKY 發表於 2013-4-10 23:50

LCPD 發表於 2013-4-10 22:29 static/image/common/back.gif
借位一問,原來$800可以攪掂...
請教SKY兄,
用英國製線+一組孖蘇計,配獨立15A MCB再接水氣制等等...

呢個需要做啲資料搜集遲些少覆你。

LCPD 發表於 2013-4-10 23:53

YYSKY 發表於 2013-4-10 23:50 static/image/common/back.gif
呢個需要做啲資料搜集遲些少覆你。

萬分感激。{:8_387:}

Siu 發表於 2013-4-11 00:07

單獨拉一個制位$800應該差不多。。。。

由電箱拉個獨立制位同插手拖手既牆身制位,分別有幾大。。。。我以前成套傢生靠個孖位牆so,後來拉左一條線出一個單制位(c fu做到一半,我發現佢搞錯。。。。佢同我打死狗講價! =.=!)。。。。

我既經驗係:

你個囗“丫”得有幾大,佢既分別就有幾大! :O

LCPD 發表於 2013-4-11 00:13

Siu 發表於 2013-4-11 00:07 static/image/common/back.gif

由電箱拉個獨立制位同插手拖手既牆身制位,分別有幾大。。。。我以 ...

死火!唔係好明,求解答。{:6_162:}

你個囗“丫”得有幾大,佢既分別就有幾大! :O

Felis 發表於 2013-4-11 00:56

ronan 發表於 2013-4-10 22:28 static/image/common/back.gif
以project 的價錢黎講,$800 一個twin 13a socket outlet 差不多

不過會用英國線如prysmian, draka 同aei...

多謝師兄提供資料,佢係用mas線。請問可以叫佢後補wr1嗎?謝謝。

lamfatlun 發表於 2013-4-11 02:15

做一個插蘇都係要俾wr1a就得…但屋企做就真係冇問過人攞喎…
但係呢…釘明線都要收你八舊就真係貴囉!
坦白講…Mas就係嘛嘛地架喇!用住先啦…
最後…自己冇電牌就唔好自己換蘇面喇!搞錯野或者電親都可以好大獲架!個師父賺左你咁多…自己買倒蘇面叫佢黎走多轉啦!唔好搏喇!

ronan 發表於 2013-4-11 08:08

Siu 發表於 2013-4-11 00:07 static/image/common/back.gif

由電箱拉個獨立制位同插手拖手既牆身制位,分別有幾大。。。。我以 ...

其實計都計到

物料錢:

1. 13A Socket oulet = $30
2. BS4662 箱=$5
3. 大陸媽膠線:$3/M (假設10M)=$30
4. 20 MCB=$100

Total = $160

一個師傅一日人工要$900

假設半日攪掂,人工要$450

即係total = $450+$160 =$610

所以正如其他師兄所講,呢個價錢用英國線就差不多了
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 拉左一個獨立電位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。