tennishk 發表於 2012-7-31 20:59

今日入手,OPPO 93。(小小聽歌報告)(加小小CA651報告)

因為早前買了部3D電視,要買部3D籃光BLURAY機,但係個櫃已經冇晒位擺,權衡輕重之下,最後賣左部YAMAHA C-1000 CD機,諗住買部BDP聽埋歌,上網睇了好多評論,最後二選一,OPPO 93與CAMBRIDGE 651,兩部機既硬件完全雙同,只係調效唔同,講到聽歌既用CAMBRIDGE 651應該冇死。

上個月買了部CAMBRIDGE 651 3D籃光BLURAY機,聲畫唔駛講,表現非常之好,因為我之前用SONY 350,睇頭文字D尾段三部車鬥,(其中一段由遠鏡到近鏡影三部車經過,喇叭聲效由前右置再後右置跟住左後置再走返去左前置),SONY 350只係感覺到後置喇叭有聲經過,但用CA651睇同一段,會感覺到後置喇叭出既聲細致好多同猛好多,聽多左野,同埋包圍感強烈好多,畫面更加唔駛講,靚過SONY 350好多。

到聽歌啦,CAMBRIDGE 651聽歌音樂感非常豐富,聽人聲的空間感非常不錯,但一聽陳潔麗時就出事了!差不多每次唱到高音尾時就有拆聲現象!我會用(尖酸刻薄)形容佢都不為過!但聽男聲如夏韶聲就非常恰到好處,樂器也不錯,盡量小聽陳潔麗啦!

當然不能不提,我用部合拼機係YAMAHA A-1000,本身已是薄聲底,會否因為這原因另佢拆聲就不得而知了!(我已經用QUAD 12L前置喇叭){:1_260:}

講咁耐,到OPPO 93出場啦,因為時間關系,畫面和睇戲報告遲些後補,我最關心既聽歌會否有CA651同樣情況,結果係,聽陳潔麗完全沒有問題,再大聲些小都唔會拆聲,音樂感,沒有!人聲空間感!沒有!如果兩部機比較,用CA651聽夏韶聲會好享受,明顯好過OPPO 93,但聽陳潔麗會好擔心,因為每次到高音時就唔知跟住會唔會拆聲!

外觀比較,我覺得CA651靚仔好多。(但個REMOTE就OPPO 93靚仔D)
開機時間比較,OPPO 93快好多,CA651唔快得我部SONY 350幾多!

如果以聽歌比較,我會用OPPO93形容為一個普通人,沒有什麼特別,但不會行差踏錯。
而CA651是一個練武中入但未滿師!可能今天另你有驚賣,但明天會嚇死你。

最後一提,我部OPPO 93係剛剛入手,可能聽多十幾個鐘會表現好些小既。

以上全部是我個人主觀意見,如有講錯請見諒。
最後,CA651拆聲問題可能是我的器材問題,如果用線可能有得補救,但我懶得搞,賣了算數!
我部CAMBRIDGE 651入手價$4600,剛剛以$4000賣了,而OPPO 93入手價$4300,即係以$4900玩過晒兩部機,我覺得都唔錯呀。

跟機既野比CA651多好多呀,仲有埋條HDMI線。

我都知機踏機唔好,但有頭髮邊個想做....!

raymond430 發表於 2012-7-31 21:04

希望ching今次買到正印啦!{:1_351:}

edlsang 發表於 2012-7-31 21:11

咁部 CB651 點處置 ? !

louis001 發表於 2012-7-31 21:18

好報告 {:6_193:}

gikifk 發表於 2012-7-31 21:24

{:6_193:}又可買少一部

galleryng 發表於 2012-7-31 21:36

今日入手,OPPO 93。(小小聽歌報告)(加小小CA651報告)

Ching, 你個post小心俾黑貓兄現到呀,你話部651靚過Sony

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

darren14 發表於 2012-7-31 21:36

恭喜晒呀~ 可以聽陳潔麗啦{:6_210:}

ant 發表於 2012-7-31 21:47

Thank you CHING!

Overnite 發表於 2012-7-31 21:52

煲一排D聲會好好多。

gikifk 發表於 2012-7-31 21:54

應該兩部都煲{:6_190:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 今日入手,OPPO 93。(小小聽歌報告)(加小小CA651報告)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。