小瑟 發表於 2013-2-24 12:51

fuman0123 發表於 2013-2-21 18:25
兩隻一齊行,密度同質感方面一定有唔錯嘅提升

上下叠在一起最易set

Yes,玩雙sub都係想深D同潛底D,上12"吋有意思好多呢。{:6_193:}

whiteshadow 發表於 2013-2-24 13:01

小瑟 發表於 2013-2-24 12:51 static/image/common/back.gif
Yes,玩雙sub都係想深D同潛底D,上12"吋有意思好多呢。

小瑟, 係架, 無記錯, 你都轉走左隻8"好耐了。

8"十仔, 很可能是大多數影音玩家第一假十仔, 不過最終都會知道其局限性, 而想升級, 而的確雙8"的玩法很多時亦都會比較便宜及在量感跟控制力上有即時明顯的提升, 不過很多時, 最後還是轉隻10" or 12", 價錢是貴一點, 不過一定不會後悔, 最多是後悔升級升得遲。

而且一上到12吋的世界, 很多選擇, 而且各有特色, 不同大路品牌的取向都很有個性, 方便玩家按自己的需要及口味去選擇。

Samson2011 發表於 2013-2-24 16:29

謝謝咁多位ching意見,因為而家隻8" sub 仔都唔算差,如果加多一隻8" 能夠潛得更深,咁就又省錢及省位。不過現在依據ching 意見,要換隻10/12" 先至有真正改善,但要$$$$ + 位 (12"咁大隻),可能要申請 License啦。

小瑟 發表於 2013-2-26 11:29

Samson2011 發表於 2013-2-24 16:29 static/image/common/back.gif
謝謝咁多位ching意見,因為而家隻8" sub 仔都唔算差,如果加多一隻8" 能夠潛得更深,咁就又省錢及省位。不 ...

玩多隻8"我覺得會更實更快, 不過最底果陣都係唔會出到, 大佬文講得岩架, 物理上真係做唔到果一下共震感的.
當然, 如果你買8" 唔洗申請可以即買, 咁會唔會可以買左8玩左雙SUB再申請12"呢???
{:6_127:}

s92204 發表於 2013-2-26 11:38

我覺得一吋長一吋強
買12"啦

alex318tik 發表於 2013-2-26 12:30

我都係玩双sub,omni s10 調120hz行punch,mm6調65hz行潛感覺唔錯可以試試,{:1_347:} 不喜勿插{:1_347:}

terryc 發表於 2013-2-26 13:40

我都係玩雙十,但只係用D入門sony 及 yamaha 十仔玩下,滿足下自己就算了!!

tank 發表於 2013-2-26 13:54

whiteshadow 發表於 2013-2-24 12:46 static/image/common/back.gif
沙王謝謝, 不過我玩左SVS一陣, 發現我很可能需要轉AV AMP OR 加多隻MK, 不過無錢, 哈!!!

我好想轉馬仔88 ...

買多隻subwoofer 之前, 試試考慮下 Buttkicker LFE 震子, 我見好好玩的.

Samson2011 發表於 2013-2-26 22:08

>咁會唔會可以買左8玩左雙SUB再申請12"呢
要放二隻8",攬唔店。

現時考慮玩雙sub,因隻8" sub仔放在近門口走廊位,通道仍算ok。但換隻10/12" sub 仔,隻sub 仔便阻礙通道及唔好睇。但加隻sub仔都係希望可以潛得深D。但現時依據ching 意見,有實則改善但未能潛得更深,真要考慮考慮。

另外想問玩雙sub,兩隻sub仔 之間是否要加釘腳或EVA pad。現時隻sub 仔係用原裝腳 + 黑麻石 再加釘腳落地。

Samson2011 發表於 2013-2-26 22:16

>我都係玩双sub,omni s10 調120hz行punch,mm6調65hz行潛感覺唔錯可以試

謝謝CHING 意見,如果真係玩雙SUB ,會考慮CHING 的SETTING,我隻SUB 仔放置不近牆角,在皇帝位左手面與LEFT MAIN SPEAKER 平排放,所以亦會考慮試PHASE 一隻 SET 0 度AND 一隻 SET 180度。
頁: 1 [2]
查看完整版本: 雙 subwoofer

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。