SkyGeo 發表於 2013-1-28 14:54

kevin2007 發表於 2013-1-26 19:57 static/image/common/back.gif
今天我又由2A3再踏進另一條不歸路................今次可能真係番吾到轉頭了.................
而今次主角 ...

真羨慕師兄咁多好嘢玩!!{:6_193:} {:6_126:}

SkyGeo 發表於 2013-1-28 15:19

呢個Post 真係令我呢個初哥學到好多嘢,先是5Z3, 80 膽,又有2A3,以為係終極發奮目標,但原來有VT25, 之後又有71A, 45膽!{:6_168:}

真係多謝咁多位師兄!{:6_195:}

仲有堅哥嘅稀世奇珍MWT B339!{:6_237:}

RGN 1064 Mesh Plate !!{:6_192:} {:6_193:}

ADA 發表於 2013-1-28 15:30

SkyGeo 發表於 2013-1-28 15:19 static/image/common/back.gif
呢個Post 真係令我呢個初哥學到好多嘢,先是5Z3, 80 膽,又有2A3,以為係終極發奮目標,但原來有VT25, 之後 ...

放心, 初哥只會玩 KT88, 6550, EL34 果D大功率機, 呢D超細火數擴音機佢地唔會有興趣的. {:1_253:}

SkyGeo 發表於 2013-1-28 15:41

ADA 發表於 2013-1-28 15:30 static/image/common/back.gif
放心, 初哥只會玩 KT88, 6550, EL34 果D大功率機, 呢D超細火數擴音機佢地唔會有興趣的.
...

師兄,玩呢D超細火數的膽,要用咩喇叭先可以匹配到!現在一般喇叭大概sensitivty 89-91,真係要玩古董喇叭?!{:6_197:}

ADA 發表於 2013-1-28 16:00

SkyGeo 發表於 2013-1-28 15:41 static/image/common/back.gif
師兄,玩呢D超細火數的膽,要用咩喇叭先可以匹配到!現在一般喇叭大概sensitivty 89-91,真係要玩古董喇 ...

如果聆聽空間不太大, 例如我家的聆聽空間是100尺, 那麼駁大約90dB的喇叭其實沒有問題的,
但是如果聆聽空間很大就不行了.

zoneaudio 發表於 2013-1-28 16:11

ADA 發表於 2013-1-28 15:30 static/image/common/back.gif
放心, 初哥只會玩 KT88, 6550, EL34 果D大功率機, 呢D超細火數擴音機佢地唔會有興趣的.
...

當年由200w+200石機(廠機)到30w膽機已經知道氣勢同推動力並非由功率大細來分,如果唔係玩專業PA已經足夠勁,所以由重入音響大門就同自己講火數不是一切,又機緣巧合玩左全頻喇叭再加上細火膽機,心想呢條難道就是可以登上音響殿堂之大道乎,聽師兄咁樣一講就更加堅定向1火進發

ADA 發表於 2013-1-28 16:22

zoneaudio 發表於 2013-1-28 16:11 static/image/common/back.gif
當年由200w+200石機(廠機)到30w膽機已經知道氣勢同推動力並非由功率大細來分,如果唔係玩專業PA已經足夠 ...

有段古 ....
PassLab 老闆 Nelson, 佢太鍾意71A膽的聲, 所以佢設計了 First watt, 而 First watt 把聲就係 base on 71A的.

SkyGeo 發表於 2013-1-28 16:59

1火!?{:6_209:}{:6_159:}

You are killing me!!{:6_200:}

ADA 發表於 2013-1-28 17:07

SkyGeo 發表於 2013-1-28 16:59 static/image/common/back.gif
1火!?

First watt 不是 1watt 的, First watt 第一部機F1 係 10W.{:1_254:}

kevin2007 發表於 2013-1-28 17:59

今日LAW左機比師傅改~~同佢傾過如果整流改用RGN1064 方法有二~~1)要做轉座同在轉座內加電阻, 所以轉座內會產生熱力, 可能會產生衰聲效果, 2)改牛~令牛可以輸出4V/5V燈絲火數, 但超大工程~~所以我有可能吾考慮用RGN1064了!
頁: 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65
查看完整版本: 晒晒你的膽物品

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。