mantam121 發表於 2013-3-2 18:16

JAPAN53 發表於 2013-3-2 09:31 static/image/common/back.gif
今晚返到去 立即影下先

有機會 試下 搵ching 家訪..幫手睇下點set..會好d

睇黎前面無乜位,師兄諗住放邊到?

JAPAN53 發表於 2013-3-2 19:08

算骨子嗎?

GREEN 毛巾就係個SUBWOOFER既位

有勞幫手睇睇

單元應該向邊面?

mantam121 發表於 2013-3-2 20:01

JAPAN53 發表於 2013-3-2 19:08 static/image/common/back.gif
GREEN 毛巾就係個SUBWOOFER既位

有勞幫手睇睇

放後D去牆角啦,單原向前,左邊同後面離牆最小40mm(甘側牆同後牆既反射波就會容易跟單原同步).{:6_183:}

jeff113 發表於 2013-3-2 20:15

SW單元向畫面,相位180或360要試,多試!

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:18

mantam121 發表於 2013-3-2 20:01 static/image/common/back.gif
放後D去牆角啦,單原向前,左邊同後面離牆最小40mm(甘側牆同後牆既反射波就會容易跟單原同步)....

我試過,但唔知點解D低音好明顯只左右邊....左邊耳仔聽得好小...

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:19

jeff113 發表於 2013-3-2 20:15 static/image/common/back.gif
SW單元向畫面,相位180或360要試,多試!

但有無方法 低D唔會走邊...

因我見YAMAHA有個功能令SUB仔唔會走邊,,,我又唔識開呢個功能..

mantam121 發表於 2013-3-2 20:25

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:18 static/image/common/back.gif
我試過,但唔知點解D低音好明顯只左右邊....左邊耳仔聽得好小...

應該因為你個Phase未教岩相位.有冇用Amp去做過Auto Setup?

mantam121 發表於 2013-3-2 20:27

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:19 static/image/common/back.gif
但有無方法 低D唔會走邊...

因我見YAMAHA有個功能令SUB仔唔會走邊,,,我又唔識開呢個功能.. ...

"走邊"即係乜?

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:28

mantam121 發表於 2013-3-2 20:25 static/image/common/back.gif
應該因為你個Phase未教岩相位.有冇用Amp去做過Auto Setup?

AMP AUTO過一次

問一下係唔係90-180 不斷試就可以架?

JAPAN53 發表於 2013-3-2 20:28

mantam121 發表於 2013-3-2 20:27 static/image/common/back.gif
"走邊"即係乜?

低音只有右邊耳仔聽到。。。非常明顯。。。

剛剛試過 頻率71-80 SWBWOOFER SET 90係分唔到方向 但60 以下 明顯放SUBWOOFER果邊巴耳仔係 好辛苦的。。。
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 終於到我喇!!!問題在Page:4 # 32

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。