YYSKY 發表於 2012-10-20 12:34

good88690 發表於 2012-10-20 12:02 static/image/common/back.gif
加個訊號轉換器, 不過就煩d, 駁黎駁去咁..........

可yahxx search "喇叭線轉RCA", 有呢類轉 ...

師兄,版主隻十仔係無源喎,轉RCA插有乜用,兩隻無源十接前置L R先用得,但歐數太低對部Amp負荷重呀。

mic729 發表於 2012-10-20 19:29

老婆俾我去試聲 呢鋪掂啦

littlesweet 發表於 2012-10-20 19:32

YYSKY 發表於 2012-10-20 12:34 static/image/common/back.gif
師兄,版主隻十仔係無源喎,轉RCA插有乜用,兩隻無源十接前置L R先用得,但歐數太低對部Amp負荷重呀。 ...

ching的意思, 不是用前置的 L R 接, 而是用正常amp的十仔RCA輸出

Rca訊號轉換器,是外接電源用的,這不是純轉插, 而是一個需加電源的功放, 而如果冇源十仔,加這個外置功放,將rca的輸出訊號加強, 再接喇叭線推動重低音

由於rca頭訊號太弱,不能直接推動喇叭,所以中間加一個功放,便能使用

其實一般有源十仔,把這個功放內置,所以可用十仔線插入推動十仔

即是: amp subwoofer rca out ---> 一開二的十仔線 ---> Rca訊號轉換器 + 外接電源 ---> 喇叭線入冇源十仔

當然, 質數如何, 另作別論, 但如果樓主本身的是套機, 應該內置的那份件輸出都不會太利害.

其實我都想知, 樓主的冇源十仔, 是否得夾喇叭線的接口? 是一個還是一對? 因為套機的5.1, 好似款款唔同.........................如果有張相睇下, 就知應該點駁

mic729 發表於 2012-10-20 22:40

我果套係sony 既ss360 , 我睇過後面得條電線 咩都冇

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:00

mic729 發表於 2012-10-20 22:40 static/image/common/back.gif
我果套係sony 既ss360 , 我睇過後面得條電線 咩都冇

Ching, 是否會買5.1組合?

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:08

mic729 發表於 2012-10-20 22:40 static/image/common/back.gif

我在網上看到ss360的喇叭接頭{:6_136:}

果然很特別,都好難用得返,或者剪線都有啲機會,不過,留返成套送比朋友會實際啲{:6_143:}

mic729 發表於 2012-10-20 23:10

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:00 static/image/common/back.gif
Ching, 是否會買5.1組合?

如果唔買5.1 組合 ,我可以有咩選擇{:1_332:}

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:56

mic729 發表於 2012-10-20 23:10 static/image/common/back.gif
如果唔買5.1 組合 ,我可以有咩選擇

你本身已經是5.1套裝, 現買amp + 5.1, 好似差不多. 你套sony好像都不錯, 有什麼地方覺得她不夠呢?{:8_403:}

mic729 發表於 2012-10-21 16:37

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:56 static/image/common/back.gif
你本身已經是5.1套裝, 現買amp + 5.1, 好似差不多. 你套sony好像都不錯, 有什麼地方覺得她不夠呢?{:8_403 ...

本身老婆話個重底音好似唔夠勁 套裝機冇升級能力 咁岩搬新屋 當然想順手換番套好野{:1_335:}

louis001 發表於 2012-10-21 18:41

mic729 發表於 2012-10-21 16:37 static/image/common/back.gif
本身老婆話個重底音好似唔夠勁 套裝機冇升級能力 咁岩搬新屋 當然想順手換番套好野...

個人經驗之談 有心買不如將畢直提高到20K或以上 咁就真係最少可以玩兩三年
況且而家好多都有得供 捱一兩年就還晒 或者可以用現有畢直 用黎買AMP 同中置
其它就供 不過AMP 建議你最少買818 或LX75 或85 咁樣就會好的 {:6_182:}
或者好似我咁 我係上年5月先買AMP 609然後心思思四個月後換對DALI 前置 今年年頭先換左對DALI中置
呢個月先換左部鐘意左年幾既十仔 出年年頭應該換埋部AMP (心目中係3009 或5009) 咁就完成晒整過過程 我相信現有組合
應該三年內都唔會再換鳥{:6_136:}
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 新手入門買機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。