Samson2011 發表於 2013-2-21 17:03

雙 subwoofer

覺得低音效果唔夠,如果用二隻8"同一model 的subwoofer,但地方問題,兩隻subwoofer 要上下放疊在一起,請問低音效果仍可以有大幅度提昇嗎?

mantam121 發表於 2013-2-21 17:17

兩隻8"上下放疊係一個好方法,但師兄你想增加D乜野效果先?{:6_141:}

tank 發表於 2013-2-21 17:23

Suggestion: Buy one 10" subwoofer.

jason1969 發表於 2013-2-21 17:52

不如買隻頂級十仔Jl F 110/112 or Velodyne DD PLUS 10"/12"

beerboy 發表於 2013-2-21 18:13

入隻12"啦。{:8_403:}

fuman0123 發表於 2013-2-21 18:25

兩隻一齊行,密度同質感方面一定有唔錯嘅提升

上下叠在一起最易set
左右平衡擺放都唔難set更輕易出得衡均
影院前方同後方擺放要有技巧去set唔係會好易抵消咗啲低音

但切記你始終得8寸低音,物理極限,就算加到兩隻,都無可能潛得更深
如有要求,上到12寸會更佳

whiteshadow 發表於 2013-2-24 02:58

雙8" 同一型號, 把兩隻的量都收細一點, 都可以出番本身一隻時的量感, 但因為負荷少了, 令到控制力有所提升, 而且密度跟質感亦有所提升。而擺位上, 上下是最易玩, 基本上兩台的相位, 音量等設定設成一樣就可以, 但如果有時間及心機, 而本身的十仔又有得校CROSS OVER, 可以試下不同SETTING及用不同線材, 包括十仔線同PC線不同, 目的是把兩台一樣的十仔校到有分別, 而作出分工, 但需要大量時間及精神才會有效果。

不過我試過不少玩雙十仔的方法, 最終覺得2台分左右在前置兩邊放的效果最理想, 而最傻的時候, 我是左中右三隻十仔, 都係8吋, 加上用不同十仔線同校法, 出來效果還好, 但我玩了三隻十仔一整年之後, 於前陣子都最終三轉一, 買左支SVS 12" 郵筒回來。8" 無論你整多少隻, 花幾多時間心機, 有兩樣野都係比唔到你, 下潛度同震撼感, 而此兩樣野是一隻似樣既十仔必須有的一環。所以如果想簡單方便就可以有好享受, 早點升級上10"甚至12"吧, 除非你是想玩AV, 玩校聲同校機中得到好大滿足感, 那就另當別論。

Einstein 發表於 2013-2-24 09:28

whiteshadow 發表於 2013-2-24 02:58 static/image/common/back.gif
雙8" 同一型號, 把兩隻的量都收細一點, 都可以出番本身一隻時的量感, 但因為負荷少了, 令到控制力有所提升, ...

Very good sharing....{:6_193:}

whiteshadow 發表於 2013-2-24 12:46

Einstein 發表於 2013-2-24 09:28 static/image/common/back.gif
Very good sharing....

沙王謝謝, 不過我玩左SVS一陣, 發現我很可能需要轉AV AMP OR 加多隻MK, 不過無錢, 哈!!!

我好想轉馬仔8801 + PARASOUND A51, 不過好很貴!!! 而加十仔, MK最平的S8都貴過我古SVS = =" 毒海無限...

小瑟 發表於 2013-2-24 12:49

想加強低音量感,最好買大過依家本身的8吋,因因為10/12吋可以出到既量感一定比係整多隻8吋正好多。{:6_193:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 雙 subwoofer

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。