binge 發表於 2013-3-3 23:28

新手中毒 - 法國elipson studio pro 喇叭開箱

話說上星期先第一次其左人生第一對cheap cheap 無源喇叭 whalfdale diamond 10.0,

但係真係有D細, 好多位bass都唔夠力,
今個星期忍唔住走去添置睇下有乜4k 喇叭{:6_159:}
呢度真係好毒呀!!!!!!!! {:6_187:}

我開頭見到呢個法國elipson, 上google search下
見到唔係太多人用,
post76 直頭冇乜post
加上個價錢差唔多要10k , over 晒budget
對於我呢D新手來講根本冇可能考慮,
老板可能都知我over budget,
係咁二都叫我坐低慢慢聽多幾手歌,
最後當然都係冇買就走左.

第日走左去睇左幾隻原本4k budget 左右喇叭- quad 11L, KEF Q300, etc...
聽完都係覺得隻法國喇叭好,
加上佢外形真係冇得頂,
排氣口又係前面, 好適合我係房用
係銀包同任性之間, 最後...
....
...
..
.

送手套...

鋼琴面 {:6_237:}

期實前一晚都上google search 過做功課知道佢用peerless 單元, 都比到D信心我

(當然老板比左個好價我啦) {:6_193:}

聽後感 (updated 4 March)

用部av marantz 推, 用佢個pure direct mode 都ok, 當然冇試機時用膽機推咁好啦, 但我主要都係用電腦聽歌睇戲,
方便為上 {:6_235:}

音質呢...我呢d新手唔知點形容,
不過一定比Quad L11, KEF Q300 都好, 聲明顯實左,
同我隻wharfdale 比就唔洗點比
間直天同地啦.
雖然佢地單元都唔同size, 但係高中頻都聽得出正好多 {:6_237:}

guly 發表於 2013-3-4 00:12

恭喜 {:6_195:} {:6_196:}

臭鼬鼠 發表於 2013-3-4 00:14

好靚仔、恭喜有新玩具

uchifong 發表於 2013-3-4 00:21

好靚{:6_167:}{:6_167:}{:6_167:}

No.5 發表於 2013-3-4 01:26

4k變左10k...............{:6_202:}

YYSKY 發表於 2013-3-4 02:05

好靚仔,最後老闆肯加碼心明大意,明白到4K喇叭唔耐聽令隻耳受苦,請問單元幾多寸,6/8寸呢?入手幾錢?

恭喜恭喜

kifflau 發表於 2013-3-4 03:39

好靚仔喎{:6_193:}

bbq1668 發表於 2013-3-4 08:16

{:6_195:} {:6_193:}

小瑟 發表於 2013-3-4 08:18

正喎,4k加到變10k,你老細都批就已經無價啦。

小瑟 發表於 2013-3-4 08:20

師兄搭咩Amp同Player聽架,有冇小小聽感分享??
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手中毒 - 法國elipson studio pro 喇叭開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。