jeremymak 發表於 2012-1-17 12:54

Dsp level 3 我都接受5到
2 OR 3 會好的

ROOM SIZE 你不如先玩DEFAULT

EQ SET SET 好未??

ASSUME你用10" SUBWOOFER, 都已經好PUNCH(SET好的話)

papercut 發表於 2012-1-17 12:57

回復papercut

你話如果勁埋身我唔敢講,但都可以做到幾埋身
可能我自己覺得者 ...
fuman0123 發表於 2012-1-17 12:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

轉會又冇咁快,買得Yamaha就預左有排學,有排set.而家咪可以有機會比我學多d嘢law.
同埋你叫我而家轉會我都唔甘心la,無理由人地得,我唔得ga?

fuman0123 發表於 2012-1-17 13:19

回復 12# papercut

我未玩yamaha前!都係玩天龍仲接觸過6部!而家都唔會玩返天龍,要試寧願試先鋒!

chung904 發表於 2012-1-17 13:26

Yamaha 會覺得個環境闊左

raymond430 發表於 2012-1-17 13:27

回復 12# papercut

態度正確{:6_193:}

fuman0123 發表於 2012-1-17 13:30

多謝raymond兄加分{:6_162:}

akira11092 發表於 2012-1-17 13:45

轉會又冇咁快,買得Yamaha就預左有排學,有排set.而家咪可以有機會比我學多d嘢law.
同埋你叫我而家轉 ...
papercut 發表於 2012-1-17 12:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁既態度就o岩喇, 最唔欣賞果D傻仔玩兩日連自已買咗咩都唔知就換或放賣
完全無研究過部機點樣set 會好啲, 以自已為例玩唔掂部中階就唔好升班住喇
果然掌握到某個程度再買高一級個世界又會唔同晒, 深入研究好緊要

582 發表於 2012-1-17 15:21

回復papercut

我未玩yamaha前!都係玩天龍仲接觸過6部!而家都唔會玩返天龍,要試寧願試先鋒! ...
fuman0123 發表於 2012-1-17 13:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我以前都係天龍fan屎,已厭倦佢既埋身感覺同埋覺得好悶冇乜變化,所以就轉玩YAMAHA,發覺佢好似有無限既可能性,玩極都玩唔完咁,加上佢既空間感同包圍感係天龍俾唔到我既,當加埋對front presence speaker之後,發覺佢包圍感即刻提升咗,連人聲都好咗,如果玩YAMAHA唔加presence speaker就真係side咗。所以如無必要都唔會轉會架勒。有人話加咗DSP啲聲好假,其實點先係真,點先係假,根本所有聲音都係假,只要自己喜歡就得la!{:6_174:} 重有,用YPAO set完之後最好用音壓計將每條聲道調番75db,sub level 調85db D 低頻會豐滿好多,如果唔係D低頻會好弱,玩YAMAHA音壓計唔慳得!{:6_138:}

fuman0123 發表於 2012-1-17 16:04

回復 18# 582

音壓計我有!每人環境同配搭器材都唔同{:6_183:}
我就set前置同後置75dB,中置同後中置76dB,超低音就80dB
效果都過得去啦!對我黎已收晒貨!{:6_234:}當然無你地咁好
{:6_193:}

papercut 發表於 2012-1-17 16:12

咁既態度就o岩喇, 最唔欣賞果D傻仔玩兩日連自已買咗咩都唔知就換或放賣
完全無研究過部機點樣set 會好啲, ...
akira11092 發表於 2012-1-17 13:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

I agree!!!!玩音響除左要識洗錢,仲要識得setting先叫識玩{:1_326:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Yamaha Room size同Dsp level分別?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。