設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 搶咗人地部“港版Cayin i5” [開箱文]。等埋佢先决定才不後悔

星級玩家

用緊DX80,想知如轉i5有冇提升,聽pop ,演唱會,想密度好D,低音彈D,結他好聽、或有乜好意見。

銀級玩家

佢個同軸用usb
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

多謝 Nik 師兄的美言,成 3am 仲更新聽感,實在難得啊!

師兄筆下的 i5 有一種橫空出世的感覺 ,實話實說,我都想,但要做到師兄所提到的認受性,我相信仍有慢慢長路,一定儘做,謀事在人,有了好的產品但自已唔爭氣,便愧對師兄們的厚愛!

其實今次真係適逄其會,我原本在個多星期前已約了 Nik 師兄出來有個小聚會的,由師兄帶耳機我帶 amp 互片, 睇下到時邊個毒發身亡 (我第一次識 Nik 師兄是年初 1月1 號的毒氣室聚會,剛好是半年前)。部 i5 其實是星期 5 日早上珠海同事到深圳開會帶給我的,這是最新從 production line 上拿下來的量產機,還給了我一份新鮮出爐,based on 最新的 v1.2固件 (6月30日發佈)的國際化的 beta build,要我 weekend 時在香港作最後產試,然後就會是第一份正規的國際版了。

其實早已有幾位師兄約過我希望能儘試到 i5, Nik 師兄是其中一位, 所以今次既然撞正見 Nik 師兄前有機在身,算佢唔好彩,在佢發功毒我之比我用 i5 輕輕拮了一刀。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

銀級玩家

可惜佢冇2.5

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

快d試moov效果如何喇唔該

鑽石玩家

r16 發表於 2016-7-3 15:11
用緊DX80,想知如轉i5有冇提升,聽pop ,演唱會,想密度好D,低音彈D,結他好聽、或有乜好意見。 ...

咁真係要試清楚, 因為你說的前半我想起了Questyle Audio QP1R, 但佢大安份守纪!! i5 比它更活潑一點!!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鑽石玩家

CayinAndy 發表於 2016-7-3 16:55
多謝 Nik 師兄的美言,成 3am 仲更新聽感,實在難得啊!

師兄筆下的 i5 有一種橫空出世的感覺 { ...

Andy兄.....3am是因為等緊"得意戰"同用K10試緊部枱Amp同用緊隻ETHER C做Speaker啫!!

其實一部唔使4K的Player....What is our expectations??

1) 有2.5mmTRRS?? N5有, Paw5000有, L&P L3有, 但它們都會送底噪和比較粗聲(由其是High Gain時)!!

2) 可以上網聽歌? 好似得i5.....

3) 潔淨而有力的聲音.....我試過部VALOQ要$19950個部先和i5差不多....一粒SM627仲貴過人地成部機!!!

4) 推力....我唔記得揾隻牛去試....因為真的無expect個推力咁好.....好的不是在扭大部份, 而是從好細聲開(希望大家知我講乜) ...因為要细聲時實凈唔飄是比較難的....而小弟放隻JH12單落去,volumn 只需扭到28/100 Low Gain...同埋佢控制到隻JH.....AK唔加AMP都未必做到....(利伸..隻Roxanne是我朋友煲"好"的, 我自己封JH做"錢倍功半"的產物!!

5) 分柝力?? 佢好唔過双DAC的機種.....但加埋控制力, 推力和背景清靜的平衡點之後....真的不輸!!

6) $?  如果我說...買個中村Conditioner靜音Filter同佢一樣價!!!!

死啦....寫寫吓好似寫緊廣告文(其實我只寫我将會買和買咗的東西)......這樣說吧....其實我也打算得等埋AK70先來過ABCDEFG比較!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nikfung 發表於 2016-7-3 18:00
Andy兄.....3am是因為等緊"得意戰"同用K10試緊部枱Amp同用緊隻ETHER C做Speaker啫!!

其實一部唔使4K的Pl ...

一粒OPA627SM 齋賣報價  一間好出名既公司  1@$84.84

佢每聲要行兩粒, ST甘就用4粒, 不過仲要加多兩塊轉接版同埋人工焊, QC .... 塊板吾係好貴, 100, 200樓下

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實一部唔使4K的Player....What is our expectations??

@我要求簡單的, 聲同DP-X1, 100R差吾多就收貨, 另外舊電容量好大下

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-3 19:13

@我要求簡單的, 聲同DP-X1, 100R差吾多就收貨, 另 ...

Sorry, 幫不到...因為DP-X1不能作一個標準...喜歡它的會覺得它是一部乜都有齊,音量操控比手机好的播放器.....不喜它的會覺得它是一部加了好多嘢,但又無調好音、無控制力的閹割版打不制電話的手机......而我覺得它是一部應該4K樓下的多媒體播放器.....

所以你見佢賣4K樓入就得喇!!!