sing1357 發表於 2012-10-21 11:10

plnl88 發表於 2012-10-21 01:32 static/image/common/back.gif
未發現 JPS 之前,我手上有 8 條 4003。
插 BDP 薄聲?我又唔覺喎。我隻 BDP 係 05FD。
...

好奇一問,用乜野amp同喇叭試?

plnl88 發表於 2012-10-21 11:19

Vader 發表於 2012-10-21 03:17 static/image/common/back.gif
換機啦!

有乜好野?

plnl88 發表於 2012-10-21 11:21

sing1357 發表於 2012-10-21 11:10 static/image/common/back.gif
好奇一問,用乜野amp同喇叭試?

黑毛套 MK 喇叭,LX73。
我自己 隻 KRP500a TV。
我自己的 TOA mono block power amp, Jensen 喇叭。

sing1357 發表於 2012-10-21 12:03

plnl88 發表於 2012-10-21 11:21 static/image/common/back.gif
黑毛套 MK 喇叭,LX73。
我自己 隻 KRP500a TV。
我自己的 TOA mono block power amp, Jensen 喇叭。 ...

你之前出既試聲報告如jps,4003都係用電視喇叭試?{:6_211:}

plnl88 發表於 2012-10-21 12:40

sing1357 發表於 2012-10-21 12:03 static/image/common/back.gif
你之前出既試聲報告如jps,4003都係用電視喇叭試?

4003, JPS 都去過黑毛度。(LX73 + MK SPK)。
黑毛未用 JPS 前都用 三條 4003。
我度就係 500a。
(OT: 唔好睇少 500a d 聲,佢 d 低頻都令黑毛驚訝。
已有多過十個人覺得 500a 出的 音樂聲 好似播緊 CD 咁。
亦歡迎師兄駕臨寒舍,證實一下。)。
而家我度 500a, TOA+ Jensen Speaker。
其實你想知好易,我重有兩條英式 4003,
可以借條你試下。
聽感其實好個人,可能你會覺得薄。
(所以小弟的報告只注重畫質那一邊。)
聲,始終不是 4003 的強項。
我覺得 4003 高音有D D散,低頻收得太快。
所以我話比 4003 插 TV/BDP 好。CDP 就唔好了。
但,100/呎,又唔可以要求咁高。

sing1357 發表於 2012-10-21 18:51

plnl88 發表於 2012-10-21 12:40 static/image/common/back.gif
4003, JPS 都去過黑毛度。(LX73 + MK SPK)。
黑毛未用 JPS 前都用 三條 4003。
我度就係 500a。

500a幾好聲都好,好真係好難相信有兩聲道既質數,用黎測試複雜既家庭影院既配件更加係難上加難,低音幾勁都好,無可能媲美外置喇叭同超低,又無環繞可試,動態瞬變點樣度?極其量可以話聽下個聲低既轉變,但係電視喇叭敏感度有幾高我真係有保留。如果用電視測試係準確,咁應該有雜誌同網站只用電視做測試,但我又唔係好見。

因為8爺話4003可以用喺bdp,所以好其問下用乜野配套器。bdp既影響唔係浄係畫,對聲有很大影響,因為係源頭。如果你話你既測試著重畫,推介tv同投影可以,推介比bdp就要小心d

有機會我都想8爺度學野,唔知幾時有機會{:6_128:}

plnl88 發表於 2012-10-21 22:45

sing1357 發表於 2012-10-21 18:51 static/image/common/back.gif
500a幾好聲都好,好真係好難相信有兩聲道既質數,用黎測試複雜既家庭影院既配件更加係難上加難,低音幾勁都 ...

師兄講得岩。電視幾好聲都好難與一整套 AV SYSTEM 的聲效比較。
此點小弟絕對認同。
所以小弟只講畫質。而 AV 效果就要靠黑毛套 LX73 + MK 了。
幸好黑毛的 feed back 對 4003 亦好正面。咁先可確立 4003 的表現。
(黑毛試完都 DIY 左三條。而家亦已換左更好的線。)
但,個人認為 4003 插 BDP-05FD 直出 500a 出聲的效果,
更能表現出 4003 係基本 高,中,低,厚或薄聲的現象上的本來真面目,
因為中間少左一層 AV AMP 的輔助,更原汁原味。
個人始終覺得聽感是非常主觀的,各人喜好盡不相同。所以從不報告,或討論。
師兄又唔好話學野,只要師兄喜歡,請 PM 約時間。
小弟是無任歡迎的。

Vader 發表於 2012-10-21 23:27

4003比ps3用宜家!{:6_138:}

keke323 發表於 2012-10-21 23:37

越講越對條 4003 有興趣 {:8_398:}

Vader 發表於 2012-10-21 23:45

keke323 發表於 2012-10-21 23:37 static/image/common/back.gif
越講越對條 4003 有興趣

試吓啦!{:6_182:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: OPPO藍光機電源線推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。