tennishk 發表於 2012-4-26 08:04

想買電視,請問100hz 同定 200 hz 好呢?

就咁睇好似分別不大,請問什麼情況下兩者會有分別呢?

galleryng 發表於 2012-4-26 08:52

以數字嚟計,應該係200Hz好啲,但一般人都睇唔出有分別,理論上,睇200Hz會比100Hz冇咁疲倦,尤其是長時間嘅時候

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

kv10 發表於 2012-4-26 09:18

回復 1# tennishk

100Hz 同 200 Hz 分別係佢個顯示出到. 例如睇運動, 或快動作片. 如起部得 100Hz 電視係會睇到鬼影. 起 200Hz 就唔會. ching 要記住就係 40" LCD/LED TV 以上會有明顯有分別. 以前的 CRT 大頭電視係睇唔到, 同細個 40" 電視都睇唔到. 因為個 size 問題.

horace_tsang 發表於 2012-4-26 09:37

回復tennishk

100Hz 同 200 Hz 分別係佢個顯示出到. 例如睇運動, 或快動作片. 如起部得 100Hz 電視係會 ...
kv10 發表於 2012-4-26 09:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

真係好有用的資訊,我下次買電視都會留意。

chhanthony 發表於 2012-4-26 09:37

就咁睇好似分別不大,請問什麼情況下兩者會有分別呢? ...
tennishk 發表於 2012-4-26 08:04 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果講立體感一定係200hz好過100hz
但要留意部機處理frame creation嘅能力
如果見到個畫面成日都有啲因為處理唔切而出現爛畫面嘅
咁用返低啲hz好過

阿定 發表於 2012-4-26 09:55

點解我死等 LG 7600 或 8600,就係接受唔到 100mhz,你有空去轉 times 睇下吧,我都係去完 Times 實地一次過睇晒咁多 model 就決定等 200mhz 到貨!

kv10 發表於 2012-4-26 09:59

回復 6# 阿定

ching, 為何要買泡菜機?

kleung 發表於 2012-4-26 10:07

回復 1# tennishk

當速度快既時侯,200hz係冇微窒,如將兩机拍埋時就見到分別{:8_390:}

gamma 發表於 2012-4-26 10:08

200hz of course

睇戲: 200/24 = 8 (應該係 8。333)
睇tv: 200/50 = 4

in theory, 個video processing 易d, 5會窒窒下 ()

robot388 發表於 2012-4-26 10:22

200hz of course

睇戲: 200/24 = 8
睇tv: 200/50 = 4

in theory, 個video processing 易d, 5會窒窒下 ...
gamma 發表於 2012-4-26 10:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

gamma師兄,如此類推是否800hz和400hz播放表現又比200hz更優勝?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 想買電視,請問100hz 同定 200 hz 好呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。