mousejl 發表於 2012-1-16 02:21

Sigma 17-50 vs Tamron 17-50

各位師兄,
我用開d7000..想入支鏡,confuse中,所以問問各位意見。
1)sigma17-50..$4800
2)Tamron 17-50...$2700
主要係影人像和景。
謝謝解答

deewin 發表於 2012-1-16 02:37

sigma 17-50 好d

mousejl 發表於 2012-1-16 02:40

回復 2# deewin
如果加多支原廠 16-85作比較呢?
Thx

deewin 發表於 2012-1-16 03:19

sorry 我係C記fans,所以冇比較過支16-85原廠鏡.

kalok6 發表於 2012-1-16 08:44

價錢差一倍,咁樣比較有d奇怪.....

其實a16都玩得過架啦!
不過要留意走焦問題,以下係我真實個案:
騰龍維修部條友都傻傻地,耍我話我部d300有問題,叫我上nikon整,
我用d80係無走焦問題,所以支鏡應該要夾機....
我話上去同人講你地部機夾唔到我支副廠鏡喎,咁丫?!
都費事同佢講,放左佢換左支17-55,唔使煩.......

沙煞比 發表於 2012-1-16 09:36

支死馬應該係有os 個支......但滕龍應該無os
好難比較喎

本人就like 死馬多過龍仔.....由其呢一年出既新死馬鏡

yinlung 發表於 2012-1-16 10:19

用過 sigma17-50..better

sigma17-50 2.8 > Tamron 17-50 > 16-85

liclic 發表於 2012-1-16 19:46

16-85 光圈細,景深不足。死馬比a16, 我選死馬。如想要大光圈,f2.8 未必滿足你,可能要買f1.4-1.8. Sigma 50 f1.4 可以諗,景就用kit lens睇你用wide 定tele 多

mousejl 發表於 2012-1-16 23:51

{:1_245:}thanks gum多位師兄的意見..

mousejl 發表於 2012-1-16 23:54

16-85 光圈細,景深不足。死馬比a16, 我選死馬。如想要大光圈,f2.8 未必滿足你,可能要買f1.4-1.8. Sigma...
liclic 發表於 2012-1-16 19:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

thanks 師兄的意見,不過我仍有少少問題...
係米即係如果影人的話 16-85 俾吾到想要的? 16-85 和 17-50 是否2樣不同ge野..佢地2者好難作比較?

tahnks
頁: [1] 2
查看完整版本: Sigma 17-50 vs Tamron 17-50

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。