patkwok 發表於 2012-4-26 10:22

點解我死等 LG 7600 或 8600,就係接受唔到 100mhz,你有空去轉 times 睇下吧,我都係去完 Times 實地一次 ...
阿定 發表於 2012-4-26 09:55 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

LG 7600見街喇喎,我都好有興趣呢部

不過唔知LG既機Qualtiy得唔得

阿定 發表於 2012-4-26 10:25

回復阿定

ching, 為何要買泡菜機?
kv10 發表於 2012-4-26 09:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

市面上,對我來講,只有幾個牌子會考慮

1. Panasonic
2. Sharp
3. Samsung
4. LG
5. Sony

以3D為主,TV最大只到46" 為次的情況下考慮

Panasonic ,3D電影來講,業界都係主流用P記拍攝,加上P記Palsma公認色彩Number 1,可惜高階Palsma無細過46",LED 係代工貨,我無得揀佢

Sharp,我自己用緊,睇電視一流,但3D佢唔係主流品牌,買鏡唔係易事

三叔,畫面最Sharp,3D效果唔錯,聲控亦好方便,series 7 係我最終名單之一,但一夾LG,功能上LG比較適合我,加上主動式3D不見得適合我家用

LG ,被動式3D,適合我老細睇3D唔駛帶隱型眼鏡,2011同2012 model比,3D有明顯技術上堤升,本來已經無主動咁易暈,今年再改進左,而且3D色水同效果都有明顯產別,而三叔今年同上年比,LED技術上進步不大,主要只係Smart TV 果part做得特別好而己!

Sony,唔係唔好,但價錢貴,唔止電視貴,佢連鏡都貴過三叔,加上SONY自己都打算停止TV業務,日後有無零件換都成問題!

最後提外話, LG 有
Intel Widi 無線功能,支援 Intel Widi 的 notebook 可以經 wifi 直接 share 畫面上電視,無需接線,我個人好期待Desktop都有呢個功能,因為 WiDi 的規格已經有 1080P + Dolby 的了,就只差開放給 Desktop 使用
Dual Play 雙打,即係本來一開二的畫面,可以使用特別的眼鏡 (約180兩對)給兩個人Full Screen打機,各自睇自己畫面,呢個功能唔係特別好,我亦未試過,估計亦唔會特別靚,但有總好過無
LG 有 4個 HDMI in,Samsung 只有3個,現階段四個才夠我用,因為我部AVAMP唔support 3D, PS3 同 BDP 都要直上 TV,加上AVAMP,Magic TV 機頂盒,4個只係剛剛好!
最好就係外型,今年LG外型係最Slim最靚

maskedtsang 發表於 2012-4-26 10:26

回復 9# gamma
條數係禁計的嗎?.....{:1_332:}

maskedtsang 發表於 2012-4-26 10:31

回復 1# tennishk
100 hz 同 200hz 就禁睇普通電視節目,已經有分別。200hz 影像比較隱定,睇落舒服好多!

kv10 發表於 2012-4-26 10:33

回復 12# 阿定

日本機貴因佢地係買機的quantity同服務, 唔似泡菜賣外表. 泡菜壞機同售後真是 {:6_206:}

sony 唔係唔玩電視, 係投資少左起電視. 唔係岩岩點會都有新電視出.

如有再 close up 睇3D 主動vs 被動. 被動係差 d, 會有粒. 主動係要買特定眼鏡, 但有質量.

起電舖睇到三叔 d sharp 色, 其實起所有電視都做到. 唔好起 d 舖睇到就真, 好多 display 到比 d sale tune 過.

maskedtsang 發表於 2012-4-26 10:40

回復 12# 阿定
分析詳盡!{:1_326:}   個人都好喜歡 LG 的 3D技術,立體感不比主動的差,又適合我等四眼人士。Sony 話人家每隻眼睇四百條線不等於高清,我亦不認同。(睇野幾時都是兩隻眼睇啦!唔通只用一隻眼睇戲?)不過係呢度睇其它師兄講 LG 的售後,就真係令人卻步!

yuppi 發表於 2012-4-26 10:55

回復 1# tennishk

大家吾好估估吓, 又係我出黎講野既時候.

以 Plasma 黎計, 因為係自發光, 所以 200Hz 係會比 100Hz 順, 不過會好吾自然, 睇戲一定用番 24Hz.
以 LCD 計, 因為係背光, 所以有 "視覺暫留" 呢個問題, 就算佢行 100000Hz, 你對眼都會呃你話佢有殘影.....

阿定 發表於 2012-4-26 10:56

回復 15# kv10

SONY 的售後,日本真係一流,但香港絕對係九流,連三叔都知道無零件換係佢地錯,可以要求跟單 FULL REFUND,SONY只會一拖再拖,或迫你補錢買新model,但補錢果差價亦唔見得合理! LG聽講呢幾年好左,有改善,值唔值得試,就要自行判斷,但SONY HK的保養,我絕對無信心就是了!

而主動被動的問題,我唔反對被動會好d同靚d,我自己無近視,當然用咩都無所謂,但我老細有,老實講,我一定以方便佢為先,所以被動比較適合我家,加上只要你親身睇過今年2012 model 的LG的被動3D技術,你唔會覺得佢差過主動好多,甚至有同level的感覺亦不出奇

至於鋪頭調高對比呢個問題,我本身有留意,所以我唔會盲目揀3叔,而調色方面,isf 認證的 LG,絕對係無得輸,有入去玩過 LG 的設定,同有玩過 isf 設定碟就知LG係呢方面贏九條街!

robot388 發表於 2012-4-26 11:01

回復阿定
分析詳盡!   個人都好喜歡 LG 的 3D技術,立體感不比主動的差,又適合我等四眼人士 ...
maskedtsang 發表於 2012-4-26 10:40 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我沒有3D電視,請問為何主動3D技術不適合帶眼鏡人士?{:9_419:}

阿定 發表於 2012-4-26 11:09

我沒有3D電視,請問為何主動3D技術不適合帶眼鏡人士?
robot388 發表於 2012-4-26 11:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你試下同一時間帶兩幅眼鏡就知有幾唔適合的了!
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 想買電視,請問100hz 同定 200 hz 好呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。