malretep 發表於 2013-2-19 00:11

98741236 發表於 2013-2-18 23:57 static/image/common/back.gif
其實係咪Main一定要直上電視呢

雖然我唔係用97OO(係1O3用家),我想大家都差不多,師兄可作参考:
Hdmi main: 103>tv(給影用)
Hdmi 2 nd :103 > amp(給音用)

98741236 發表於 2013-2-19 00:25

malretep 發表於 2013-2-19 00:11 static/image/common/back.gif
雖然我唔係用97OO(係1O3用家),我想大家都差不多,師兄可作参考:
Hdmi main: 103>tv(給影用)
Hdmi 2 n ...

9700佢HDMI 2 淨得聲,所以HDMI 1直上電視有D唔方便。我諗103應該方便D

MeTube1080 發表於 2013-2-19 01:30

我點解叫你直上TV呢,話說我最初買部機開箱玩,我第一條插嘅唔係HDMI,亦都無插 HDMI, 係最傳統紅白黄AV缐,試部機個畫面同個聲底去到邊,跟手放隻blu ray碟入去(隻碟好似有3D ,唔記得左乜戲),video就出現有幾國語文文字,大概係講而家播緊嘅係3D Blu ray 碟,需要接兼容嘅立體高清電視先至可以播到,我當時諗部機咁醒可以detect到我淨係行video上電視而出一段字去prompt我,仲識得話我部電視唔support。僑妙就係喺呢度,即係話部9700係自己識得分你播緊隻係乜嘢碟而又知自己出個信號同部電視夾唔夾,簡單D講Blu Ray/SACD 呢D Hi Res 碟,駁RCA佢係唔會放信號過去嘅,咁即係駁番HDMI就應該無問題啦,點解落Amp又出唔到RCA呢? 當你直駁HDMI(main)上電視, 部9700 detect到出呢個信號上去電視HDMI雙方都可以溝通到就理所當然就會放個播放訊號出去。 而當9700放信號出去知道AV Amp唔係一部可作兼容播放電視,所以就無放信號出去, HDMI/RCA當然就唔會有聲有畫。大概係咁,希望可以幫到你。

MeTube1080 發表於 2013-2-19 01:38

98741236 發表於 2013-2-19 00:25 static/image/common/back.gif
9700佢HDMI 2 淨得聲,所以HDMI 1直上電視有D唔方便。我諗103應該方便D

唔明?可唔可以詳細小小?{:6_136:}

98741236 發表於 2013-2-19 10:52

MeTube1080 發表於 2013-2-19 01:38 static/image/common/back.gif
唔明?可唔可以詳細小小?

擔心佢畫直上電視,而聲落AMP做解碼就有機會因不同步而甩嘴{:1_332:}

dpcs 發表於 2013-2-19 13:05

甩嘴呢家嘢,
港產片尤其嚴重,廣東話配音直頭唔夾口形。
老外片好好多。
但有啲老外片都甩嘴,買咗隻$49的“黑鴉兇殺案”blue ray 碟,英語唔夾口形。

MeTube1080 發表於 2013-2-19 14:28

options 制入面有個叫Audio Sync係要調較音源快慢做聲畫同步。

dpcs 發表於 2013-2-19 14:45

但隻隻碟都唔同,最後都冇理。

MeTube1080 發表於 2013-2-19 15:50

如果唔係差太遠我都無理{:6_152:}

98741236 發表於 2013-2-19 18:42

MeTube1080 發表於 2013-2-19 14:28 static/image/common/back.gif
options 制入面有個叫Audio Sync係要調較音源快慢做聲畫同步。

唯有用呢個方法啦{:1_256:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 你仲會買Philips BDP-9700嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。