設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: CalvinTsang@FB

[影音新聞] [ Denon/Marantz 擴音機距離的測量錯誤 ]

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-1-24 03:16
呢啲問題真係好難解答
要超低音有效果又要推高sub仔幾個dB
要atmos有效果又要推高天花幾個dB

個個都想聽多啲效果聲,想聽多啲唔係普通音響都有既前置聲,好似啲人影完相狂加飽和度同對比度咁.

黃金玩家

聲學標準音速343m/s係于特定温度濕度量度。濕度高肯定再快啲。
AVM通常都有delay可調,簡單量度已經可以修正,無需大費周章。

白鑽玩家

ivyang 發表於 2023-1-24 10:30
聲學標準音速343m/s係于特定温度濕度量度。濕度高肯定再快啲。
AVM通常都有delay可調,簡單量度已經可以修 ...

Avm做aligment係用時間運算
不是用距離
加Delay都無用
AVM個delay係用嚟對齊聲畫

黑鑽玩家

今日多手將D距離乘晒0.875,感覺真有改善。
整個音場完整左,聲音豐富左。
我梳化貼牆,以前如飛機由前到後從頭頂飛過,去到皇帝位就冇左,依家可以感覺到隻飛機過埋皇帝位,去左後面。
睇GI Joe巴黎飛車個段,以前總是覺得D聲音困住困住咁,依家冇晒呢種感覺,聽感十分理想。
會唔會以前部amp個喇叭距離,令前中置個聲音結像後移了,所以唔係聽緊最好個部分?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

小弟用Denon 8500HA和M&K V12+ subwoofer, 課金買左Audyssey MultEQ-X和專用收音mic,對比番100幾蚊既apps版Audyssey,cal出來既數據,特別係距離果part個人建議唔好郁佢。

我之前做完audyssey 會再行多次REW去tune下subwoofer距離(or Phase),crossover和執下各聲道音壓輸出。可能我空間問題,好多時行完REW之後subwoofer 係要縮短少少距離先至會有較好既曲線(少D凹左既位),而每次呢個方法都係會有正面提升,低音層次會更清晰緊實,能量更集中。但用MultiEQ X,雖然佢行REW出來個曲線不是最好,但佢拎既平衡點個人認為係最o岩口味,低音層次一樣清晰緊實,而且不會減走太多氣氛(低音)包圍既感覺,如果行REW再縮距離,曲線好似係靚仔D,但就低音較散而且聲音完全無神氣,可能呢D就係Reference聲,但睇戲唔加味精的確係無癮,所以我現在行完MultiEQ X之後用REW純粹調較下crossover和各聲道音壓輸出,而距離方面如果條曲線唔係太離譜,基本上唔會郁佢。

用一句好老套既說話就係"耳聽為實",曲線靚唔代表好好聽(當然條曲線唔可以太離譜啦),而新一代既MultiEQ X的確係有誠意既改進,除了加左好多調較俾專業人士,亦幫助好多好似小弟呢D入門玩家,不需要有超高既調較知識已可以有聽得下既音效。如果用緊8500或者110既用家,真心推介課金呢2000蚊。

有興趣MultiEQ X既師兄,可以睇下呢條link,0.875既秘技都有提及,而且亦有人指出MultiEQ X既喇叭"距離"已幾精準

https://www.avsforum.com/threads/audyssey-multeq-x.3228468/

評分

參與人數 3威望 +60 金錢 +60 收起 理由
carreyjim + 25 + 25 師兄報告詳盡,真正用家心得.
hangshun + 25 + 25
KinFaiLeun@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-1-29 13:53
小弟用Denon 8500HA和M&K V12+ subwoofer, 課金買左Audyssey MultEQ-X和專用收音mic,對比番100幾蚊既apps ...

我用6500都課咗MulitEQ-X同支mic, cal完之後乜都唔改佢都聽得出有改善,尤其低音包圍感好咗、以及天空聲道空間感同分析力好咗

銀級玩家

zardwys 發表於 2023-1-29 17:40
我用6500都課咗MulitEQ-X同支mic, cal完之後乜都唔改佢都聽得出有改善,尤其低音包圍感好咗、以及天空聲 ...

EQ-X 有網上師兄同外國網站都測試過,電腦軟件版本係冇問題,不用更改。
依家出問題嘅只係講緊擴音機,或者用APP測量出來的情況可能先需要調整。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-1-29 13:53
小弟用Denon 8500HA和M&K V12+ subwoofer, 課金買左Audyssey MultEQ-X和專用收音mic,對比番100幾蚊既apps ...

師兄你度幾多個位??

apps版Audyssey個距離都唔好郁?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

carreyjim 發表於 2023-1-31 14:40
師兄你度幾多個位??

apps版Audyssey個距離都唔好郁?

8個

apps版我會郁(不過都係郁超低音only),但近期擴音機都有更新,包括8500,6500,唔知會唔會有改善,所以不妨試下,睇下邊個岩聽D

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-1-31 14:47
8個

apps版我會郁(不過都係郁超低音only),但近期擴音機都有更新,包括8500,6500,唔知會唔會有改善, ...

6/8個會唔會聲音太散?