tennishk 發表於 2012-12-12 10:13

請問以下器材應該用點選擇有或冇濾波或冇濾波?

唔肯定有冇錯,如有錯請指教。
我現有器材如下:

SONY 55吋 LED   有濾波
OPPO 93BDP有濾波
SONY 350 BDP有濾波
MARANTZ SA-15 S2CDP   有濾波
ONKYO 808 AV AMP冇濾波
SUBWOOFER   冇濾波
MELODYSP6 膽機   好似話要冇濾波,但唔知點解?
MAGIC TV 機頂盒       有濾波
CAMBRIDGE 唱盤放大器   這個唔知?
唱盤分離轉速   這個唔知?我估應該冇所謂!
X-BOX 360   有濾波
KINECT    我估應該冇所謂!

一共有12個插頭,一個拖板肯定唔夠,如果連埋拖板駁拖板,要有13個位,但牆位只得一個插頭,所以最小要一個8位和一個6位拖板。
請問拖板駁拖板時,第一個拖板入牆,第二個拖板會駁第一個拖板,咁應該選擇有濾波或冇濾波呢?

請指教。

Frisby75 發表於 2012-12-12 10:42

據小弟理解不是應該不應該用濾波的問題。若果可以, power amp 也可以用濾波。但一般濾波有功率限制一般在 1000W 或以下。另外 power amp 耗電也比較多, 濾波不大適合主要是 loading (及隔去了一些高頻, 可能對高音有影響) 的問題

駁拖板理論上耗電高的 (i.e. amp) 插頭位, 低耗電尾位, 如次類推

拖版哪一個位有濾波功能要看說明書, 有些設計全條也有濾波, 有些設計只有尾位才有濾波。 一般而言 label "digital" 會代表有濾波, "analog" 代表冇濾波

plnl88 發表於 2012-12-12 12:43

你隻牆插一般比盡都係得 10A。
比你插幾多隻拖板都係得 10A (2200W)。
如果可以的話,師兄應該分用兩個唔同位置的牆插。
否則,師兄就唔好同時著哂 2CH 同 AV D 野了。
2CH 或膽機 都可以用電處。
只是一般低價的 Filter 拖板唔會有好效果罷了。

如果師兄沒有第二隻牆插可用,師兄可考慮以下方案。

去威達買隻 Wiewworld Matrix 六位拖板 插牆
(聽 cal cal 師兄說 效果唔錯,隔離台好似有 promo)

1. ONKYO 808 AV AMP
2. MELODYSP6 膽機
3. MARANTZ SA-15 S2CDP   
4. CAMBRIDGE 唱盤放大器
5. 唱盤分離轉速
插落去
第 6 位 插一隻有 Filter 的拖板 (唔好買 sine 30A 呀,唔值)
隆宇,PF40/50(如果你搵到的話)

SONY 55吋 LED <--TV 最好用英式,加支鉑金屎,成個世界唔同哂。加英轉美插都無問題的。   
OPPO 93BDP
SONY 350 BDP
SUBWOOFER (十仔一般唔會用大過 3A 電的)
MAGIC TV 機頂盒      
X-BOX 360
KINECT

Hope the above helps!{:6_182:}

Frisby75 發表於 2012-12-12 15:38

plnl88 發表於 2012-12-12 12:43 static/image/common/back.gif
你隻牆插一般比盡都係得 10A。
比你插幾多隻拖板都係得 10A (2200W)。
如果可以的話,師兄應該分用兩個唔同 ...

師兄你提到牆蘇最大出力 10A 應該是指英式13A(?)標準 (不是13A嗎?)

如小弟牆蘇改用美式 (兩個蘇頭個種) 那最大出力是怎樣計呢?是不是 2x10A 呢?

{:6_209:}

plnl88 發表於 2012-12-12 15:55

Frisby75 發表於 2012-12-12 15:38 static/image/common/back.gif
師兄你提到牆蘇最大出力 10A 應該是指英式13A(?)標準

如小弟牆蘇改用美式 (兩個蘇頭個種) 那最大出力是 ...

唔關你用英式定美式牆蘇的事。
其實係睇你家中的大電箱的設定。
一般房屋,廳中有三隻牆插。
呢三隻牆插的電是由一隻 30A 的 fuse 制 (MCB) 提供的。
呢三隻牆每隻分到 10A 電。所以唔理你用乜式的牆插,都係得 10A 電。
一般人以為加隻雙頭牆插就會係 10A x2。
其實係不正確的。呢D雙頭牆插九成九係用手拖手串聯駁埋的。
結果個牆插變左係一隻兩頭拖板,都係得 10A 電。
所以除非你換左隻 MCB 做 15A, 或 20A,
又將D牆插換埋做 15A, or 20A 個種,
否則一般都係得 10A。
至於插蘇頭點解要用 13A fuse 我就唔知喇。

Frisby75 發表於 2012-12-12 16:15

plnl88 發表於 2012-12-12 15:55 static/image/common/back.gif
唔關你用英式定美式牆蘇的事。
其實係睇你家中的大電箱的設定。
一般房屋,廳中有三隻牆插。

小弟有幸申請到三相供電, 所以有可能 MCB 是 60A

供电AV位是獨立線(獨立飛士一拖一), 若無記錯飛士是 20A

若果正確, 那 AV 位應該差不多分到 20A 了,

這計算正確嗎?

謝謝

plnl88 發表於 2012-12-12 16:20

Frisby75 發表於 2012-12-12 16:15 static/image/common/back.gif

供电AV位是獨立線(獨立飛士一拖一), 若無記錯飛士是 2 ...

小弟有幸申請到三相供電, 所以有可能 MCB 是 60A <--- 好似除非係舊樓,而家D私樓全部都是 60A 一個單位。

供电AV位是獨立線(獨立飛士一拖一), 若無記錯飛士是 20A

若果正確, 那 AV 位應該差不多分到 20A 了, <---- YES, 如果你用個隻牆蘇是 20A throughput 的話。
重要你插牆條電源線及拖板都係20A throughput 先有用。

Frisby75 發表於 2012-12-12 16:29

plnl88 發表於 2012-12-12 16:20 static/image/common/back.gif

謝謝

小弟往的是舊樓, 但十多年前業主會己經將整套供電番新, 小弟也把自己單位供電番新

回想可以做得好一点多拉两三絛獨立線去 AV 位, 但有總好過冇

{:8_389:}

plnl88 發表於 2012-12-12 16:32

Frisby75 發表於 2012-12-12 16:29 static/image/common/back.gif
謝謝

小弟往的是舊樓, 但十多年前業主會己經將整套供電番新, 小弟也把自己單位供電番新

咁師兄可考慮加隻 REGEN 了。{:1_343:}

Frisby75 發表於 2012-12-12 19:19

plnl88 發表於 2012-12-12 16:32 static/image/common/back.gif
咁師兄可考慮加隻 REGEN 了。

什麼叫 REGEN 呢?

謝謝
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請問以下器材應該用點選擇有或冇濾波或冇濾波?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。