manman991 發表於 2013-2-14 17:26

MyGica VS himedia,邊只好?

小弟唔係好識,請C CHING 教路,MyGica VS himedia,兩只機分別大唔大?

ivanbbq 發表於 2013-2-23 12:35

我都唔係好識, 純粹分享我0既經歷, 因為唔係APPLE TO APPLE 0既比較, 所以唔係講緊兩隻牌子邊隻好, 只係咁0岩我由MYGICA 0既一款機, 轉去HIMEDIA 0既另一款機

之前響呢度同個師兄買0左部 Mygica V5H, 係 1186 晶片, 可以行雙系統, 即係佢本身0既LINUX 或者 ANDROID 系統.

因當其時0岩0岩出0左 Mygica V1000, 係純ANDROID 機, 無LINUX 系統
買之前都去過黃金白撞問0野, 個SALES 話如果齋睇網上片, 就LINUX 系統會好0的, 但如果想玩GAME 上網之類, 就用ANDROID 會自由0的
而且因為1186 可以播到 3D 檔, 所以最後揀0左 V5H

但奈何返到屋企時, 上網播0的片, 成日播唔到
1) 按完播放之後, 佢話不能播放該類型影片
2) 按完播放之後, 頭十秒八秒無問題, 但之後就勁窒
3) 明明SEARCH 到果套劇, 但入去之後見唔到有集數, 即係無得睇
4) 按完集數之後, 佢咩都無做就彈番出0黎

其實懷疑過係咪OS 有問題, 所以就上HDPFANS DOWNLOAD 0的 OS 自己更新

但更新完就發覺, 好多人都話ANDROID 會拖慢部機, 響DIY 0既OS 入面, 竟然DISABLE 埋ANDROID SYSTEM, 或者PREINSTALL 0左0的APP 之後就唔再OPEN 俾裝其他APPS

可惜, 最後大半年內都更新過OS 三四次, 雖然後0黎睇到0既片係多0左, 但都仍然有唔少有上面個問題

再加上, 另外有幾個問題係
1) 間唔中自動RESET 部機
2) OS 有BUG, 例如, 入去搜孤, 揀0左類別之後, 佢話有20版, 但無輪你"下一頁"幾多次, 佢都仲係顯示同一版, 又例如, 響揀影片時, 一路向右CLICK, 但會CLICK 唔番左, 仲會死0左響度, 要返去MENU重新0黎過

呢0的都唔知係MYGICA 本身0既問題, 定係1186 0既問題, 總之我0既經驗就係咁, 雖然係可以用, 但總係成日撞板, 又要驚佢窒

直到我上個月, 去我大伯度, 佢雖然係影音超級發燒友, 但對新0野唔熟, 0的WIFISETTING 唔識搞, 就叫我去幫手
佢買0左部 Himedia Q10, 係新0野, 純ANDROID 機, 雙核心A9處理器, 1G RAM
我SET 好WIFI 後, 用0黎睇片, 感覺好輕易, 同埋試播0左套RED, 都幾順, 同算幾清 (當然係唔可以同BLURAY 或者下載落0黎0既HD 片相比)

之後就一直心思思
到尋日的起條心, 去黃金睇, 雖然見唔到Q10, 但好多地方賣Q5
Q5 同 Q10 0既分別, 基本上只係Q10 可以將個HARDDISK 放響機身入面, 同埋Q10 個WIFI 接受器靚0的

我去到DISPLAY 果度, 十幾人圍住, 短短十幾分鐘, 我已經見到三四個人買0左, 即場CHECK 機SET 機仲裝埋0的APPS
有個人同我一樣, 想睇下有咩片同埋播唔播到, 就問佢拎個MOUSE 試用, 雖然第一套揀0既戲係播唔到, 但後0黎試0左兩三套都無問題, 仲唔窒

我就接手, 試下個網絡測試, 睇下佢個WIFI 有幾快, 先令到0的片唔窒, 但出0黎0既結果, 佢0既WIFI 下載都只係得10MB, 而我再返屋企試過之後, 我屋企有13MB

再加多一個發現, 我響MYGICA V5H 部機, 睇PPTV 0既戲, 揀美國電影, 通常都唔多過20頁, 但我見到果位人兄CLICK 去PPTV 揀美國電影時, 有三百八十幾頁

基於以上種種原因............. 我仲有個零鐘就會去高登買 Himedia Q5, 盛惠 $()), 好彩, 部 mygica 有人接手, 佢主要用0黎播DOWNLOAD 0既戲, 所以0岩佢用, 幫補番0的

P.S. Q5 黃金高登公價好似係 $(((

manman991 發表於 2013-2-23 23:44

THANKS CHING

小仲 發表於 2013-2-24 02:11

Himedia個firmware係幾OK既...

henrylee2232 發表於 2013-2-25 22:22

thanks for share.

Bush 發表於 2013-3-2 12:41

多謝ivanbbq 師兄分享!
1. Q5 好用嗎??
2. " Himedia Q10, 係新0野, 純ANDROID 機, 雙核心A9處理器, 1G RAM"
   Q10 單核 OR 雙核 ??

Many Thanks

pbtbadman 發表於 2013-3-7 15:55

其實兩個系列係好難比较, 1186既係專用黎播片, 支援3D,ISO檔之類, 佢個所謂android2.幾版本係唔好用既, 可以當見唔倒, 所default左disable, 咁樣開机會快D. 而Hit果D android box先真係行android 4.0, 操作完全同部平板电脑無分别, 但係用黎播片就支援無咁好. 上網睇野可以裝Apps, 自由度大. 我過年前先買, 我主要係睇片, 所以買左1186既K牌高请播放机.

yujeffhk 發表於 2013-3-8 09:27

Nice sharing

kkbut18 發表於 2013-3-8 09:38

我都係用緊himedia 600a,駁住部nas播片好順無窒過(bluray iso),所以我覺得幾好用!

ivanbbq 發表於 2013-3-9 12:59

Bush 發表於 2013-3-2 12:41 static/image/common/back.gif
多謝ivanbbq 師兄分享!
1. Q5 好用嗎??
2. " Himedia Q10, 係新0野, 純ANDROID 機, 雙核心A9處理器, 1G RAM ...

Q10 同 Q5 都係雙核

用落, 睇高清時都係會窒

流暢就無問題

感覺上, 播唔到同窒0既情況係少0左, 但仍然會有

不過因為可以裝APPS, 係多0左SOURCE 可以揀, 仲可以裝埋MYTV, 0岩0岩趕得切俾兩老響佢被刪前睇完公主嫁到

播片方面, 我都知1186 係強0的, 但我又無咩幾可會DOWNLOAD 到BLURAY 0既片, 或者0的3D 片

我通常都只係DOWNLOAD 0的720 0既MKV 美國劇, 而Q5 播呢樣都完全無問題, 所以夠用

而有一樣都幾緊要0既係, 而家用Q5 0既APPS, 比用MYGICA 個OS STABLE, MYGICA 個OS 成日有BUG, 或者自己RESET, 而家Q5 呢個程況好少, 唔知係OS 本身較好, 定係因為用0既係APPS, 0的APPS 本身DEBUG 得好
頁: [1] 2 3
查看完整版本: MyGica VS himedia,邊只好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。