tiggerjason 發表於 2013-1-30 11:45

沙煞比 發表於 2013-1-30 10:34 static/image/common/back.gif
9700 告別作
機硬件係好, 但QC 仍令人有所擔心
仲要之後可能欠缺售後維修支緩

其實大家唔駛咁悲觀,反而調反轉睇呢件事!日後啲Quality可能會有明顯既改善都未定!?{:6_240:}
因為,以前間間代工工廠, 都想賺盡啲代工費。通常一般做法係IQC (內部抽驗個環節)冇睇得好緊。因為呢樣做得足的話,個成本會好高, 同犧生生產效率。係代工工廠眼中, (生產效能)時間就係金錢,當然代工工廠會選擇後者,而令Quality下降。所以佢地唔需太過要顧及Brand Holder既感受,而去做足PHILIPS方面所定既QA指引, 因為個Brand 唔係佢自己!!正正就是大家投訴既主因。而飛利浦自己QA/QC隊亦都要負一定情度責任,做野求求其其!{:6_199:}

但現在情況剛剛相反,間代工工廠自己大那那攞咗十幾億出黎買咗個BRAND番黎, QC做得唔好, 咪等同倒自己米?? 所以, 我反而覺得可以期待,佢地可唔可以用日式QA管理方程式去救活呢個百年品牌!

tiggerjason 發表於 2013-1-30 11:51

keke323 發表於 2013-1-30 11:39 static/image/common/back.gif
係囉...明知 IEC頭咁大路...都要轉8字頭

其實,9500都係8字頭黎啦,可能佢地發現8字頭夾啲, 所以用番8字頭囉。

dragonyam 發表於 2013-1-30 11:59

可能係好事,專心做好燈泡吧...{:6_238:}

Frisby75 發表於 2013-1-30 12:03

好難講

飛仔唔再做 AV, 代表個品牌價值低左

飛仔電腦 mon 業務早己賣斷俾間香港公司 (唔記得边間),飛仔電腦 mon 業務唔見有起色

Lenovo 同 IBM 買個品牌, 用一段時間後用番自己品牌

可能這樣可行一些

{:6_200:}

tiggerjason 發表於 2013-1-30 12:17

Frisby75 發表於 2013-1-30 12:03 static/image/common/back.gif
好難講

飛仔唔再做 AV, 代表個品牌價值低左

舊年飛利浦已經賣斷咗電視機業務俾同佢代工生產既TPV。一般大集團整合係須要用2-3年時間先可發揮效用。
而聯想個CASE, 則用上5年時間先搞掂, 因為係合併過程中,發現中,美企業文化差異性同公司規模太大所至。而佢既成功例子亦成為各大專院校商學院EMBA既CASE STUDY!{:6_188:}

關大爺 發表於 2013-1-30 14:53

bye..... bye 菲記{:6_208:}

mantam121 發表於 2013-1-30 17:58

{:6_155:}{:6_155:}{:6_155:}

doumeki 發表於 2013-1-30 22:48

飛記都係賣燈膽啦
AV產品唔適合佢,部部機都求求其,一線價錢,二線質素
剩係掛住個brand name自我感覺良好

audia 發表於 2013-1-30 23:27

只能回味佢地對CD格式的貢獻鳥,當然仲有果時D極品唱機{:6_146:}

coolpan 發表於 2013-1-30 23:40

好彩屋企冇一件同飛仔有關!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 飛利浦正式告別AV市場 ~ 9700 將成告別作

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。