akira11092 發表於 2012-1-18 09:45

唔係插Denon,所提到ge只係2個牌子,2種取向,鍾意埋身刺激Denon一定啱你,鍾意包圍就Y記。
我覺得無 ...
papercut 發表於 2012-1-17 19:02 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

DENON = 爆得
Pioneer = 分晰力高
YAMAHA = 包圍感好
ONKYO - 聽歌睇戲表演平均

以上都係呢度絕大部份人種對各牌子 AMP 固有睇法, 實情就人云亦云......
咁用 DENON 睇口水戲又有幾爆有幾埋身呀 ?
咁用 Pioneer 睇口水戲因為佢分晰力較高人聲對白又會清晰啲咩 ?
咁用 YAMAHA 睇口水戲包圍感又有幾好呀 ?
幾實係咪都要睇返套戲個聲效取向呢 ~ 咁多住 ?
所以我睇到呢類貼文難免感得想法有誤, 亦係迷信邊部機又點邊部機又點點點之類

真係識得玩機既就 DENON 都可以 set 到好有分晰力, 好有包圍感啦
真係識得玩機既就 Pioneer 都可以 set 到好爆好埋身好有包圍感啦
硬信奉某部機既聲底取向呢啲玩家係無認真研究點去 set 機

joelcan 發表於 2012-1-18 11:53

其實我都係由Denon 1910轉去Yamaha 2067其中一份子,轉會原因只係因為upgrade及環境因素。兩部機價位唔同,當然有分別,但初初轉會時未調教好真係覺得好唔慣,甚至覺得部2067 d聲唔夠1910好tim,心諗唔係下嘛,貴成倍,出黎咁嘅效果,今次瀨野啦{:6_137:}
但經扒文,慢慢再執及教eq後,部2067又唔同晒,開始接受及滿意效果了。{:6_177:}
環境因素係因為Denon真係幾爆下,唔想太爆畀鄰居投訴,因為睇親戲都夜晚,所以選擇包圍感Yamaha或分析力Pionner機,當時係2067與85選擇,由於Pionner 85太大部,小弟地方有限,所以決定2067,其實都好勉強{:6_136:}
其實每個牌子都有其特色,而玩AV更要其他配件配合,如喇叭、十仔、線材、重有環境因素等等,所以每個人就算相同器材,但個人品味都會有不同,只要大家玩得開心,貴有貴玩,平有平玩,咁就OK啦{:6_139:}

582 發表於 2012-1-19 00:04

{:6_228:} {:6_228:} {:6_228:}
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: Yamaha Room size同Dsp level分別?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。