設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tkl

[AV擴音機] 開個平箱

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

恭喜師兄~請問可用RCA cable駁AV amp嗎?

星級玩家

laiho 發表於 2016-7-1 16:59
恭喜師兄~請問可用RCA cable駁AV amp嗎?

部amp有xlr同rca input

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Congratulation!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching 恭喜晒 請問用黎推咩喇叭 試左機未 感覺如何 呢部我都有興趣 謝謝
Tv : LG 55LA9650
Projector : BENQ 1070+
AV Amp : Marantz 8012
BDP : Pioneer BDP-LX88
JBL Ls 60
JBL Lsc
JBL Studio 530

星級玩家

小弟係要黎推對4306
本來都想加部後級幫輕下部av amp
再者, 之前mdlp師兄介紹過呢部amp, 加部dac 或者膽前級, 粗粗地要黎聽下pop rock都可以
咁就買左翻黎啦

小弟木耳, 亦係新手, 本來用開9018既dac同對 active 喇叭genelec 8030聽歌既
新組合用黎聽歌黎講, 如果就咁用dac駁部xli1500去推對4306, 感覺就比我用開個組合聲薄左d
後來我再投資買左部幾舊水既膽前級, 即刻厚聲翻, 有翻d我熟悉既感覺
分析力算ok啦, 都可以推到離箱, 正如mdlp師兄所講, 聽下pop roc無乜問題
睇戲黎講呢, 當堂好氣好力左! 正!
至於風扇聲問題, 我離部機兩米左右係聽唔到既 (其實我係部機隔離都唔係點聽到)
只係3千幾既投資, 我覺得物有所值!
再次聲明先, 小弟係新手, 並唔係專業玩家

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wingleong + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

tkl 發表於 2016-7-13 11:01
小弟係要黎推對4306
再者, 之前mdlp師兄介紹過呢部amp, 加部dac 或者膽前 ...

師兄解碼直出後級祗是為求有聲
如果幾舊仲用係胆前級都有料到
就真係仲有好多進步空間
恭喜哂你

星級玩家

MDLP 發表於 2016-7-13 13:43
師兄解碼直出後級祗是為求有聲
如果幾舊仲用係胆前級都有料到
就真係仲有好多進步空間

多謝師兄介紹!
我主力都係用住套active聽歌先
遲下可能先再請教各位師兄推介更加好既前級

專業玩家

tkl 發表於 2016-7-13 11:01
小弟係要黎推對4306
再者, 之前mdlp師兄介紹過呢部amp, 加部dac 或者膽前 ...

樓主, 我都用緊 XLI1500 + 2500.

其實開聲一刻我都有D失望. 以為可以拋離當時部P記LX59內置后級,  結果只可以話係平手.
音色兩部機差吾遠, 都係行亁淨高清路線, 1500 質感好D, LX59空間感好D, 但力水, 音場大細居然差吾多!

用Sine Royal 2 電源綫+Wattgate 銅头(DIY 加埋1K野左右) 煲左兩星期, 似乎開始黎料!
音場密度越黎越密, 人聲樂器質感實在, 下潛力, 音樂感明顯優於 LX59!
吾係幻覺, 因為再用LX59 cal 一次, 左右聲道(用Crown 1500) 及中置 (用LX59) 音量相差左 5db!

換埋条 power cord, 用 Oyaide Tunami V2.... 哇! 既乾淨, 音場深闊又好左成50%! 當時真係好滿意!

幾日后, 向朋友二手買入部 Crown CT4150.
結果, 1500 又令我失望......一玩AB比較, CT4150 音色明顯比較高貴, 空間感超強, 一D沙石都冇, 分析力高, 所有細節清清楚楚, 又快! 似乎將1500 比下去! 結果當時將部 1500 貶為推后置用!

以為大局已訂, CT4150 推左,右,中置, 1500推后置.
聽多一個月左右, 某日屎忽痕, 唸住聽聽部1500 乜環境啦, 哇! 頂! 估吾到煲左兩個月, 部野居然有齊 CT4150所有元素! 最大驚喜係, 部 XLI1500 人聲, 樂器D比例明顯正常, 現場一樣! 播演唱會人聲吾會呱呱叫! 樂器吾會縮水!平衡度一流! 力感又強又深又硬淨!
而部CT4150 就顯得比較單薄, 質感欠奉, 樂器縮左水, 可能呢部機用吾倒粗線啦! 又或者我吾識玩啩?!

二話不說! 賣Q左部 CT4150, 入部 XLI2500.
XLI2500一開聲已經KO 左部1500. 完全係兩個層次嘅產物! 差1K野效果点解差咁遠架!?
最終......我買多部 XLI2500, 用一個聲道推中置!

所以樓主, 比D時間煲啦!  但電源線吾慳得! 另外前面左右 gain 扭到最大, 然后減番5格, 效果最好!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

gowet 發表於 2016-7-13 21:44
樓主, 我都用緊 XLI1500 + 2500.

其實開聲一刻我都有D失望. 以為可以拋離當時部P記LX59內置后級,  結果 ...

多謝師兄教路!
本來我都想入多部xli800去推中置
俾師兄毒一毒, 只係差大約1k, 而家想轉入xli2500推LR, 部xli1500推中置

專業玩家

tkl 發表於 2016-7-14 10:52
多謝師兄教路!
本來我都想入多部xli800去推中置
俾師兄毒一毒, 只係差大約1k, 而家想轉入xli2500推LR, 部 ...

師兄客氣!
為表示我冇亂 up, 如果你買左 2500 吾啱聽, 你通知我, 我同你 8折回收!