alpinweissM 發表於 2012-12-12 21:27

Frisby75 發表於 2012-12-12 19:19 static/image/common/back.gif
什麼叫 REGEN 呢?

謝謝

PS Audio PPP {:6_212:}

billymud 發表於 2012-12-12 23:00

若能有一獨立30A power source 專供HiFi /AV 系統用,裝個大 filter 整靚電源再分十零個插蘇(唔用拖板)都得喇。
各件digital 器材有自己嘅 build-in line filter, 要憑聆聽及目測調校,最多係在為各器材配電源缐時、酌情加粒 emi ferrite bead, 簡潔兼功效大。此方案宜考慮。
靠拖板及小型濾波箱,情況係機玩人多過人玩機。

Frisby75 發表於 2012-12-13 01:50

alpinweissM 發表於 2012-12-12 21:27 static/image/common/back.gif
PS Audio PPP

Oh I see

小弟有聽過 Isotek, 覺得的確有頗大分別

小弟亦有考慮 Isotek Titan 但未有留意 PS Audio PPP.有冇師兄知道 Isotek Titan 和 PS AudioPPP 的分別?边隻會好 d?

{:6_198:}

tennishk 發表於 2012-12-13 11:49

plnl88 發表於 2012-12-12 12:43 static/image/common/back.gif
你隻牆插一般比盡都係得 10A。
比你插幾多隻拖板都係得 10A (2200W)。
如果可以的話,師兄應該分用兩個唔同 ...

唔該哂師兄,請問Wiewworld Matrix 六位拖板是否沒有濾波?
如果沒有,部CDP比佢是否適合呢?
或是比第二個拖板更好呢?
THX

plnl88 發表於 2012-12-13 12:07

tennishk 發表於 2012-12-13 11:49 static/image/common/back.gif
唔該哂師兄,請問Wiewworld Matrix 六位拖板是否沒有濾波?
如果沒有,部CDP比佢是否適合呢?
或是比第二個 ...

WW Matrix 應該係用一些 passive 手段做左一些 filtering。
據 cal cal 師兄的用後描述,非常適合用於 2CH set 上。

Frisby75 發表於 2012-12-13 14:04

Frisby75 發表於 2012-12-13 01:50 static/image/common/back.gif
Oh I see

小弟有聽過 Isotek, 覺得的確有頗大分別

Push

有冇師兄知道 Isotek titan 同 PS Audio PPP 的比較呢?

{:6_198:}

plnl88 發表於 2012-12-14 12:54

billymud 發表於 2012-12-12 23:00 static/image/common/back.gif
若能有一獨立30A power source 專供HiFi /AV 系統用,裝個大 filter 整靚電源再分十零個插蘇(唔用拖板)都 ...

師兄可否講多少少?{:6_162:}
若能有一獨立30A power source 專供HiFi /AV 系統用,裝個大 filter 整靚電源再分十零個插蘇(唔用拖板)都得喇。 <--- 係電箱度裝?係邊類型 FILTER?有無牌子及 model 建議?可否 post d 相 睇睇?{:6_162:}

billymud 發表於 2012-12-15 01:26

plnl88 發表於 2012-12-14 12:54 static/image/common/back.gif
師兄可否講多少少?
若能有一獨立30A power source 專供HiFi /AV 系統用,裝個大 filter 整靚 ...

師兄,去SSP 果間有 售價5位數嘅濾波器舖頭吹下水便有參考。
所述整體係支總出面搞的。
以前鴨記二手舖曾有果類filter 賣比DIY, baby 枕頭咁大美國佬嘢,$xxxx, 近期唔見有售Lu~。sorry,我忘記牌子了,好似有個J 字的。(請師兄行開鴨記打聽下便是。)

plnl88 發表於 2012-12-15 02:16

billymud 發表於 2012-12-15 01:26 static/image/common/back.gif
師兄,去SSP 果間有 售價5位數嘅濾波器舖頭吹下水便有參考。
以前鴨記二手舖曾 ...

所述整體係支總出面搞的。<=== {:6_200:} 好似唔合法的。而家無人肯做的。

billymud 發表於 2012-12-15 13:26

plnl88 發表於 2012-12-15 02:16 static/image/common/back.gif

師兄,你有冇誤會呀?支總掣出面唔可以整嘢、裝嘢?
咁咪即係插個插蘇、駁filter, AV Amp.....
通通違規!?
(可能係我錯,請指正。)
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請問以下器材應該用點選擇有或冇濾波或冇濾波?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。