frankpoon 發表於 2013-2-26 23:43

停不了的RCA線. (祖國版)

這個搞作純貪玩之作; 有個問題請教各位.

就係2條單晶銅+1條鍍銀,應該點樣決定正負呢?

1.2銅去正 ; 鍍銀去負?
2.1銅+鍍銀去正; 1銅去負?
3.1鍍銀去正 ; 2銅去負?
4.1銅去正 ; 1銅+鍍銀去負?

itoy2008 發表於 2013-2-27 00:01

我用(2){:6_143:}

Hong1sc 發表於 2013-2-27 00:40

我會2 OR 3!{:1_335:}

fon2031990 發表於 2013-2-27 03:14

睇你想要咩聲,我用(4)

frankpoon 發表於 2013-2-27 07:44

fon2031990 發表於 2013-2-27 03:14 static/image/common/back.gif
睇你想要咩聲,我用(4)

謝謝各位的建議, 在清薄同厚潤之間, 我想要偏向厚潤個邊多D.

ykluk 發表於 2013-2-27 09:39

frankpoon 發表於 2013-2-27 07:44 static/image/common/back.gif
謝謝各位的建議, 在清薄同厚潤之間, 我想要偏向厚潤個邊多D.

照計鍍銀都係銅芯線, 我估2會啱用啲~~!! {:9_421:}

不過如果你啲線夠長, 每樣做一條嚟試咪知囉~~!!! {:8_368:}

ropresident 發表於 2013-2-27 09:56

照睇唔係1就係2, 不過聲音取向都要睇條線而定.
小弟建議師兄先試1, 再試2.

YYSKY 發表於 2013-2-27 10:47

經驗話我知,若要高低頻表現平衡條線要有銅及銀,所以我揀2再加DIY,一銅一銀做正,另一銅做負再加屏蔽錫紙同銀線做負,

咁正及負都有銀有銅啦,其實E條單數線我唔會買,我個人執著平衡啫。

frankpoon 發表於 2013-2-27 16:51

YYSKY 發表於 2013-2-27 10:47 static/image/common/back.gif
經驗話我知,若要高低頻表現平衡條線要有銅及銀,所以我揀2再加DIY,一銅一銀做正,另一銅做負再加屏蔽錫紙 ...

CHING 唔好甘認真, 我已經講左係貪玩之作. 其實呢條實際上唔係一條訊號線, 係喇叭線來的.

無論點樣, 我會先試2.

HOHOHO 發表於 2013-2-27 21:59

you try all these four combination and then share the report la
many chings will thank you you ga
頁: [1] 2
查看完整版本: 停不了的RCA線. (祖國版)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。