設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: WaveLam@FB

Apple TV 4K

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

LeoChin@FB 發表於 2024-1-31 19:13
我兩部都更新到 17.3,完全未出現過任何問題喎

可能你好彩,我試過YouTube同apple tv +彈app,

鉑金玩家

AV newbie

AskaLung@FB 發表於 2024-1-31 19:16
可能你好彩,我試過YouTube同apple tv +彈app,

平果、不嬲都古古怪怪,之前部 4K I, 又更新唔到、又重置唔到

星級玩家

如果你setting 個到好似樓上既師兄咁set左做Dolby Vision或者任何HDR, 然後開左(符合動態範圍)既話, 你開 YouTube就會彈黑, 因為Youtube上面大部分既影片都係行SDR, 而你既Apple TV 為左Match 番YouTube既SDR, 所以就會彈黑, 重新出過色, 而唔係你個Apple TV 有問題, 都唔需要做任何reset.

如果你唔希望有同樣情況再出現, 只要將apple TV Set 番做SDR 然後開番(符合動態範圍)就得, 不過咁樣Set既話, 當你睇Netflix/Disney+ 有Dolby Vision/HDR既電影時, AppleTV 一樣會彈黑, 重新出色 (睇Youtube既HDR影片都一樣會)

Sky

白鑽玩家

NP_Audio 發表於 2024-2-27 10:20
如果你setting 個到好似樓上既師兄咁set左做Dolby Vision或者任何HDR, 然後開左(符合動態範圍)既話, 你開 ...

咁咪即係奇怪喎,我冇你嗰個set左dv開咗符合動態範圍之後,轉去睇YouTube會有黑屏嘅情況,因為佢你set咗之全程apple tv都會淨係行dv,因為我用投影機有黑屏會好明顯,但係如果我將個符合動態範圍關咗,佢就會睇YouTube嘅時候會有黑屏嘅情況,因為佢將DV轉返做SDR,當你去返Apple TV嗰個介面,佢又有黑屏,因為佢又跳返去DV,所以我而家都係會set佢開咗個符合動態範圍,等佢唔使跳來跳去

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cheungyunwai + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

AskaLung@FB 發表於 2024-2-27 10:55
咁咪即係奇怪喎,我冇你嗰個set左dv開咗符合動態範圍之後,轉去睇YouTube會有黑屏嘅情況,因為佢你set咗 ...

呢個情況,好似係apple tv最新os,同埋同滴滴尼結盟之後、更甚
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-2-27 10:55
咁咪即係奇怪喎,我冇你嗰個set左dv開咗符合動態範圍之後,轉去睇YouTube會有黑屏嘅情況,因為佢你set咗 ...

又唔會奇怪既, 我會覺得應該係Youtube app 同IOS 係符合動態範圍上既On/Off問題反轉左,
其實只要係ATV Set左DV同開(符合動態範圍)既時候, 你睇Youtube 會switch. 成個邏輯就會正常.
暫時都係App同Ios既溝通未完善姐, 希望係後面既update可以Fix到. 不過ATV係比較少人report bug to apple, 所以通常要長d時間先至會Fix到

Sky

鉑金玩家

AV newbie

NP_Audio 發表於 2024-2-27 11:27
又唔會奇怪既, 我會覺得應該係Youtube app 同IOS 係符合動態範圍上既On/Off問題反轉左,
其實只要係ATV S ...

我覺得呢個 tvOS 17.3 真係有啲問題,之前我設定去 SDR 60,其餘個兩個選項都開啓,雖然解像度轉換時會黑'閃一吓,但所有戲都自動波,而家一定要開 DV,仲要關閉嗰兩個選項
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

白鑽玩家

LeoChin@FB 發表於 2024-2-27 11:45
我覺得呢個 tvOS 17.3 真係有啲問題,之前我設定去 SDR 60,其餘個兩個選項都開啓,雖然解像度轉換時會黑 ...

因為嗰個格律選項,如果你開咗嘅話,就係套戲行咩格式,佢就跟返咩格式,即係譬如本身嗰套戲24hz,佢就會同你由60hz轉出去24hz,所以你先會有黑屏嘅現象,所以嗰個格律係唔開嘅

鉑金玩家

AV newbie

AskaLung@FB 發表於 2024-2-27 11:53
因為嗰個格律選項,如果你開咗嘅話,就係套戲行咩格式,佢就跟返咩格式,即係譬如本身嗰套戲24hz,佢就會 ...

係,之前 閣下都教過我

但而家喺 DV 模式下,就算開咗、都唔會轉格式

星級玩家

LeoChin@FB 發表於 2024-2-27 12:11
係,之前 閣下都教過我

但而家喺 DV 模式下,就算開咗、都唔會轉格式

其實我會建議ATV 用SDR, 然後開晒符合動態範圍&符合格率係最好,
除非中間轉換DV/HDR有問題或者好頂唔順睇DV/HDR/24FPS戲既時候跳黑.
又或者除非apple已經重新redesign左AppleTV HDR既介面, 如果唔係我係唔建議ATV SET HDR/DV
本身ATV個介面就唔係以HDR既方向去設計, 開左HDR既介面, 其實都唔係應該有既HDR顏色, 而且仲有d好似洗水色咁.
然後如果for睇戲, 想睇最接近戲院既格式, 都係建議符合番電影既格率24FPS
For Youtube, 更加應該用SDR, 因為9成既影片都係SDR, 而HDR既影片 通常會識自動轉番HDR

Sky